Як кіберполіція в Луцьку працює з рухом «Редан»

image
Назар Тарадюк / 02.03.2023 / 0 Коментарів

У Луцьку чати, пов'язані з ПВК «Редан», активно моніторять у відділі протидії кіберзлочинам у Волинській області. 

Про це у коментарі журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розповів очільник волинських кіберполіцейських Олександр Бережной. 

За його словами, наразі у телеграмі створили кілька чатів, які містять у назві посилання на відомий рух, однак, поки ці чати не масові. 

«Ми моніторимо соцмережі. Заблокувати телеграм-канал ми не можемо, тому тільки спостерігаємо. Найактивніше інформація про «Редан» поширюється в телеграм-каналах. В інших спільнотах ми не бачимо такої активності. Тік-токи були спочатку, а зараз підлітки частіше створюють телеграм-канали. Ті канали не дуже популярні – десь 17 чоловік в спільноті, десь 10, а десь 40.... Це неповнолітні віком десь 15 років. Недавно в Рівному вдалося встановити особу адміна телеграм-каналу, і він сказав, що зробив цю роботу виключно щоб хайпанути, для того, щоб набрати підписників, а потім заробляти гроші на рекламі в каналі», – пояснює Олександр Бережной. 

За його словами, нічого страшного у так званих «реданівців» поліція поки не знаходила. У телефонах підлітків, які прийшли на зібрання в різних містах України, правоохоронці не виявили закликів до повалення конституційного ладу в Україні тощо. 

«Вони пишуть, хайпують. А ми спостерігаємо. Якщо, не дай Бог, будуть якісь заклики чи заворушення, ми попередимо ГУНП, а вони у свою чергу зреагують посиленими нарядами поліції, охороною тощо», – каже кіберполіцейський. 

Нагадаємо, новини про масові бійки підлітків в обласних центрах України у понеділок, 27 лютого заполонили інфопростір України. Великі групи дітей зі спільноти прихильників аніме «ПВК «Редан» збиралися у людних місцях нібито для того, аби побитися з представниками певних субкультур. У Харкові, до прикладу, на таку сутичку прийшло близько 280 людей. Тільки 30 із них були повнолітніми. На всіх масових заходах посилено працювала поліція. 

Луцьк не став винятком, і близько 17:00 27 лютого три десятки підлітків зібралися на площі перед луцьким McDonald`s. Приїхала поліція, і бійки не сталося. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *