Як маріупольчанка шиє військове спорядження в Луцьку. ВІДЕО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як маріупольчанка шиє військове спорядження в Луцьку. ВІДЕО
image
Назар Тарадюк / 16.01.2023 / 0 Коментарів

Переселенка з Маріуполя Оксана Макарова, яка проживає зараз у Луцьку, отримала 250 тисяч гривень на розвиток сімейної справи. У власній майстерні, яка функціонує з листопада 2022 року, жінка шиє військове спорядження.

Як розповіла Суспільному маріупольчанка, заявку на грантовий проєкт "єРобота" через центр зайнятості подала ще влітку, частина бізнес-плану вже реалізувала. На грант, говорить, чекала три місяці, а кошти отримала за дві хвилини до Нового року.

"Цей грант подавався на сімейну майстерню: для мене, для роботи з епоксидною смолою і для мого чоловіка. Зараз за 10 днів я вже витратила 150 тисяч. Проблеми з реалізацією грошей немає. У мене є пів року, щоб реалізувати свій проєкт, я його вже реалізую", – сказала жінка.

Шити спорядження для військових Оксана Макарова вирішила через свого чоловіка-військовослужбовця. Каже: коли виїхала в Луцьк, то шукала необхідне й нічого не могла знайти. Зараз, зі слів жінки, її чоловік-ветеран продовжує служити у війську та захищати країну.

За умовами гранту маріупольчанка працевлаштувала у майстерні двох швачок. Одна з них Вікторія Малишкіна допомагає розробляти лекала на плитоноски. "Хлопці дзвонять, кажуть: що треба зручніше. З 24-го співпрацювала з волонтерами, ми відшивали на нашу 14-ту бригаду бронежилети", – каже кравчиня.



Окрім спорядження, переселенка також виготовляє підставки та годинники з епоксидної смоли. Майстерня, де жінка буде створювати свої вироби на продаж, зараз у процесі облаштування. "Епоксидна смола – це такий можна сказати дуже міцний клей. Це ось просто підставочка під гаряче, під вашу чашечку", – говорить жінка.

Із епоксидною смолою Оксана Макарова працювала ще до повномасштабної війни у Маріуполі. З міста виїхала 18 березня торік з рідними. На телефоні показує свій дім.

"Це вигляд з нашого вікна. Ми постійно сиділи на підвіконні і дивилися на трамваї, які підходять. Так зараз виглядає наш дім: усе розтрощено, а це наш дім, де ми жили. Там немає жодної живої квартири. Це центр міста", – говорить переселенка.

Кошти, які жінка отримала на власну справу, повертаються державі у формі податків за найманих працівників і тих, що сплачує як фізична особа-підприємець, – зазначила Оксана Макарова.

За результатами державної програми "єРобота" 122 бізнес-проєкти із 706 заявок у Волинській області отримали схвалення на фінансування, – розповіла директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин.



З її слів, середній розмір гранту становив 232 тисячі 753 гривні. Загальна сума коштів, які отримають всі волинські бізнес-проєкти, становить 28 мільйонів 395 тисяч 927 гривень.

"Майже 29 % – це оптова та роздрібна торгівля, ремонт авто, мотоциклів. На другому місці переробна промисловість – 26 %. Далі – організація харчування, професійна та наукова діяльність – менш як 8-5 %", – додала посадовиця.

Нагадаємо, понад тисячу медичних сумок для військових, а також сотні підсумок, систем розвантаження та іншої амуніції виготовив луцький кравець Дмитро Пуха за 10 місяців повномасштабної війни.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *