Зеленський підписав закон про деолігархізацію

image
Оля Коновалова / 05.11.2021 / 0 Коментарів

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про деолігархізацію. В Офісі президента повідомили, що документ повинен забезпечити правові межі для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та обмежити вплив олігархічних інтересів на економічне життя України.

Про це пишуть Факти.

Згідно з документом, олігархом вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після набуття чинності цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне становище на ринку відповідно до закону Про захист економічної конкуренції, та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;
  • підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 млн прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Ухвалення закону про олігархів

Ініціатором законопроєкту про деолігархізацію є президент Володимир Зеленський.

1 липня Верховна Рада України ухвалила цей документ у першому читанні. На засіданні, всупереч регламенту, не були розглянуті альтернативні законопроекти.

Тоді омбудсмен Людмила Денісова заявила, що закон про олігархів суперечить Конституції, адже порушує права та свободи людини. Після цього документ надали на розгляд Венеційської комісії, щоб отримати експертний висновок.

23 вересня, не дочекавшись висновків комісії, Верховна Рада ухвалила закон про олігархів №5599. Хоча до документа було внесено понад 1 200 поправок, вони в основному були проігноровані.

Після цього декілька народних депутатів почали вимагати скасувати результати голосування. Вони апелювали до того, що розгляд законопроєкту №5599 у другому читанні відбувався з порушенням регламенту та Конституції.

Але 19 жовтня Верховна Рада розблокувала підписання закону про олігархів. Парламент не підтримав жодну з 12 постанов, які пропонували скасувати результати голосування за документ у другому читанні.

3 листопада Верховна Рада усунула низку неузгодженостей в законі №5599 про деолігархізацію. На такий крок були вимушені піти, оскільки під час голосування за документ у другому читанні були виявлені неточності або суперечності.

4 листопада закон про деолігархізацію підписав Руслан Стефанчук – голова Верховної Ради України.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *