Юлія Вусенко: Громади України під час війни показали свою спроможність

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Юлія Вусенко: Громади України під час війни показали свою спроможність
image
Назар Тарадюк / 05.05.2023 / 0 Коментарів

На дипломатичний сніданок з представниками європейських посольств запросили голів громад, що з адвокаційними візитами відвідували Німеччину, Італію, Францію, Бельгію та Нідерланди.

Захід організувала Мережа захисту національних інтересів «АНТС» спільно з Міжнародним центром української перемоги (ICUV), - інформують на сайті АНТС.

«Я дуже вдячна місцевим громадам, а також дякую всім представникам посольств наших партнерів. Важливо допомагати нашим місцевим громадам у їхніх зусиллях з відновлення, і це була одна з причин, чому ми організовували їм поїздки за кордон, адже це їх шанс налагоджувати прямі контакти з нашими партнерами. Місцеві громади є запорукою нашого майбутнього. Саме тому ми продовжимо інвестувати в їх розвиток, – сказала очільниця «АНТС» Ганна Гопко.

Мережа ANTS спільно з ICUV стали майданчиком між українськими громадами та європейськими партнерами і донорами. Протягом 3-ох місяців наші команди організували візити голів громад у стратегічно важливі столиці світу. Загалом 20 громад побували у 5 країнах Європи, де шукали партнерів та підтримку.

«Основними темами, які ми обговорювали під час цих візитів, була ситуація, в якій опинилися наші громади та виклики пов’язані з цим. Наприклад, Іванівська громада була в окупації. Є громади, які знаходяться фактично впритул до зони бойових дій, а є ті, що прийняли та розмістили дуже багато внутрішньо переміщених українців», – каже член правління Мережі «АНТС» Люсьєна Шум.

«Прогрес, який ми досягаємо, вас дивує. І перебуваючи в Україні, ви це бачите. Ви бачите, що громади показали свою спроможність. Вони фактично зіткнулися з викликами, які не мали часу відкладати», - заявила дипломатам Юлія Вусенко.

Олена Швидка, голова Іванівської громади Чернігівської області подякувала організаторам заходу та зазначила, що такі ініціативи – це, перш за все, можливість розповісти про виклики та потреби громад.

«Хочу подякувати організаторам, бо для громад – це величезна можливість розповісти про себе, бо нас не завжди показують по телевізору, про нас не пишуть у ЗМІ. На таких заходах, як цей, ми можемо розповісти про те, що відбулося. Моя громада розташована за 100 кілометрів від кордону з білоруссю. Ми ніколи не думали, що опинимося в таких умовах, але, на жаль, нас швидко окупували. 10 сіл з 17 були окуповані з 3 березня. У нас було, на жаль, все: і постійна війна, і щоденні бої, і факели, і вбивства. І ще я хотіла би сказати про одне з сіл – село Ягідне. Це село моєї громади. Все село вивезли в підвал місцевої школи. 367 мешканців залишилися в цьому підвалі. У підвалі площею менше 200 квадратних метрів, без води, без їжі, без будь-яких засобів існування були люди. Я була в окупації разом з членами моєї родини. Я знаю, що таке втратити свій дім. Я знаю, що таке ховати рідних в окупації, тому що моя бабуся померла через відсутність ліків. Мого дядька росіяни вбили, не сказавши ні слова: кинули гранату в будинок - все вибухнуло. Тож, дивлячись на свій приклад, я можу сказати, що жителі моєї громади страждали. 50% житлових будинків у громаді були зруйновані. Все комунальне майно, яке було до окупації, або повністю зруйноване, або пошкоджене. Комунальні підприємстві були повністю пограбовані, а вся комунальна техніка та транспортні засоби повністю знищені. Школи, автобуси, нічого не залишилося. Але я вірю в Україну. Ми дуже сильна нація».

Під час заходу мережа ANTS спільно з ICUV  розповіли про результати дипломатичних візитів очільників громад:

  • промоцію інтересів України у столицях ЄС;
  • досвід відбудови міст, які були повністю зруйновані під час Другої Світової, а вже зараз стали прикладом для наслідування;
  • нові партнерства, які вже допомагають громадам вистояти;
  • можливості продовження адвокаційних візитів за участі місцевого самоврядування;
  • представили плани адвокації інтересів України за межами країни.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *