Як Луцька райрада спробувала «заробляти на теплі» і провалилася

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як Луцька райрада спробувала «заробляти на теплі» і провалилася
image
Оля Коновалова / 24.01.2023 / 0 Коментарів

Комунальне підприємство «Райтеплобуд» Луцької районної ради у 2022 році переоцінило свої фінансові можливості в умовах зростання цін на паливо. В результаті Луцька центральна районна лікарня ледь не залишилася без опалення, а в ліцеї села Піддубці температура взимку опустилася до +5.

Чому виникли проблеми із опаленням на низці об’єктів Луцького району і як з цим пов’язані амбіції районної ради, розібрався Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Після місцевих виборів 2020 року в Україні виникла одна із колізій у місцевому самоврядуванні, пов’язана з існуванням районних рад. Вони не отримали суттєвих податкових надходжень, проте виявилися тимчасовим розпорядниками великої кількості майна. Це лікарні, фельдшерсько-акушерські пункти, комунальні приміщення, котельні, автомобілі тощо.

Наприклад, рада нового розширеного Луцького району стала правонаступницею частини майна Ківерцівського, Рожищенського, Горохівського і частини Маневицького району, які об’єднали. Проте до 1 липня 2021 року згідно із законом районні ради були зобов’язані передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності, які знаходяться на території цих територіальних громад. В громадах же мали передбачити кошти на утримання цих об’єктів. Винятком могли стати комунальні підприємства та організації, які могли на себе «заробляти», тобто не потребували коштів із місцевого бюджету.

Саме таким шляхом вирішило піти керівництво новоствореної Луцької районної ради. Там обіцяли «показати приклад, як треба заробляти» і вирішили собі залишати те майно, яке, на їхню думку, може приносити гроші. Передусім від надання послуг або оренди. Йдеться зокрема про котельні. Майно, яке вважали потенційно прибутковим, передали новоствореному комунальному підприємству. Проте, спосіб, у який вони почали це робити, спровокував чимало конфліктів із громадами району.

Опалювальна залежність

«Ми почали свою роботу якраз у період, коли треба передати майно, яке потребує бюджетного фінансування, громадам. Є майно, яке ми не передали, через що є супротив від певних громад… Разом із тим є розуміння, що Луцька районна рада повинна заробляти і показувати приклад того, як наповнювати бюджет, не чекаючи допомоги від держави. Перший крок уже зроблений – це комунальне підприємство «Райтеплобуд», на яке ми покладаємо великі сподівання, а результати його діяльності, наповнення бюджету втре носа тим, хто кричав, що це нереально», — заявляв у інтерв’ю депутат районної ради Микола Романюк.

Загалом станом на листопад 2021 року голова Луцької райради Олександр Омельчук хвалився, що «Райтеплобуд» мав 14 котелень, де має заробляти на опаленні, а ще 34 об’єкти здає в оренду. При цьому лише одна з цих котелень фактично опалювала приміщення на Ковельській, 53 у Луцьку, в якому знаходиться сама райрада. 

«Рік тому це підприємство майже помирало. Там було кілька котелень, з якими не знали, що робити. Ми дали позику 1,5 млн гривень. На сьогодні там функціонує 14 котелень, інші – здаємо в оренду»,  – заявляв Омельчук.

Згадані 1,5 мільйона гривень були суттєвою сумою для ради у 2021 році, адже її власні надходження становили лише 2,3 мільйона гривень. Сума власних надходжень відносно невелика, адже в нинішніх умовах районна рада отримала лише 988 тисяч гривень за розміщення коштів на депозитах, 1,1 мільйона за надання адмінпослуг і 42 тисячі за орендну плату. Вкладені 1,5 мільйона витратили на реконструкцію, обслуговування котелень та ремонт інших приміщень.

Проте, консолідуючи котельні, які опалюють об’єкти, що не знаходяться на балансі Луцької районної ради, вони фактично суперечили інтересам інших рад. Цим радам доводилося платити «Райтеплобуду» замість того, щоб прийняти у власність котельню, закупити паливо і працювати самостійно. Саме на цій підставі розпочалися конфлікти Луцької райради із двома громадами, на території яких вони мали котельні: Підгайцівською та Горохівською.

Підгайці: амбіції розбилися об ціни на паливо

Одним із об’єктів, які Луцька районна рада отримала «в спадщину», стало комунальне підприємство «Луцька центральна районна лікарня». Оскільки коштів на утримання таких закладів у ради не було, у лютому 2021 року вони вирішили передати його на баланс Ківерцівської громади. Рішення тоді викликало супротив Боратинської та Підгайцівської громад, адже це Луцька районна лікарня, яка в першу чергу обслуговує мешканців цих громад Луцького району, а не відносно віддалених від неї Ківерців.

Процес ускладнило ще більше те, що лікарню передали Ківерцівській громаді без котельні. Її залишили для «Райтеплобуду», плануючи таким чином заробляти.

Схожа ситуація виникла і у селі Піддубці. Місцевий ліцей перебуває на балансі Підгайцівської громади, проте котельня, яка її опалювала, — на балансі «Райтеплобуду».

Як розповідають у Підгайцівській сільраді, вперше вони звернулися до райради щодо передачі котельні районної лікарні у грудні 2020-го. Також вони прийняли відповідне рішення сільської ради про готовність прийняти котельні у Піддубцях та Липинах. Коли у серпні 2022-го районна рада і «Райтеплобуд» вчергове відмовилися передати котельні, у Підгайцях вирішили звернутися до господарського суду. 

«Підгайцівська сільська рада відстоює законне право, визначене Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Ми готові прийняти у комунальну власність не передане майно та котельні Луцької центральної районної лікарні та Піддубцівського ліцею, автомобіль та медичне обладнання Піддубцівської амбулаторії, які дивним чином стали надбанням Ківерцівської первинки», — каже заступник голови громади Леонід Гроголь.

18 листопада 2022 року Луцька районна рада заявила, що Луцька центральна районна лікарня «уже за кілька днів може залишитися без опалення». Вони, мовляв, виділили 500 тисяч гривень на закупівлю пелетів для твердопаливних котлів, проте цього палива вистачило лише на кілька тижнів.

«Свої зобов’язання по опаленню лікарні Луцька районна рада виконала, виділивши півмільйона гривень із фонду заробітної плати для закупівлі пелет. Волинська обласна військово-цивільна адміністрація та Підгайцівська сільська рада не дотримали свого слова про виділення коштів, відтак лікарня вже з понеділка залишиться без тепла», — заявив голова Луцької районної ради Олександр Омельчук.

У «Райтеплобуді» визнали, що вони не можуть забезпечити опалювальний сезон через відсутність коштів. Мовляв, паливо здорожчало «мінімум утричі», а держава не передбачила компенсаційний механізм для покриття цього здорожчання. Тому вони сподівалися, що покрити цю різницю їм допоможуть Підгайцівська сільрада та Волинська ОВА.

Як вихід із ситуації Луцька районна рада у грудні вирішила передати котельню в користування Луцькій центральній районній лікарні. За словами директора Сергія Коновала, станом на січень ситуація стабілізувалася, оскільки лікарню фінансово підтримала Підгайцівська сільська рада.

Як розповідає Леонід Гроголь, у Підгайцях можуть собі дозволити утримувати котельню навіть попри суттєве зростання цін на паливо.

«Ми готові нести додаткове фінансове навантаження через різницю у тарифах на теплоносії та компенсувати його коштом місцевого бюджету, адже ми зацікавлені, щоб пацієнти лікарні не страждали від низьких температур у приміщенні лікарні», — каже заступник сільського голови.

Також вони готові інвестувати у нормальне опалення у ліцеї в селі Піддубці, де нині склалася критична ситуація: температура у приміщеннях +5 градусів. Це, мовляв, створює дискомфорт для учнів та працівників, а ще шкодить самому приміщенню.

«Спекуляції із теплопостачанням тримають у напрузі керівництво медзакладу та педколектив Піддубцівського ліцею. Тому сподіваємось на правосуддя. Ми досі не знаємо, у якому стані буде Піддубцівський ліцей після завершення опалювального сезону, бо раніше там ніколи не було таких низьких температур, чи не потребуватимуть класні кімнати ремонту, чи не зруйнується ще більше фасад», — відзначає Гроголь.

Натомість Олександр Омельчук у коментарі «Силі правди» відзначив, що «ніяких проблем і ситуації» з опаленням станом на середину січня немає, та відмовився коментувати деталі.

Варто розуміти, що за нинішніх умов бюджет відносно «багатої» Підгайцівської сільської ради значно більший за бюджет обмеженої в надходженнях Луцької районної ради. Так, на 2022 рік бюджет Підгайцівської громади становив 309 мільйонів гривень проти 3,1 мільйона у Луцького району. 

Проте у Підгайцях не погоджуються на передачу котелень у користування, як це «Райтеплобуд» зробив із котельнями у Шклині та Чарукові Городищенської громади. Підгайці наполягають на передачі котельні у власність сільради.

«Нас не цікавить передача котельні у Липинах у тимчасове користування, оскільки ми не маємо гарантії, що зношене опалювальне обладнання дозволить завершити сезон без збоїв. Воно вже вичерпало свій ресурс і у цьому році потрібно робити заміну котлів та модернізувати наявні ресурси. Якщо трапиться поломка, а за нашою інформацією вже проводились деякі ремонтні роботи, Підгайцівська сільська рада буде зобов’язана відремонтувати фактично майно «Райтеплобуду» власним коштом. Це, окрім того, що коштом громади потрібно буде відшкодувати різницю за тарифом, який для споживача – Луцької райлікарні лишився на рівні минулого року.

Щоб забезпечувати роботу котельні необхідно закупити паливні матеріали, які здорожчали у кілька разів. Аби надалі проблем із теплопостачанням у Липинській лікарні не було, ми плануємо у цьому році коштом Підгайцівської громади збудувати нову модульну котельню, яка надалі буде забезпечувати теплом медзаклад та зробить його автономним, як було раніше», — каже Леонід Гроголь.

 

Конфлікт на Горохівщині

У Горохівській громаді ситуація була ще цікавіша. Районна рада відмовилася передати міській раді Горохова приміщення за адресою Шевченка, 17, де розташована сама міська рада. Таким чином міська рада Горохова опинилася в залежності від районної та платила її комунальному підприємству за газ та електроенергію, а також орендну плату. Щоправда оренда була символічна — за одну гривню.

Коли вирішити справу переговорами не вдалося, у листопаді 2021 року Горохівська міська рада звернулася до суду. Вони вимагали зобов’язати Луцьку районну раду розглянути на черговій сесії пропозицію Горохівської міської ради про передачу у комунальну власність об’єктів на території колишнього Горохівського району. Загалом йдеться про 16 об’єктів нерухомості та автобус, в тому числі приміщення, де розташована Горохівська міська рада, недобудований терапевтичний корпус Горохівської центральної районної лікарні, приміщення котелень у селах Мирне, Холонів, Звиняче, Журавники, а також дві котельні у Горохові (вул. Грушевського, 5а та вул. Паркова, 22).

Під час розгляду 5 листопада 2021 року Господарський суд Волинської області заборонив Луцькій районній раді та КП «Райтеплобуд» відчужувати в будь-який спосіб, розпоряджатися, передавати у власність чи оренду згадане майно. У грудні районні радій не вдалося оскаржити цю ухвалу в суді, тому виникла нова проблема: вони пригрозили Горохівській міській раді виселенням з приміщення, адже приміщення, мовляв, їхнє, а за рішенням суду здавати в оренду його не можуть.

У підсумку міську раду з приміщення ніхто не виселив, а судовий процес у трьох інстанціях тривав до 23 лютого 2022-го. Тривав не без інцидентів, адже на певний час у Горохівській міськраді навіть вимикали електроенергію та газопостачання: не через енергетичну кризу в країні, а через колізії із договорами про надання комунальних послуг. У підсумку у справі щодо згаданих котелень та нерухомості суд задовольнив позов Горохівської міськради, що дозволило їм фактично забрати котельні в «Райтеплобуду».

Показати як треба заробляти на комунальному майні не вийшло

Станом на січень 2023-го, за словами директора «Райтеплобуду» Анатолія Матвійчука, на їх балансі знаходяться п’ять котелень: 

  • у Луцьку на вулиці Ковельській (опалює приміщення райради та РДА);
  • у Піддубцях (опалює ліцей);
  • у Липинах біля районної лікарні (перебуває в користуванні та опалює лікарню);
  • у селі Шклинь Городищенської громади (перебуває в користуванні громади, опалює школу);
  • у селі Чаруків Городищенської громади (перебуває в користуванні громади, опалює школу).

Таким чином, за нинішніх цін на паливо комунальне підприємство районної ради самостійно опалює лише саме приміщення районної ради і ліцей у Піддубцях. В останньому, як вже зазначалося вище, є суттєві проблеми: температура, за словами Леоніда Гроголя, тримається на рівні, недопустимому для навчання у приміщенні.

Суттєве зростання цін на паливо остаточно зруйнувало плани Луцької районної ради «показати, як треба заробляти» на опаленні. Чи залишиться у них майно, з якого можна заробляти на оренді, покаже час та результати судових розглядів.

За даними аналітичної системи «YouControl», навіть у відносно спокійному 2021 році «Райтеплобуд» зазнав збитків у 215 тисяч гривень. Підприємству не вдалося залучити значні суми і від оренди приміщень, адже за даними «Prozorro. Продажі», більшість площ, які вони виставляли, так ніхто і не захотів орендувати.

Показники станом на 2022-й ще не оприлюднені, проте, через втрату котелень та низький попит на оренду майна вони, ймовірно, не будуть кращими.

Нагадаємо, 19 січня у Луцькупроспекті Відродження три багатоквартирні будинки залишилися без опалення та 12 – без гарячої води через порив тепломережі

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *