Як у Луцьку виходжують передчасно народжених дітей. ВІДЕО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як у Луцьку виходжують передчасно народжених дітей. ВІДЕО
image
Назар Тарадюк / 17.11.2022 / 0 Коментарів

До Всесвітнього дня передчасно народженого малюка, який відзначають 17 листопада, у Волинському обласному перинатальному центрі медики показали, як виходжують передчасно народжених дітей.

Як розповіла Суспільному гендиректорка обласного медоб’єднання захисту материнства і дитинства Ірина Горавська, кількість передчасних пологів через повномасштабну війну в Україні збільшилася удвічі.

"За час роботи нашого закладу, а це три роки, у нас – 967 передчасно народжених діток. І 67 з них – до кілограма. Дві дитинки ми виходили до 500 грамів: дівчинка і хлопчик, які важили 420 грамів при народженні. І це наша гордість!" – зазначила очільниця медзакладу.

Дітей, котрі з’явилися на світ передчасно, розповіла завідувачка пологового відділення Вікторія Костюк, стараються діставатися у цілому плідному міхурі, щоб мінімізувати пошкодження при народженні.

Далі медики виходжують немовлят, які з’явилися на світ до 37 повних тижнів вагітності, в умовах закритої реанімації, – зазначила завідувачка відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Тетяна Загребельна.

"Щоб ці діти не втрачали тепло, вони транспортуються сюди у кювезі на апараті штучної вентиляції легень. Кожна дитина, коли потрапляє у відділення, знаходиться в окремому, індивідуальному боксі Усі вони оснащені за типом "чистих приміщень", – говорить лікарка.

Передчасно народилася двійня хлопчиків – Максимко та Іван – в сім’ї Оксентюків. Нині вони у відділенні постінтенсивної терапії та ранньої реабілітації новонароджених. Тато Сергій каже: кожен із малюків важив трохи більше двох кілограмів.

"Зараз якраз грію, відігріваю його, щоб він, бо у боксі він може бути, але так від тіла до тіла, то так краще зігрівається і він уже звикає поза боксом бути", – говорить чоловік.

У відділенні постінтенсивної терапії та ранньої реабілітації новонароджені отримують лікувальну і фізіотерапію, – повідомила його завідувачка Тетяна Кощій. З її слів,

"Кваліфіковані масажисти, які уміють саме таким діткам надавати допомогу. Наше завдання також навчити мам усьому, що ми робимо, щоб вони робили ці процедури вдома", – каже лікарка.

Ще один етап, де недоношені діти зміцнюють здоров’я і повинні до трьох років наздогнати своїх ровесників – це відділення катамнестичного спостереження за новонародженими.

Донька Наталії Балюк – Вікторія – народилася передчасно. Зараз дівчинці рік. Жінка розповідає, що зараз передчасне народження згадує з посмішкою: "Як тільки це сталося, то було настільки важко! Досі ми їздимо сюди, за нами доглядають".

17 листопада до обласного перинатального центру в Луцьку завітали батьки з дітками, які народилися передчасно. Суспільне поспілкувалося з батьками передчасно народжених немовлят, які приїхали на планові медичні огляди.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *