Які фейки про Волинь поширюють пропагандисти і як себе убезпечити

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Які фейки про Волинь поширюють пропагандисти і як себе убезпечити
image
Назар Тарадюк / 19.03.2023 / 0 Коментарів

Наступ з Білорусі, «чорна трансплантологія» та ворожа Польща – це теми російських фейків, які націлені на волинян. Їхня мета – посіяти паніку та штовхнути до нераціональних рішень. Пропагандисти різними способами розповсюджують фейкові повідомлення.

У чому їхня небезпека та як вберегтися від російських маніпуляцій пишуть ІА «Волинські новини» з посиланням на матеріалі від аналітиків фактчекінгового проєкту VoxCheck.

Ціль № 1: паніка та зневіра в армії

Частина російських фейків про Волинь стосується нібито масової роздачі повісток чоловікам та ймовірного наступу з Білорусі. Такою маніпуляцією пропагандисти намагаються посіяти паніку серед волинян.

Повідомлення про наступ з Білорусі зазвичай подають так, наче хочуть попередити.

Однак, це просто недостовірна інформація. Вона суперечить даним, які дає Міноборони України. Адже за офіційними повідомленнями, Білорусь не має ні достатньо сил для наступу, ні ознак підготовки до нього.

Фейки РФ про відкриття ще одного фронту мають на меті лише викликати паніку.

Адже стривожені та знервовані люди зазвичай приймають нераціональні рішення, що вигідно Росії. Натомість організовані та спокійні громадяни об’єднуються у волонтерські проєкти й допомагають армії.

Ціль № 2: налаштувати проти «ворожого Заходу»

Пропаганда, яку росіяни поширюють серед жителів Волині, має певні особливості.

Серед наративів аналітики не зустрічають закликів підтримувати Росію - ці фейки розповсюджують у східних регіонах. Натомість у волинян хочуть викликати недовіру до Європи та Америки, які підтримують Україну під час війни.

Зокрема, російські пропагандисти намагаються налаштувати волинян проти сусідньої Польщі. Їм важливо переконати українців, що справжня загроза іде не від РФ, а від західних країн. Таким чином росіяни намагаються змістити фокус та зняти з себе відповідальність за воєнні злочини.

Російські ЗМІ масово поширювали новину, нібито США можуть передати Польщі кілька західних регіонів України в обмін на те, що Варшава візьме на себе фінансові витрати «збанкрутілого уряду України», борги якого становлять $150 млрд.

Статтю ««Подарунок від самого американського диявола»: бійтеся друзів, які лестять вам» авторства Ганни Крамеропублікували на сайті Niezależny dziennik polityczny (NDP). VoxCheck фіксував численні фейки кремлівської пропаганди, які поширює це видання і сама Крамер.

Насправді передача західних регіонів України США третій країні фактично неможлива з правової точки зору. Не існує жодних міждержавних договорів чи зобов’язань, які надають Сполученим Штатам право розпоряджатися українськими територіями.

Авторка статті не наводить жодних документів, заяв чи інших доказів того, що США принаймні мають такі наміри.

Також у мережі пропагандисти поширювали інформацію, нібито на польському телебаченні показали карту Польщі з частиною українських територій. Насправді ж зображення відредагували, на польському телебаченні не показували таку карту.

За вигадками РФ, у Луцьку є біолабораторія, яку контролює США. Пропагандисти намагаються знайти їх в Україні скрізь. Зокрема, російські медіа посилалися на сюжет американського телеканалу OAN, у якому йдеться про те, що Україна разом зі США нібито проводять небезпечні експерименти в українських біолабораторіях. У статті додають, що заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд визнала, що в Україні є біолабораторії.

На території України ніколи не діяли американські секретні лабораторії з розробки біологічної зброї. Натомість співпраця зі США у галузі запобігання поширення технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані під час розробки біологічної зброї, відбувалася на офіційному рівні.

Ще у 2020 році головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін пояснював, що лабораторії в Україні відповідають другому та третьому рівню біологічного захисту і біобезпеки, а цей рівень не дозволяє адекватно і повноцінно працювати з особливо небезпечними інфекціями.

Для створення подібних фейків є кілька причин.

1. Росіяни хочуть змусити українців вважати, що Захід - небезпечний. Він розміщує якісь лабораторії, експериментує з вірусами, людьми, комарами, качками...

2. Пропагандисти впливають і на російську аудиторію. Таким чином виправдовують, чому Україну треба визволяти. Бо західні країни нібито використовують її у корисливих цілях лише як плацдарм для небезпечних дослідів.

Українці, за задумом пропагандистів, мають прийти до висновку, що вони не самостійні та потребують допомоги. І не від Заходу - він же небезпечний  а саме від Росії чи від якоїсь СРСР 2:0. Ці наративи не нові, вони поширюються вже десятки років.

Ціль № 3: розколоти суспільство

Часто жителів західних регіонів росіяни описують як націоналістів, які наживаються на війні. Один з останніх фейків стосувався Волинської лікарні. Пропагандисти писали, нібито через збільшення кількості тяжкопоранених українських військових у західних областях України збільшується мережа медзакладів, які проводять операції з трансплантації. Автори наводять приклад, мовляв, 19 січня у Волинській обласній лікарні донором став чоловік, який загинув від травми, несумісної з життям, натякаючи, що чоловік міг бути військовим.

У цьому фейку сховані одразу кілька наративів пропаганди. Росіяни намагаються переконати, що ЗСУ зазнають великих втрат. І начебто лікарі, які працюють у західних регіонах, вивозять органи загиблих до ворожої Європи.

Насправді ж із початком впровадження реформ у галузі трансплантології кількість операцій та медичних центрів невпинно зростає. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відзначав, що після початку повномасштабного вторгнення участь у проєкті також взяла Волинська обласна клінічна лікарня, яка у 2022 році посіла сьоме місце за кількістю виконаних операцій.

Заява, нібито чоловік у Волинській обласній клінічній лікарні був військовим, безпідставна. У повідомленні на сторінці хірурга цієї лікарні не вказані деталі смерті донора. Крім цього, для проведення пересадки потрібна прижиттєва згода майбутнього донора, а якщо такий дозвіл не був наданий за життя, рішення ухвалюють члени родини донора після смерті.

Нещодавно пропагандисти поширювали фейк, ніби на Волині не вистачає лікарів та карет швидкої допомоги, бо їх передали армії. Це абсолютно вигадана інформація, мета якої підірвати довіру українців до медичної системи та посіяти паніку.

Зворотний пошук по фото, якими пропагандисти проілюстрували публікацію, у Google Images показав, що ці світлини зробили під час підсумкового засідання медичної ради Волинського медичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Цей пост опублікували 19 січня на фейсбук-сторінці Волинської обласної ради. Керівник центру Володимир Шмальрозповів, що у 2022 році військовому шпиталю та для медичної служби 14 ОМБр медичний заклад передав 9 санітарних автомобілів, ще три надала Литва у рамках гуманітарної допомоги. Однак про дефіцит машин швидкої очільник центру не повідомляв.

У листопаді 2022 року Шмаль навпаки звітував, що у медцентрі працюють 72 бригади, які забезпечені новими спецавтомобілями. А у грудні Волинська обласна рада повідомляла, що до обласного центру екстреної медичної допомоги приєдналися ще 7 бригад лікарів із санітарними автомобілями з обладнанням. 26 січня Волинська обласна адміністрація повідомила, що автопарк центру поповнився ще 5 машинами.

Про те, що всіх лікарів у Волинській області мобілізували, не повідомляли ні у Волинському медичному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, ні в інших медичних закладах області.

Фейків, які стосуються медицини, нині дуже багато. Журналісти їх спростовують разом з проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Мета цієї співпраці - показати, що система охорони здоров’я ефективно функціонує навіть в умовах війни.

Як убезпечити себе від російської пропаганди?

По-перше, не читати нічого російського. За інформацією USAID-Internews, 35% українців читають росЗМІ, адже хочуть знати, що там пишуть про Україну. Але наративи, які навіть випадково вам попадаються, залишаються у пам’яті. Ви звикаєте до такої інформації, й наступний фейк вам може здатися не таким вже і дивним.

По-друге, слід довіряти українським аналітикам. Є VoxCheck, Детектор медіа та StopFake. І, звісно, можемо згадати державні органи з протидії дезінформації - Центр стратегічних комунікацій і інформаційної безпеки, Центр протидії дезінформації при РНБО.

Окрім цього, є офіційні джерела, з яких волинянам безпечно брати інформацію - це Волинська обласна адміністрація, міські адміністрації, Міноборони, Офіс Президента, Державна служба надзвичайних ситуацій, Державна прикордонна служба, Міністерство охорони здоров’я. Про діяльність лікарень можна почитати також на сайті НСЗУ.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *