Які зарплати отримують волинські судді під час війни?

image
Оля Коновалова / 13.09.2022 / 0 Коментарів

За 6 місяців 2022 року судді загальних місцевих судів області отримували зарплату в розмірі від 62 до 130 тисяч гривень на місяць, що у кілька десятків разів більше, аніж прожитковий мінімум в Україні та чи не в 10 разів більше, ніж середній заробіток пересічного волинянина.

До суддівської винагороди, окрім звичайного окладу, входять доплати за вислугу, таємність, виконання керівних обов’язків, науковий ступінь, а також лікарняні, відрядження, відпускні, матеріальна допомога. Дехто віддає перевагу і за невикористану відпустку компенсацію отримати грошима. 

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував розрахункові листи 88 суддів загальних місцевих судів Волині за перше півріччя 2022 року та підрахував, хто із служителів Феміди отримує найвищу зарплату.

Втім, варто мати на увазі, що зазначені нижче суми – це нарахування зарплати до сплати податків. Із цих сум вираховується ще податок на доходи фізичних осіб – 18%, військовий збір – 1,5%. Тобто, «на руки» судді отримали на 19,5% менше.

ТОП-10 суддів із найвищою зарплатою

Суддівські винагороди служителів Феміди в Україні регулюються законом «Про судоустрій і статус суддів», який прийнятий у 2016 році, і складаються із окладу, доплати за вислугу років, за керівну посаду в суді, за науковий ступінь і за доступ до державної таємниці. За нормами цього закону, зарплата суддів місцевих судів становить 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а це у 2022 році – 63 060 гривень. У Луцькому міськрайонному суді оклад дещо вищий – 69 366 гривень.

Подекуди заробітні плати звичайних суддів є більшими, ніж зарплати голів судів. Зазвичай це стосується суддів із великим стажем, які, відповідно, отримують високу доплату за вислугу. До речі, зарплата голови суду від зарплати звичайного судді, де-факто, відрізняється лише доплатою за адміністративну посаду, яка становить 4-6 тисяч гривень на місяць. Голови судів здійснюють правосуддя на рівні з іншими суддями.

Що цікаво – у ТОП-10 суддів з найвищими зарплатами потрапили переважно судді міських та міськрайонних судів області.

Хто з волинських суддів загальних місцевих судів отримує найвищу зарплату в умовах війни
Infogram

Перше місце за розміром зарплати, за підрахунками «Сили правди», посідає суддя Луцького міськрайонного суду Лоліта Івасюта. Її середня щомісячна зарплатня становить приблизно 131 тисячу гривень. А це більше, ніж зарплата голів судів. Загалом за 6 місяців роботи їй нарахували 856 тисяч 242 гривні. З них оклад – майже 350 тисяч, за вислугу – 280 тисяч гривень, 155 тисяч – відпускні та дві тисячі гривень індексації.

Лоліта Івасюта як і 73 її колеги з місцевих судів отримала і матеріальну допомогу – 69 366 гривень. Ця суддя – одна з найдосвідченіших. Вперше її призначив суддею ще 25 років тому президент Леонід Кучма – у Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровщини. За кілька років вона потрапила на Волинь. 

Друге місце за розміром зарплати посідає ще один «ветеран правосуддя» – заступник голови Ковельського міськрайонного суду Сергій Панасюк. Його середньомісячна зарплата у першому півріччі 2022 року становила майже 129 тисяч гривень

Загалом за пів року роботи йому нарахували 837 тисяч гривень. Сюди увійшло 375,5 тисяч гривень окладу, 263 тисячі доплати за вислугу, 114 тисяч гривень відпускних, майже 19 тисяч гривень доплати за виконання керівних обов’язків та 2,7 тисячі гривень індексації. Також суддя отримав 63 тисячі гривень матеріальної допомоги.

Сергія Панасюка вперше призначила суддею тоді ще Ковельського міського суду Верховна Рада наприкінці 2002 року. 

Третє місце за розміром зарплати, за підрахунками «Сили правди», посіла знову таки суддя Луцького міськрайонного суду Світлана Крупінська. Вона отримує щомісяця більше 128 тисяч гривень. Загалом за пів року їй нарахували 838 тисяч 233 гривні. Її оклад за 6 місяців роботи становив майже 339 тисяч гривень, а за вислугу нарахували 203 тисячі гривень. Також Світлані Крупінській нарахували 179 тисяч гривень за щорічну відпустку та 46 тисяч гривень лікарняних. Ще 69,4 тисячі гривень суддя отримала як матеріальну допомогу. 

Світлану Крупінську, як і її колегу Лоліту Івасюту, вперше призначив суддею у тоді ще Луцький міський суд Леонід Кучма. Це сталося у переддень прийняття Конституції України – 27 червня 1996 року. Тож суддівський стаж у судді майже такий же, як і вік найголовнішого українського закону.

Четверту сходинку в рейтингу суддівських зарплат на Волині посідає голова Ковельського міськрайонного суду Вячеслав Лесик. В середньому за місяць він отримує 126,5 тисяч гривень. Всього за шість місяців йому нарахували майже 917 тисяч гривень. Із них оклад становив 375,5 тисяч гривень, трохи менше – 300 тисяч гривень Вячеслав Лесик отримав за вислугу. 

Ще по 37,5 тисяч гривень доплати суддя отримав за таємність та за виконання керівних обов’язків. 5,7 тисячі гривень – відпускні, 2,7 тисячі – індексація. Також служитель Феміди отримав грошову компенсацію за невикористану відпустку у розмірі 94 тисяч гривень та традиційних 63 тисячі гривень матеріальної допомоги. Вячеслав Лесик вперше став суддею ще у 1990 році в Ратнівському районному суді. У 2009 році його перевели до Ковельського міськрайонний суд, який він і очолює з 2011 року.

Закриває п’ятірку найвищих суддівських зарплат, за оцінкою «Сили правди», голова Нововолинського міського суду Орися Ференс-Піжук. Її середній місячний заробіток – на кілька гривень менше від ковельського колеги – 126,5 тисяч гривень. 

Загалом за пів року судді нарахували 822 тисячі гривень. З них оклад – 351,5 тисячі гривень, вислуга – 248 тисяч гривень, щорічна відпустка – 119 тисяч гривень. Понад 35 тисяч служителька Феміди отримала за виконання керівник обов’язків, 2,9 тисячі – за дистанційне навчання та 2,5 тисячі – індексація. Як і інші колеги вона отримала 63 тисячі гривень матеріальної допомоги.

Орися Ференс-Піжук має майже 20 років суддівського досвіду. Вперше на цю посаду її призначили у 2002 році. Уже майже 10 років вона й очолює установу.

Шосте місце за розміром зарплатні – у судді Луцького мійськрайонного суду Валентини Пушкарчук. Її середній заробіток становив 125 тисяч гривень на місяць, а за 6 місяців роботи загалом їй нарахували 820,6 тисяч гривень. Оклад служительки Феміди – 350 тисяч гривень, за вислугу – 280 тисяч гривень. Ще 119 тисяч – відпускні. Традиційно 2 тисячі гривень – індексація, 69 тисяч – матеріальна допомога.

ТОП-7 у рейтингу зарплат закриває суддя Луцького міськрайонного суду Андрій Сівчук. Щомісяця він отримує приблизно 123 тисячі гривень. Згідно з розрахунковими листами, за 6 місяців роботи йому нарахували 809 тисяч гривень. Сюди увійшло 381,5 тисячі гривень окладу, 191 тисяча доплати за вислугу, майже 123 тисячі гривень відпускних, 42,5 тисячі гривень лікарняних, 2,5 тисячі індексації та 69,4 тисячі гривень матеріальної допомоги. 

До слова, Андрій Сівчук у 2021 році отримав дисциплінарне покарання у вигляді попередження. Його служитель Феміди отримав через те, що не повідомив Вищу раду правосуддя про тиск, який здійснював на нього вже колишній його колега Олег Ющук в одній із справ про нетверезе водіння. Той запропонував Сівчуку за 500 доларів США «затягнути» одну зі справ про п’яне водіння, щоб її можна було закрити у зв’язку з закінченням трьохмісячного строку притягнення до відповідальності. Обидва судді через це стали фігурантами кримінального провадження Національного антикорупційного бюро. 

Усього на чотириста гривень у зарплаті поступається Андрію Сівчуку його колега Алла Полюшко. В середньому щомісяця судді нараховували 122 904 гривні, а загалом за 6 місяців роботи – 806,8 тисяч гривень. Цікаво, що саме Аллі Полюшко нарахували найбільше окладу з усіх проаналізованих нами суддів, – 416,2 тисячі гривень. Вона ретельно відпрацювала усі пів року без лікарняних та відпусток, за виключенням кількох днів у лютому. 

За вислугу суддя отримала майже 202 тисячі гривень. У відпустку пішла лише всередині літа, тож отримала відпускними – 116,7 тисяч гривень. Ще 69 366 гривень – матеріальна допомога. 

Дев’яте місце у рейтингу суддівських зарплат посідає голова Турійського районного суду Галина Хвіц. Її середній місячний заробіток – майже 121 тисяча гривень. За 6 місяців роботи їй нарахували 788 тисяч 539 гривень. Оклад за цей час склав 242,5 тисяч гривень, вислуга – 145,5 тисяч. Також суддя отримала великі відпускні – аж 311,5 тисяч гривень за більше двох місяців відпустки. Це найбільша сума відпускних за половину 2022 серед усіх проаналізованих суддів. 

Замикає десятку найвищих суддівських зарплат суддя Луцького міськрайонного суду Валентина Кирилюк. Щомісяця вона отримує 120,5 тисяч гривень заробітної плати. За 6 місяців роботи їй нарахували 793 тисячі гривень. Із них оклад становив 317 тисяч гривень, а доплата за вислугу – 190 тисяч. 

Також вона отримала 181 тисячу гривень відпускних, 33 тисячі лікарняних та 69,4 тисячі гривень матеріальної допомоги.

Решта суддів місцевих судів на Волині у першому півріччі 2022 року отримували від 62-х до 117 тисяч гривень на місяць.

Вирізняється серед них колишня голова Горохівського районного суду Галина Адамчук, яка звільнилася у січні. Пропрацювавши у 2022 році неповний місяць, у зв’язку зі звільненням їй нарахували 1,117 мільйона гривень виплат. Суддя отримала компенсацію невикористаної відпустки за кілька останніх років у розмірі 664 тисяч гривень. А також 360 тисяч гривень вихідної допомоги. Також їй наостанок виплатили і традиційних 63 тисячі гривень матеріальної допомоги.

Тоді ж у січні Державна судова адміністрація розрахувалася і зі ще однією суддею – Іриною Логвинюк із Ковельського міськрайонного суду. В останній робочий місяць їй нарахували 753 тисячі гривень. Сюди увійшло 307 тисяч гривень компенсації за невикористану відпустку, 340 тисяч гривень вихідної допомоги, 63 тисячі матеріальної допомоги та зарплата за кілька робочих днів січня.

Яку зарплату отримують голови волинських судів

Заробітні плати голів судів відрізняються від зарплат звичайних суддів лише доплатою за виконання керівних обов’язків. 

Найвища середньомісячна заробітна плата серед голів судів, які підрахувала «Сила правди», – 126 тисяч, а найменша – 82 тисячі гривень. Також майже усі голови судів отримали більш як 60 тисяч гривень матеріальної допомоги. 

Очолює рейтинг зарплат керівників судів голова голова Ковельського міськрайонного суду Вячеслав Лесик, про якого вже йшлося вище, із 126,5 тисячами гривень на місяць. 

Друга сходинка за головою Нововолинського міського суду Орисею Ференс-Піжук, про яку вже теж розповідали вище, – 126,5 тисяч гривень.

Третя – голова Турійського районного суду Галина Хвіц. Її середній місячний заробіток – майже 121 тисяча гривень.

Голова Любешівського районного суду Наталія Гладіч – на четвертому місці за розміром зарплати очільників судових установ. Щомісяця їй нараховували приблизно 117 тисяч гривень. Всього за пів року їй нарахували 765 тисяч гривень. Оклад за цей період склав 241 тисячу гривень, вислуга – 183,5 тисячі. Також вона отримала 119 тисяч гривень відпускних, доплату за виконання керівних обов’язків у понад 76 тисяч, 63 тисячі матеріальної допомоги та 15 тисяч лікарняних.

Замикає ТОП-5 голів волинських судів з найвищими зарплатами Василь Лях із Ратнівського районного суду. В середньому на місяць йому нараховують 113 тисяч гривень, а загалом за пів року – 741 тисячу гривень. Сюди увійшло майже 315 тисяч гривень окладу, 227 тисяч гривень доплати за вислугу, доплата за виконання керівних обов’язків – 32,4 тисячі, матеріальна допомога – 63 тисячі.

Шосту-десяту сходинки у рейтингу розділили голова Луцького міськрайонного суду Анатолій Пахолюк – в середньому 111 тисяч щомісяця, голова Любомльського районного суду Степан Чишій – також 111 тисяч на місяць, голова Рожищенського районного суду Іван Сіліч – трохи більше 110 тисяч на місяць, голова Ківерцівського районного суду Олександр Костюкевич – 106 тисяч на місяць, голова Маневицького районного суду Олег Невар – 104 тисячі на місяць.

Менше 100 тисяч на місяць у першому півріччі 2022 року отримували голова Шацького районного суду Наталія Сушик (в середньому 94 тисячі на місяць), голова Володимир-Волинського міського суду Олександр Лященко (87,5 тисячі), голова Старовижівського районного суду Оксана Хаврона (87 тисяч). 

Замикають рейтинг зарплат керівників судів служителі Феміди із меншим досвідом. Це, зокрема, голова Локачинського районного суду Тетяна Кідиба, яка працює суддею з 2012 року, а з 2018-го очолює цю установу. В середньому її місячна зарплата становить 85 тисяч гривень. Загалом же за 6 місяців їй нарахували 574 тисячі гривень. 

Голова Горохівського районного суду Дмитро Санакоєв – один з наймолодших очільників судів на Волині. Президент Володимир Зеленський призначив його суддею лише в середині 2020 року і менш, ніж за два роки він очолив цю установу. Цього року він отримує в середньому трохи більше 82 тисяч гривень зарплати на місяць. А загалом за пів року нарахували 557 тисяч гривень.

Голова Іваничівського районного суду Марта Федечко стала суддею тоді ж, коли і Дмитро Санакоєв – в середині 2020 року. Вже за пів року їй довелося очолити цю судову установу, оскільки напередодні у відставку подав попередній голова Ігор Нєвєров. У 2022 році її середня місячна зарплата складає трохи більше 82 тисяч гривень.

Хто ще із суддів отримує більше 100 тисяч на місяць і хто отримує найменше

Середні за суддівськими мірками заробітні плати у 2022 році мають Андрій Олексюк та Роман Кихтюк із Луцького міськрайонного суду (114-116 тисяч гривень на місяць), Світлана Поліщук із Ківерцівського районного суду (112 тисяч гривень на місяць), Світлана Рудська із Луцького міськрайонного суду (111 тисяч гривень), Петро Бойчук із Ковельського міськрайонного суду (майже 111 тисяч гривень), Ольга Фазан із Ратнівського районного суду (110 тисяч гривень), Ігор Бахаєв із Іваничівського районного суду (105 тисяч гривень), Ірина Кусік із Володимир-Волинського міського суду (майже 105 тисяч гривень), Ярослав Артиш, Тетяна ФілюкВіталій Ковтуненко та Олеся Калькова із Луцького міськрайонного суду (100-104 тисячі гривень).

Найменші заробітні плати серед суддів загальних місцевих судів отримують служителі Феміди, які не мають доплат за вислугу років. Це суддя Володимир-Волинського міського суду Ігор Вітер (в середньому 66 тисяч гривень на місяць); суддя Старовижівського районного суду Олександр Назарук (63,5 тисячі гривень) та суддя Ковельського міськрайонного суду Іванна Окостень (в середньому 62 тисячі гривень). 

Дехто з волинських суддів провели на лікарняних більшу половину першого півріччя 2022 року. Так, голова Володимир-Волинського міського суду Олександр Лященко пробув на лікарняному майже чотири місяці з лютого по червень. Йому виплатили 325 тисяч гривень лікарняних. 

Майже три місяці з лютого провела на лікарняному суддя Ковельського міськрайонного суду Юлія Шергіна. За цей період вона отримала 238 тисяч гривень.

Окрім Шергіної та Лященка ще 25 суддів побували на лікарняних впродовж пів року. Але зазвичай він сумарно не перевищував одного місяця.

Ще дехто із суддів – пішов до лав Збройних сил України із початком повномасштабного вторгнення росії. Серед загальних місцевих судів на Волині такий один – суддя Ратнівського районного суду Станіслав Лозицький.

Попри війну, робота судів і надалі залишається надзвичайно важливою. Справи потрібно розглядати, винних треба притягувати до відповідальності, справедливість – встановлювати. Дехто з працівників судової системи України вже поплатився за цю справедливість життям і, на жаль, загинув від ракетних обстрілів. А дехто – з перших днів війни став на захист своєї країни та пішов у військо. Є судді, які відраховують чималу частину своєї зарплати на потребу армії, але є й ті, хто попри високі заробітні плати відсуджують у держави додаткові виплати. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *