За пів року підприємці успішно підлаштували свою діяльність враховуючи реальність за вікном, – Сергій Лисеюк

  • Головна
  • НОВИНИ
  • За пів року підприємці успішно підлаштували свою діяльність враховуючи реальність за вікном, – Сергій Лисеюк
image
Оля Коновалова / 18.08.2022 / 0 Коментарів

Як в режимі воєнного часу працює податкова система, як до цих реалій підлаштовуються підприємці та, чому весь світ рівняється на український бізнес. На ці та інші питання відповів Сергій Лисеюк – виконуючий обов’язки начальника Головного управління Державної податкової служби у Волинській області. 

В інтерв'ю виданню Конкурент Сергій Лисеюк розповів, як попри доволі молодий вік, йому вдалося очолити дуже складну структуру у найбільш непростий для України час.

В розмові він розкрив власне бачення податкової культури та свої пріоритети, поділився думками щодо перспектив українського бізнесу та розповів про роботу ДПС в умовах воєнного стану.

– Пропоную розпочати з глибин. Коли та чому ви вирішили пов’язати своє життя з податковою системою? Чи хтось впливав на ваш вибір?

– Так склалось, що у моїй родині присутня схильність до точних наук. Дідусь займався науковою діяльністю у цій сфері, викладав в одному з луцьких університетів. Під його наглядом я займався різноманітними математичними дисциплінами з ранніх років. У підсумку сформував відповідний склад розуму. Батьки спонукали мене до фаху інженера, однак коли прийшов час визначитись із майбутньою професією, я зупинився на новій сфері – податковій. Яка є синтезом і точних, і гуманітарних наук. На вибір також вплинуло те, що це був один із найпрогресивніших вузів із потужними матеріально-технічною та науковою базами.

 

– Людям, які не в темі, навчання на податківця здається дуже нудною штукою. Як проходили ваші студентські роки?

– У життєдіяльності країни податкова сфера займає важливу роль, а тому підготовці майбутніх податківців у ВНЗ приділяють особливу увагу. Чотири роки пролетіли для мене як одна мить! Лекції, практичні заняття, професійні курси, профільні заходи. Про це можна говорити годинами. Але скажу коротко: нудно не було. Роки навчання вважаю чи не найкращими у своєму житті.

– Ви – дуже молодий керівник. Ймовірно, наймолодший очільник обласного управління в межах України. Раніше були заступником начальника Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Державної податкової служби України. Розкажіть про свій досвід та доволі успішний кар’єрний ріст. Як вам це вдалося?

– Я ніколи не задумувався про високі посади. Коли трудишся, не ставиш перед собою завдання, аби тебе оцінили, а думаєш лише про одне – зробити це якнайкраще. Як наслідок – занурюєшся в роботу з головою. Працюючи так роками, у підсумку я отримав можливість поширювати свій підхід та бачення на досить велику та чисельну структуру. Разом із цим в мене стало значно більше обов’язків та відповідальності! Я вважаю, що наполеглива праця – завжди дає результати.

– Продовжимо з обговорення реалій. На вашу думку, наскільки у нас ефективна система адміністрування податків та яким чином її необхідно
покращувати?

– Податкова система країни є складною. Вона складається з різних податків та зборів, кожен із яких має свої особливості. Не один рік держава працює
над тим, щоб максимально спростити ведення бізнесу. І прогрес очевидний. Зареєструвати ФОП можливо за 10 хвилин сидячи вдома за комп’ютером. Аналогічно можна подати декларацію або сплатити податки через портал Дія. Розвиток електронних сервісів є одним із пріоритетних напрямків роботи Державної податкової служби України та держави в цілому. Для отримання послуги в нашому управлінні не потрібно зайвий раз виходити з дому, а можна записатися в чергу онлайн та прийти вже до конкретного фахівця у визначений час. У період воєнного стану держава запровадила можливість переходу
значної частини платників податків на спрощену систему оподаткування – єдиний податок 3 групи. Кожен підприємець, враховуючи свою ситуацію, має можливість вибору. Відповідно, це значно спрощує адміністрування та облік для платника, а також залишає у нього можливість виконання його податкових обов’язків.

– Думаю, для вас не буде секретом, що суспільство часто не дуже довіряє таким органам як ДПС. Для цього є чимало причин, які збиралися упродовж 30 років нашої незалежності. Як це можна змінити? Та чи готова сьогодні податкова до таких змін?

– Так вже склалося, що більшість людей сприймають чиновників не з позитивної сторони. Існує стереотип, що це люди, які зайві та не виконують ніяких потрібних функцій, а спілкування з ними викликає дискомфорт. Насправді це не так. Державна податкова служба готова змінити це хибне сприйняття. У більшості аспектів податкова навіть є рушійною силою до цих змін. Цифровізація, особисте спілкування, консультаційна робота з бізнесом – все це частина наших кроків на шляху руйнування міфів. Ми робимо все можливе, аби налагодити комунікацію з бізнесом. Для нас важливо, щоб волинський платник податків не відчував негатив при контакті з нашими працівниками. Щоб він сприймав ДПС як партнера, який допоможе діяти в правовому полі та навчить
дотримуватися податкової культури. Можливо, ми рухаємося не так швидко, але робимо поступові кроки та стараємося, щоб у підприємців було якнайменше приводів спілкуватися з податківцем. Потрібно розуміти, що якщо у вас хороша податкова історія – ви взагалі не є цікавим суб’єктом для посиленої  уваги контролюючих органів.

– Я не експерт у вашій галузі, але, напевно, не помилюся, якщо скажу, що в Україні (і на Волині зокрема) існує проблема з несплатою податків, зарплатами у конвертах тощо. Як це можна змінити?

– На мій погляд, зарплати у конвертах поступово відходять у минуле. Сьогодні суспільство більш свідоме. Значно більше суб’єктів намагаються
дотримуватися усіх правил. Звісно, це роблять не всі або не повною мірою. Але кожен повинен бути зацікавленим у тому, щоб отримувати «чесну»
заробітну плату, оскільки сплачені податки спрямовуються на фінансування соціально-важливих сфер. Також варто відзначити, що за порушення трудового законодавства передбачені значні штрафні санкції і це теж дає свої результати, мобілізовуючи людей працювати в рамках чинного законодавства.

– Як ви вважаєте, чи сформована у нас культура сплати податків? На чому вона базується або повинна базуватися, на вашу думку?

– Після 24 лютого культура сплати податків в Україні зробила надзвичайний прорив! Наприклад, податкова служба вийшла з ініціативою підтримувати державу сплатою податків наперед і бізнес відгукнувся та зробив значний вклад. І це дуже свідома та патріотична позиція. Користуючись нагодою, висловлюю вдячність таким людям! Разом із цим, працюючи максимально чесно, громадяни та бізнес повинні розуміти, що вони підтримують свою країну, роблять сильнішою її армію та економіку. Це дуже важливо для успішного європейського майбутнього!

– Пів року в Україні триває повномасштабна війна з російською федерацією. Безумовно, це важкий час і для громадян, і для бізнесу, і для державних структур. Розкажіть, як ДПС працює в умовах воєнного часу?

 

– З початком повномасштабної війни в роботі податкової служби на короткий час було запроваджено простій. Звісно, ніхто повністю не виключився з процесу і кожен продовжив працювати в міру своїх можливостей.

– Згодом наш та деякі інші регіони, повернулися до звичного виконання своїх обов’язків. Поряд із цим, ми перейняли частину функцій інших регіонів, де податкова свою роботу відновити не змогла. На сьогодні ми обслуговуємо платників з Миколаївщини. Роботи надзвичайно багато, але жоден працівник не нарікає на це. Навпаки, усі розуміють, що роблять свій внесок у загальну перемогу!

– Чи вдається на Волині збирати достатню кількість податків, наприклад, у порівнянні з минулим роком?

– Вдається. Темпи росту платежів досить великі. Вони перевищують показники, закладені у держбюджеті. Окремі платежі у липні вдалось перевиконати удвічі. Цьому сприяє професійна та ефективна робота. Варто зауважити що, не у всіх галузях економіки справи йдуть добре, але загалом бізнес Волині показує позитивну динаміку виходу на показники, які аналогічні довоєнним.

– На вашу думку, до яких викликів потрібно готуватися бізнесу, зважаючи на продовження та навіть можливе довготривале затягування війни?

– Я вважаю, що сьогодні весь світ рівняється на український бізнес. Настільки круто він себе показав з перших днів війни! За цих пів року підприємці навчилися бути максимально гнучкими. Вони змінюють та підлаштовують свої види діяльності, відповідно до реальності за вікном. І роблять це достатньо успішно та ефективно! Я вважаю, що їм необхідно залишатися на цій хвилі, а ДПС та держава загалом їм у цьому допоможе.

– Наостанок: окресліть ваші особисті пріоритети в роботі на посаді очільника обласного управління ДПС?

– Пріоритет – покращити культуру сплати податків. Це основа, яка надалі може стати базисом для багатьох позитивних змін. Друга важлива річ – комунікація. Діалог – це основне на чому повинна базуватися наша робота. Ми створюємо комунікаційні платформи, аби жодне питання не залишалося без відповіді. Третій пріоритет – кваліфікація та професійність працівників податкової. Ми постійно повинні вдосконалюватися, аби працювати та надавати свої послуги максимально ефективно.\

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *