Як почувається хлопчик з Волині, якому першому в Україні пересадили серце

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як почувається хлопчик з Волині, якому першому в Україні пересадили серце
image
Віктор Гордійчук / 23.09.2021 / 0 Коментарів

За один день у Львові лікарі виконали 2 унікальні для країни операції.

 «Ми це зробили!  Перша в Україні трансплантація легень і перша трансплантація серця дитині», - написав на своїй сторінці у Facebook головний лікар Лікарні швидкої допомоги Олег Самчук.

Донором став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Згоду дала його дружина. 

Легені отримав 56-річний львів’янин, який понад десять років мав хронічну хворобу легень, останні чотири майже не виходив з квартири, був киснезалежним. Без нових легень він прожив би не більше кількох місяців.

 «Крім того вилучено рогівку, яку плануємо трансплантувати у четвер. Останної у Львові посмертно не пересаджували останніх 20 років. А також трансплантовано дві нирки і печінку - із серцем і легенями п’ять органів за один день.  Ми довго готувалися, щоб втілити це в життя! І, без перебільшення, на ці події вся Україна чекала багато років», - повідомив Олег Самчук.

Трансплантацію виконали кардіохірурги Ігор Гуменний, Роман Домашичі торакальний хірург Юрій Король. Їм у цьому допомагали польські колеги Пьотра Пасека (на його рахунку 90 трансплантацій легень і 375 заборів), Мацєк Урліка (130 трансплантацій легень) та Томаша Стонцеля (130 трансплантацій легень). Вони приїхали у Львів з Сілезького центру хвороб серця м. Забже у Польщі, де команда львівських лікарів стажувалася торік.

«Серце пересадили 13-річному хлопцеві з Волині з села Зарудці. Він хворів від липня. Останній місяць дитина була в реанімації Волинського ОДТМО, останні два тижні - у нас. Стан хлопця був критичним і рахунок ішов на дні», - розповів головний лікар.

Пересадку здійснив Борис Тодуров, Гаврило Ковтун та лікуючий лікар хлопчика Віталій Петров.

«Друзі, знайомтеся! Це Макс. І він – герой. У його грудях уже другу добу б’ється донорське серце. Макс першим серед дітей отримав його в Україні! Сьогодні він підвівся на ноги. Каже, політ нормальний. Із мрій поки - швидше повернутися додому. Ой, мало не забула!!! У цього хлопця є ще одне маленьке бажання. Мати багато підписників в інстаграм. Впевнена, в цьому ми йому точно можемо допомогти. Його профіль https://instagram.com/iitsmaxx_xx?utm_medium=copy_link Макс сьогодні уже зробив свій перший пост. І дуже чекає на наші реакції», - написала у  Facebook журналістка, засновниця ГО «Всеукраїнська платформа донорства «iDonor» Ірина Заславець.

Трансплантувати печінку львівським лікарям вперше допомагала команда столичної Клінічної лікарні «Феофанія». Нирки пересаджували повністю своїми силами.

«Світла пам’ять донору. Співчуття і вдячність рідним. Трансплантація легень і трансплантація серця дітям відтепер можлива і в нашій країні. Це ще один величезний крок на шляху до трансплантаційної незалежності. Наші громадяни тепер не мусять їхати на таке лікування за кордон, це уже доступно в Україні. Тепер потрібно зробити так, щоб цих операцій були сотні в рік і кожен українець, який потребує донорського органу, його отримав. І над цим ми будемо працювати», - запевнив Олег Самчук.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *