З «антимонопольниками» судиться фірма, пов’язана з Палицею та Івахівим

  • Головна
  • НОВИНИ
  • З «антимонопольниками» судиться фірма, пов’язана з Палицею та Івахівим
image
Назар Тарадюк / 10.06.2024 / 0 Коментарів

Рішення Західного міжобласного тервідділення Антимонопольного комітету України щодо змови на земельних торгах і штрафу у 50 тисяч гривень намагається оскаржити столичне підприємство «Інтерколесо».

Цю фірму антимонопольники оштрафували у минулому році. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Львівської області від 13 травня 2024 року, - пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

 

Передумовою позову ТОВ «Інтерколесо» до Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України стало рішення від 20 грудня 2023 року. Антимонопольники оштрафували підконтрольні нардепам Палиці та Івахіву фірми «Інтерколесо» та «Град Інвест Ріал Істейт» за змову на земельних торгах. Кожне підприємство отримало штраф у 50 тисяч гривень.

Представники АМКУ з’ясували, що товариства змовилися під час аукціону у лютому 2022 року, на який Любомльська міська рада виставила право оренди земельної ділянки площею 27 гектарів поблизу села Римачі. Початкова ціна орендної плати становила 518,6 тисячі гривень на рік. У торгах тоді взяли участь троє учасників: ТОВ «Град Інвест Ріал Істейт» з пропозицією 3 мільйони гривень, ТОВ «Інтерколесо», яке мало намір заплатити за ділянку 525 тисяч гривень і ТОВ «Глобус Істейт», яке давало 520 тисяч. Протягом трьохраундного англійського аукціону пропозиція зросла лише у одного учасника – фірми «Інтерколесо». Вона досягла 530 тисяч гривень. Інші не торгувалися. 

У результаті перемогу здобуло «Град Інвест Ріал Істейт» з ціною 3 мільйони гривень. Втім, директор фірми-переможниці Ігор Хмельов, який на той час був одночасно співвласником підприємства «Інтерколесо», відмовився від виграшу на аукціоні. Тому право оренди 27 гектарів на держкордоні, згідно з чинним законодавством, перейшло до ТОВ «Інтерколесо», яке, нагадаємо, запропонувало 530 тисяч.

Завдяки цій схемі Любомльська громада втратила можливість додатково заробити на оренді 2,47 мільйона гривень на рік. А за 49 років, на які укладався договір, і взагалі виходить понад 120 мільйонів гривень.

У результаті ж перевірки антимонопольного комітету підтвердилося, що в обох фірм – «Град Інвест Ріал Істейт» та «Інтерколесо» – на момент аукціону були одні й ті ж бенефіціарні власники, спільний працівник та контактний номер телефону. Одне підприємство постійно «підтримувало» інше фінансово, на аукціон вони входили зі спільної ІР-адреси, а авансові і реєстраційні внески платили в один і той же день. 

Відтак, у грудні 2023 року за рішенням адміністративної колегії Західного міжобласного територіального відділення АМКУ обидві фірми оштрафували на 50 тисяч гривень за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. «Інтерколесо» і «Град Інвест Ріал Істейт» також потрапили до так званого чорного списку АМКУ, що означало заборону протягом наступних трьох років брати участь у публічних закупівлях.

Натомість фірма «Інтерколесо» у лютому 2024 року звернулася до Господарського суду Львівської області, щоб оскаржити це рішення АМКУ.

Господарський суд Львівщини під час розгляду справи проаналізував рішення антимонопольників та вказав, що його прийняли на підставі зібраних у справі доказів. Феміда врахувала й те, що підприємства мали однакових кінцевих бенефіціарних власників. Крім того, раніше на засіданні АМКУ представник «Інтерколеса» сам визнав порушення законодавства. 

«Судом береться до уваги також те, що на засіданні адміністративної колегії відділення у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, яке відбулося 20.12.2023, представник ТОВ «Інтерколесо» – Кондратенко Євгеній Олександрович та представник ТОВ «Гранд Інвест Ріал Істейт» – Хітько Василь Миколайович, визнали вчинення порушення у справі № 63/1-01-47-2023 про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, про що безпосередньо зазначено у протоколі засідання № 63/45-ПР від 20.12.2023», – йдеться у рішенні суду. 

Відтак, суддя Олександра Запотічняк відмовила у задоволені позовних вимог ТОВ «Інтерколесо». Нині ж відомо, що підприємство звернулося з апеляційною скаргою до Західного апеляційного господарського суду. 

Раніше журналісти писали, що товариство «Інтерколесо» заснувало підприємство «Град Інвест Ріал Істейт» на початку 2022 року. Кінцевими бенефіціарами обох підприємств були Ігор Хмельов та Андрій Шабаєв. Наразі засновниками «Інтерколеса» є Закритий недиверсифікований венчурний інвестиційний корпоративний фонд «Капітал Груп Компані», який належить до фінансово-промислової групи «Континіум» Степана Івахіва, і ТОВ «Буковель» з групи родини Ігоря Палиці. Бенефіціарами «Інтерколеса» є донька нардепа Степана Івахіва Тетяна Бутерлін і колишня дружина іншого парламентаря Ігоря Палиці Оксана Палиця. Ігор Хмельов та Андрій Шабаєв лишаються бенефіціарними власниками підприємства «Град Інвест Ріал Істейт».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *