Як вимушеним переселенцям безпечно народити дитину та зареєструвати її

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як вимушеним переселенцям безпечно народити дитину та зареєструвати її
image
Яна Горчинська / 01.04.2022 / 0 Коментарів

Понад місяць Волинь приймає українців з регіонів, де йде жорстока війна за незалежність України. Люди змушені залишити домівки, серед евакуйованих нерідко є вагітні жінки.

Директор Луцького клінічного пологового будинку Сергій Сябрук розповів про особливості роботи закладу та що потрібно для пологів.

«Ми раді всім українцям і чекаємо їх. У нашому пологовому залишилися на своєму робочому місті 92% лікарів та медсестер. Наш пологовий забезпечений усім, оскільки ми працюємо з Національною службою здоров'я України, тому в нас все безкоштовно. Також допомагають волонтери: закуповують медикаменти, продукти харчування, халати, капці, сорочки ...  Щоб у вагітної було все. Буває таке, що у пологовий звертаються жінки з раннім терміном для пологів. Буває, що на 32- 35 тижнях вагітності приходять, ми знаходимо лікаря, який супроводжуватиме їх під час вагітності».

Що потрібно зробити для того, щоб стати на облік

«Достатньо прийти в жіночу консультацію. Навіть, якщо всі документи втрачені, жінку все одно візьмуть на облік.

Добре, коли є хоч якийсь документ, щоб правильно ввести дані і потім, щоб видати свідоцтво про народження».

Раніше можна було отримати довідку про народження дитини у застосунку «Дія», тоді була поступна послуга «єМалятко». Зараз це не працює. З початком війни довідки видають тільки у паперовому форматі. З цією довідкою потрібно зареєструвати дитину в будь-якому РАЦСІ країни.

Як отримати свідоцтво про народження дитини та які документи потрібні, ми поцікавилися у начальниці Луцького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Тамари Калинович.

«Наразі не змінилася процедура видачі свідоцтва про народження й потрібні такі ж документи, як і раніше: паспорти батьків, свідоцтво про шлюб, якщо батьки у шлюбі, та медичне свідоцтво про народження дитини.

У звʼязку з воєнним станом послуга єМалятко недоступна. Зареєструвати дитину можна в найближчому відділі ДРАЦС, де немає активних бойових дій. Для реєстрації знадобиться лише паперове медичне свідоцтво про народження за формою №103/о.

Якщо у переміщених людей немає всіх документів, то вони все одно можуть звернутися до РАЦСУ та отримати свідоцтво про народження дитини. До прикладу, якщо немає паспорта батька дитини, то свідоцтво можна видати, щоправда без вказівки про громадянство. Якщо ж відсутнє свідоцтво про шлюб, то його знайдуть у реєстрі. Якщо ж відсутні всі документи – доведеться відновлювати їх у Міграційній службі.

Наразі тільки така процедура. Потім її можливо вдосконалять», - зазначила Тамара Калинович.

В Управлінні Державної міграційної служби України у Волинській області зазначили, що наразі до відомства в основному звертаються переселенці.

«Процедура відновлення документів для вимушено переміщених осіб через воєнні дії така ж, як і для громадян, які відновлюють документи за місцем проживання. Наразі документи приймаємо як у терміновому режимі, так і в звичайному. У терміновому можливі затримки з доставкою.

До прикладу, вартість послуги за нетермінову ID-карту – 372 грн, за термінову – 498 грн.

Для того, щоб відновити документи, потрібно звернутися із заявою до міграційної служби. Якщо є якість ще документи, обов’язково потрібно їх надати. Якщо ж немає – достатньо заяви. Людину ми ідентифікуємо по базі, яка на сьогодні працює, вона відновлена. Нещодавно відновилися робота систем та друк документів, які подавали ще до введення воєнного стану. Наскільки швидко будуть документи – наразі невідомо. Є проблеми з друком, проблеми з логістикою», – пояснила Наталія Левчук, головна спеціалістка міграційної служби зі зв’язків із громадськість та засобами масової інформації.

Щоб не пропустити найважливішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram  

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *