Зловживання під час закупівель: на Волині проаналізували інформацію

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Зловживання під час закупівель: на Волині проаналізували інформацію
image
Назар Тарадюк / 15.01.2024 / 0 Коментарів

На Волині на засіданні робочої групи «Прозорість та підзвітність» розглядали інформацію про можливе порушення КП «Луцькспецкомунтранс».

На підставі цього вирішили звернутися до Держаудитслужби щодо здійснення моніторингу, - інформує голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

Слід зауважити, що 11 січня моніторинг розпочали. До слова, йдеться про закупівлю техніки за прямим договором, позаяк через відсутність учасників тендер не відбувся. Така процедура можлива, але за умови дотримання усіх характеристик та умов, вказаних при оголошенні тендеру. Тож чекають результати перевірки.

Зазначають, що ще кілька закупівель розглянули 12 січня під час чергового засідання. Для прикладу, це закупівлі за прямими договорами у Підгайцівській громаді.

Як повідомила начальниця управління внутрішнього аудиту облдержадміністрації Оксана Будкіна, сам замовник трактує ці закупівлі як послуги, але в такому разі вони мали би іти через відкриті торги, а не через прямі закупівлі. Окрім того, не відомо, чи мають ці підрядники достатньо досвіду та потужностей, а також чи була там взагалі якась проєктно-кошторисна документація.

«Відтак, вирішили, що спочатку звернемось за роз’ясненнями до керівництва громади. А вже з огляду на те, що вони повідомлять, прийматимемо рішення про звернення до Держаудитслужби», - йдеться в повідомленні.

Додають, що загалом, усього за 2023 рік у Волинській області здійснили закупівель на суму 22 мільярди гривень. Це на 10 мільярдів гривень більше, ніж у 2022 році. Також зросла кількість лотів в закупівлях до 128 тисяч, у порівнянні із 2022 роком, де було 105 тисяч лотів. Також збільшилася кількість організаторів до 796.

«Аналіз показав, що основним порушенням та недопрацюванням замовників при здійсненні закупівель стало недостатнє обґрунтування для вибору постачальника формування ціни. Тобто основні запити правоохоронних органів або Держаудитслужби при перевірці закупівель стосується того, що замовник не показує, яким чином він обирає постачальника та не обґрунтовує ціну. При цьому, середню ціну в «Прозоро» можна подивитися в модулі аналітики. Також дуже частим є поділ предмету закупівлі з метою уникнення торгів. Окрім того, замовники зловживають винятками, встановленими особливостями при здійсненні закупівель», - написав Погуляйко.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *