За час окупації ЧАЕС рашисти завдали збитків на 135 млн доларів

  • Головна
  • НОВИНИ
  • За час окупації ЧАЕС рашисти завдали збитків на 135 млн доларів
image
Оля Коновалова / 03.06.2022 / 0 Коментарів

49 днів Чорнобильська АЕС була захоплена російськими окупантами. За цей час загарбники вкрали та знищили обладнання зі станції на 135 млн доларів. Деяке обладнання, завдяки GPS-трекерам, вдалось відстежити аж у Білорусі.

Про це повідомляє The Washington Post.

З Чорнобильської АЕС окупанти вкрали або знищили 698 комп'ютерів, 344 машини, 1500 дозиметрів радіації, практично всі засоби пожежогасіння та програмне забезпечення.

Водночас список того, що російські окупаційні сили вкрали, підірвали чи прострелили у чорнобильських лабораторіях та навколо них, все ще складається.

Представник ЧАЕС повідомив журналістам, що за час окупації 9 їхніх колег було вбито, 5 викрадено.

Читати також: «Пили воду з Прип’яті» – пожежник з Чорнобиля розповів про 49 «радіаційної» окупації. ФОТО

58-річний Микола Безпалий, директор Центральної аналітичної лабораторії сайту вважає, що росіяни завдали великих економічних збитків Україні.

До вторгнення майже 6000 робітників ЧАЕС стежили за наслідками катастрофи, а також переробляли ядерні відходи з інших електростанцій в Україні та Європі.

Євген Крамаренко директор "зони відчуження" - території площею тисячу квадратних миль, де рівні радіації залишаються високими, а доступ громадськості обмежений, - розповів, що в перший день вторгнення російський генерал представився новим лідером станції і представив співробітників Росатому.

"Я вважаю, що в той час, коли вони прийшли, вони планували бути там постійно, вони планували взяти керування на довгий час".

За кілька днів до вторгнення було евакуйовано всіх співробітників, крім кількох сотень.

Ті, хто залишився, працювали по кілька сотень годин під наглядом росіян, часто не відпочиваючи по кілька днів, намагаючись забезпечити безпеку станції та роботу систем.

Читати також: Роковини катастрофи на ЧАЕС: як зона відчуження переживала нові загрози. ФОТО. ВІДЕО

При цьому, за словами Крамаренка, обладнання та інформація станції систематично розкрадалися чи знищувалися.

Крамаренко перевіряє частину викраденого обладнання, яке було оснащене GPS-трекерами, деякі все ще передають дані про місцеперебування.

"Ми бачимо, що його частина знаходиться на території Білорусі, вздовж кордону. А частина переміщується територією Білорусі — Гомель, Мінськ, інші місця".

Загалом він оцінює вартість заміни того, що було втрачено, більш ніж у 135 мільйонів доларів.

При цьому програмне забезпечення було спеціально розроблене для станції та незамінне.

Безпалий сказав, що деякі з найважливіших робіт його лабораторії — моніторинг рівня радіації в зоні відчуження щодо ознак сплесків — практично неможливі без нього.

"Зараз неможливо надати вірогідну інформацію, чи знаходиться обладнання в робочому стані, чи ні, тому що немає програмного забезпечення. Росіяни не зможуть ним користуватися, тому що ПЗ унікальне, зроблене спеціально для наших пристроїв".

Працівники ЧАЕС скептично поставилися до того, що чиновники Росатому вивезли із Чорнобиля програмне забезпечення чи обладнання для своїх цілей.

За їхніми словами, росіяни у будь-якому разі знали б, що вони не можуть його використати, і тому найімовірнішим поясненням було те, що знищення було якимось покаранням.

Інший варіант, за їхніми словами, полягав в тому, що російські ядерні чиновники почали вірити кремлівській пропаганді напередодні вторгнення, яка неправдиво стверджувала, що Україна працює із західними державами над розробкою ядерної зброї.

На цей момент на ЧАЕС працюють над кращими планами евакуації на випадок нового вторгнення.

За словами Крамаренка, реальна небезпека наразі пов'язана з лісовими пожежами із наближенням літа. Все обладнання, яке вони могли б використовувати для боротьби з ними, вкрали чи воно стало непридатним для використання.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *