Загострення на польсько-білоруському кордоні: важливе

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Загострення на польсько-білоруському кордоні: важливе
image
Назар Тарадюк / 06.06.2024 / 0 Коментарів

Наприкінці травня і на початку червня кілька польських прикордонників були поранені мігрантами на кордоні з білоруссю.

Експерти вважають, що режим олександра лукашенка може діяти спільно з кремлем для дестабілізації Європейського союзу. 28 травня мігрант, який намагався нелегально перетнути кордон, напав із ножем на польського солдата, завдавши йому серйозного поранення, - інформують у Центрі національного спротиву.

3 червня ще один польський прикордонник дістав важкі травми внаслідок нападу мігранта. За 3 і 4 червня постраждали двоє співробітників польської прикордонної охорони, у патрулі кидали гілки і каміння, розпилювали газ. За ці два дні було припинено 450 спроб нелегального перетину кордону.

Домінік Міколайчик, головний редактор InfoSecurity24.pl, зазначив, що ситуація на польсько-білоруському кордоні стає дедалі напруженішою і небезпечнішою. Вадим Можейко, координатор «Нашай візії», додав, що в такій напруженій атмосфері поранення прикордонників було лише питанням часу. Він наголосив, що відповідальність за це несе білоруський режим, який створює умови для витіснення мігрантів до Польщі і не дозволяє їм повернутися назад.

Мігранти можуть почуватися в безвихідній ситуації, вважаючи, що якщо не прорвуться до Польщі, то їх поб'ють під час повернення. Можейко зазначив, що це не знімає відповідальності з самих мігрантів за їхні злочини. Він також наголосив на важливості надання інформації про легальні способи отримання притулку в Польщі. Можейко стверджує, що активність мігрантів координується з Мінська і корелюється з діями та заявами режиму лукашенка і влади сусідніх країн. На думку Миколайчика, дії на польському кордоні ініціюються з кремля, і останні події свідчать, що режими лукашенка і путіна не зупиняться ні перед чим для дестабілізації ситуації на кордоні і в Євросоюзі. Атаки на польських прикордонників і військових також пов'язані з російською агресією в Україні, як спосіб москви перевірити реакцію польських служб.

Можейко вважає, що лукашенко координує свої дії з путіним, що підтверджується схожими подіями на російсько-фінському кордоні. Польська влада посилила заходи безпеки на кордоні, виділивши понад 10 млрд злотих на програму «Щит Схід», щоб зміцнити польсько-білоруський кордон. Миколайчик сподівається, що прикордонники більше не зазнаватимуть нападів і не доведеться застосовувати зброю.

Владислав Косиняк-Камиш, міністр національної оборони Польщі, заявив про залучення додаткових сил на кордон через агресивну поведінку мігрантів.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про відновлення буферної зони на кордоні з білоруссю завширшки 200 метрів, однак її створення було відкладено. За даними BYPOL, на кордоні збираються мігранти, яких вночі доставляють співробітники ОМОН на цивільних автомобілях. Глава BYPOL Олександр Азаров заявив, що в атаці можуть брати участь 700-800 осіб, і мігрантів можуть перерозподілити в інших напрямках, включно з литовським або латвійським кордонами.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *