100-у бригаду перекинули під Авдіївку, де вона зупинила прорив росіян

  • Головна
  • НОВИНИ
  • 100-у бригаду перекинули під Авдіївку, де вона зупинила прорив росіян
image
Назар Тарадюк / 26.04.2024 / 0 Коментарів

У квітні російські безпілотники та розвідники, які спостерігали за лінією фронту на захід від руїн Авдіївки в Донецькій області на сході України, помітили щось дивне. Українські окопи на схід від села Очеретине, де раніше були бійці елітної 47-ї механізованої бригади української армії, були порожні.

Скориставшись нагодою, 30-та мотострілецька бригада російської армії промчала кілька миль вздовж залізниці на захід від Авдіївки та захопила більшу частину Очеретиного — і, можливо, також Новобахмутівку, село на південь від Очеретино, - пише forbes

Це найшвидше проникнення російських військ на територію України за останні місяці — і воно загрожує зруйнувати оборонну лінію України на захід від Авдіївки. Лінія, яка трималася місяцями, але тепер у ній глибока і дедалі більша прогалина. «Ящик Пандори відкритий», – прокоментувала українська аналітична група Deep State . 

Щоб зрозуміти, наскільки зараз налякані українські командири, розглянемо бригаду, яку вони кинули в пролом на північ і захід від Очеретиного: 100-ту механізовану бригаду. Ця бригада є однією з найновіших і найлегше оснащених бригад в українській армії — і, здавалося б, не підходить для того виду сортування на передовій, якого вимагають від неї командири. 

Повідомляється, що обвал в Очеретиному стався не з вини 47-ї механізованої бригади. Ця бригада — головний оператор української бронетехніки американського виробництва — виконувала наказ відійти з Очеретиного, щоб передислокуватися в тил для вкрай необхідного періоду відпочинку після майже року, проведеного в боях. 

115-а механізована бригада мала зайняти місце 47-ї окремої механізованої бригади в Очеретиному, цілісно заповнивши ті ж бойові позиції достатньою кількістю військ, щоб утримати цілісність оборонного рубежу на захід від Авдіївки.

Але щось пішло не так. За словами Миколи Мельника, відомого командира роти 47-ї механізованої бригади , який втратив ногу під час контрнаступу України минулого року, «окремі підрозділи просто облажалися». 

Нездатність 115-ї механізованої бригади утримати рубіж фактично запросила російську 30-ту мотострілецьку бригаду в Очеретине — і викликала панічну реакцію в українському штабі. Командири наказали виснаженій від боїв 47-й механізованій бригаді розвернутися та повернутися на передову. Також наказали 100-й механізованій бригаді контратакувати.

Ситуація в Очеретиному та навколо села станом на 23 квітня

100-та механізована бригада – це колишня територіальна бригада, еквівалент підрозділу Національної гвардії армії США, яку наприкінці березня Міністерство оборони в Києві модернізувало до діючої армії. 

100-та механізована бригада не недосвідчена: близько 2000 її військовослужбовців неодноразово брали участь у 26-місячній війні росії проти України. Але бригаді бракує важкої техніки — танків західного виробництва, бойових машин і артилерії, — яка надає елітним підрозділам, таким як 47-а механізована бригада, значну частину їхньої бойової потужності. 

У будь-якому випадку 100-та механізована бригада вела запеклі бої, перехопивши російську 30-ту мотострілецьку бригаду та інші підрозділи російської 41-ї загальновійськової армії, коли вони намагалися просунутися до села Прогрес, ще в семи милях на захід уздовж тієї самої залізниці, що сполучала Авдіївку з Авдіївкою. Очеретине.

«Спробу просування зупинила вдала контратака 100-ї механізованої бригади», – повідомили в Deep State.

Незрозуміло, що може бути далі в Очеретиному та навколо нього. Наразі українські війська «утримують позиції в західній частині населеного пункту та зберігають вогневий контроль над його південною частиною», зазначили в Українському центрі оборонних стратегій. 

Однак те, що українцям довелося кинутися в бій порівняно слабкою бригадою, свідчить про нестачу українських резервів на захід від Авдіївки. росіяни, зі свого боку, тримають у резерві навколо Авдіївки цілу танкову дивізію, 90-ту. 

Якщо 90-та танкова дивізія ввійде в Очеретине до того, як українське східне командування мобілізує додаткові підкріплення, російське проникнення може розширитися до повноцінного прориву, який може змусити десятки тисяч українських військових відступити на захід до наступної лінії оборони. 

Для українців найкращою причиною для надії є свіжі боєприпаси на 1 мільярд доларів, які Сполучені Штати надіслали Україні через кілька годин після того, як Конгрес США нарешті, після шести місяців затримки, у вівторок схвалив додаткову допомогу США Україні. 

Українським бригадам навколо Очеретиного знадобляться всі кулі, снаряди та ракети, які вони зможуть отримати. Особливо малоукомплектована 100-та механізована бригада.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *