З полону повернули 100 військових

image
Назар Тарадюк / 08.02.2024 / 0 Коментарів

В Україну повернулися ще 100 українських оборонців.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

За словами глави держави, більшість визволених із полону є захисниками Маріуполя. Також додому повернулися бійці ЗСУ, Нацгвардії та прикордонники.

«Усі — наші, усі — знову на рідній землі. Працюємо щодо кожного й кожної та не зупинимося, поки всіх не повернемо! Наша команда, яка займається обмінами, — дякую за потрібний країні результат!», — прокоментував Зеленський.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими розповіли деталі обміну. Там зазначили, що серед врятованих військовослужбовців — 49 нацгвардійців, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 бійців територіальної оборони. 

84 захищали Маріуполь, зокрема 82 із них — оборонці «Азовсталі», а решта виконували завдання на Донецькому та Луганському напрямках. Усі, кого вдалось визволити цього разу, — рядові або сержанти.

Наймолодшому з них — 20 років, а найстаршому виповнилося 62. Загалом з початку великої війни з російського полону визволили вже 3135 захисників та захисниць.

У Координаційному штабі також зазначають, що щонайменше 28 визволених мають поранення або серйозні хвороби.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сказав, що на місці обміну працюють працівники Секретаріату Омбудсмена, щоб «зафіксувати та показати світовій спільноті, якими відправляються на росію їхні військовополонені (здорові, ситі, не замучені), які утримувалися в Україні. А також, якими кволими повертаються з російського полону українські захисники».

Лубінець також сказав, що невдовзі повернуті воїни отримають новий одяг, телефони, зможуть смачно повечеряти та отримати необхідну медичну допомогу. «Попереду — відновлення документів, банківських карток та реабілітація», —  додав він.

Раніше про обмін заявило російське Міноборони. Там написали, що він відбувся у форматі «сто на сто». В обміні як посередник брали участь Об'єднані Арабські Емірати.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *