За що 3 роки жила волинська «Батьківщина»

image
Назар Тарадюк / 22.04.2024 / 0 Коментарів

На Волині з 2021-го до 2023-го року припинило діяльність 19 місцевих організацій Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» і закрилося 7 офісів.

За що жила партія всі ці три роки, хто її фінансував і на що витрачала гроші проаналізував Центр журналістських розслідувань «Сила правди». 

У березні 2020-го у межах боротьби з Covid-19 Верховна Рада України дозволила політичним партіям подавати квартальні та річні фінансові звіти до кінця карантину за власним бажанням. Майже ніхто, звісно ж не поспішав цього робити. Через повномасштабну війну паузу з обов’язковим звітуванням продовжили. Через ці «канікули» суспільство вже ніколи не дізнається, хто інвестував у проросійські політичні сили. 

Наприкінці 2023 року набув чинності закон, який відновив обов’язкове звітування. Таким чином парламентські партії до 26 квітня цього року змушені подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіти за 2020-2023 роки. Крім того, партії вперше подають звіти в електронному вигляді через спеціальний реєстр «Politdata», який НАЗК розробило у 2021 році.

Журналісти проаналізували опубліковані в електронному реєстрі звіти обласного та місцевих осередків Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» за 2021-2023 роки.

Згортання мережі осередків чи переформатування?

На початку 2021-го Волинська обласна «Батьківщина» координувала роботу 20 районних і міських осередків, які були зареєстровані, як окремі юридичні одиниці. Проте на кінець року їх залишилось лише три: у Луцьку, Ковелі та Ківерцях, а до 2023 року – взагалі один – в обласному центрі.

Заступниця голови обласного осередку партії Зоя Шумейко каже, що організації припинили роботу не через політичну кризу в політсилі, а через адмінреформу.

«Відбувається процес переформатування, перереєстрації відповідно до змін адміністративно-територіального поділу», – каже політикиня.

Місцеві організації «Батьківщини» користувались 15 об’єктами нерухомості загальною площею 386,9 квадратних метра: три у Луцьку, по одному у Ковелі, Володимирі, Нововолинську, Любомлі, Любешеві, Турійську, Ківерцях, Горохові, Ратному, Старій Вижві, Камені-Каширському та Маневичах.

У 2022 році незважаючи на те, що у відомстві Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» залишився лише один місцевий осередок у Луцьку, партія орендувала 11 офісів: в обласному центрі, містах Нововолинську, Ковелі, Володимирі, Камені-Каширському, Любомлі, Любешеві, Горохові, Маневичах, Ратному і Турійську. Загальна площа офісів становила 306,1 квадрата. 

Ще через рік у 2023-ому структура партії залишилась незмінною, а кількість орендованої нерухомості продовжила скорочуватись. Торік Волинська обласна організація ВО «Батьківщина» користувалась вже вісьмома приміщеннями на 255,8 квадратних метра: у Луцьку, Володимирі, Ковелі, Горохові, Камені-Каширську, Турійську, Любешеві та Маневичах.  

З рухомого майна на обласний осередок з 2017 року зареєстрований вантажний ЗАЗ 2006 року випуску оціночною вартістю 4,7 тисячі гривень. З нематеріальних активів у білосердечних – газета «Батьківщина» і домен партійного сайту. 

Згідно зі звітами, за три останніх роки, як і раніше, обласний осередок не мав жодного працівника на зарплаті.

Хто інвестував в партосередок?

Попри те, що ВО «Батьківщина» – парламентська партія і може розраховувати на підтримку з бюджету, волинський осередок державного фінансування впродовж 2021-2023 років не бачив.

Обласна організація мала один банківський рахунок на який впродовж 2021-2023 років надійшло 350 тисяч 230 гривень внесків. Найбільше – у 2021 – понад 130 тисяч гривень, а найменше – у воєнному 2022-му – 107,8 тис. грн.

Увесь цей час на «Батьківщину» донатили самі партійці, або ж їхні родичі. Впродовж аналізованого періоду топ-донором партії був батько голови обласного осередку «Батьківщини», депутата Волиньради Андрія Козюри Григорій Козюра, який загалом перерахував 27,3 тисячі гривень. До речі, Андрій Козюра з початку повномасштабного вторгнення служить у ЗСУ.

Другим за сумою грошових внесків на рахунок партії за три роки є голова Зимнівської територіальної громади В’ячеслав Католик. Він загалом пожертвував за цей період 26,1 тисячі гривень. 

Підприємець з Княгининка, перевізник Юрій Михалюк інвестував в рідну партію впродовж трьох років 22,7 тисяч гривень. Депутат Володимирської міської ради від партії «Батьківщина», підприємець Олег Свідерський – 18,3 тисячі гривень. До речі, у 2019-ому він був секретарем Володимирської міськради і втрапив у корупційний скандал. Справа досі в судах. 

Замикає п’ятірку спонсорів чоловік заступниці керівника апарату Луцької районної ради Тетяни Павлової-Багрійчук Андрій Багрійчук з сумою пожертв 17,6 тисячі грн. Із повним списком спонсорів обласного осередку «Батьківщини» у 2021-2023 роках можна ознайомитися в інфографіці нижче.

Оренда, преса, транспорт: На що витрачались білосердечні?

А ось витрати обласного партійного осередку протягом звітного періоду суттєво перевищили надходження і сягнули 735,8 тисячі гривень. Вочевидь, оплатити рахунки вдалося завдяки залишкам коштів з кращих часів. 

Найбільше коштів пішло на оренду офісів і оплату комуналки – 411,5 тисяч гривень. Найбільше з цієї суми сплатили в бюджет міста Володимира і тамтешньому комунальному підприємству «Управляюча компанія Володимирської міськради» – майже 121,8 тисячі гривень разом. Приватному акціонерному товариству ​​«Луцьксантехмонтаж №536» за три роки сплатили за оренду приміщень в обласному центрі 43 тисячі гривень.

Друга за розміром стаття витрат стосувалася іміджу партії. На підготовку і розміщення матеріалів в пресі, на телебаченні, рекламу в соціальних мережах протягом 2021-2022 років використали 209 тисяч гривень. У 2023 офіційно засобам масової інформації обласна «Батьківщина» не платила. Ще 20,2 тисячі гривень пішло на друк власної партійної газети, яка востаннє виходила у 2021-ому. Серед друкованих видань найбільше грошей від білосердечних пішло Всеукраїнській газеті «Вісник + К» – 41,4 тисячі гривень і приватному підприємству «Твій вибір» – 21,8 тисяч гривень. Обидва видання належать родині Хотимчуків з Луцька.

Схоже, ВО «Батьківщина» вирішила не заморочуватись і просто публікувала у пресі роздуми лідера партійного осередку Андрія Козюри на глобальні політичні теми. Навіть фото, схоже, використали те саме. 

У районках партія і партійці також рекламувалися. Але суми, зважаючи на ситуацію в державі, були незначними: від 4,2 до 18,8 тисячі гривень.

З телемовників волинські партійці «Батьківщини» купували ефірний час лише на 12 каналі. Про це свідчить проплата на рахунок товариства з обмеженою відповідальністю «Слово Волині» 4,5 тисячі гривень. 

Третя за розміром стаття витрат обласного осередку ВО «Батьківщина» – 47,5 тисячі гривень – це транспортні послуги. Майже всі ці кошти – 40 тисяч гривень – освоїв підприємець Ігор Алєксєєв.

У Волинській обласній раді партію «Батьківщина» представляють дев’ять депутатів. На корпоративному сайті політсили вони розмістили звіт про свою діяльність у 2022-ому. Де, зокрема, йдеться, що члени фракції взяли участь в восьми пленарних засіданнях сесій обласної ради за рік, десятках засідань постійних депутатських комісій. Окрім цього, депутатами було ініційовано 35 запитів і звернень, проведено 198 депутатських прийомів, на яких побувало понад 670 людей, а також 256 зустрічей з мешканцями Волині. Решту партійців в основному займалися волонтерством на користь Збройних Сил України і допомагали постраждалим від війни цивільним.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *