30 млн на FPV-дрони: на тендер Луцькради подалась лише 1 фірма

  • Головна
  • НОВИНИ
  • 30 млн на FPV-дрони: на тендер Луцькради подалась лише 1 фірма
image
Еля Коротинська / 22.11.2023 / 0 Коментарів

Тендер на закупівлю FPV-дронів, оголошений Луцькою міською радою, таки відбувся з другої спроби. Про це стало відомо з оголошення про кваліфікацію переможця, розміщеного на майданчику публічних закупівель ProZorro.

9 листопада виконавчий комітет Луцької міської ради оголосив тендер на закупівлю квадрокоптерів FPV типу з акумулятором в кількості 1500 штук. На це з бюджету міста запланували виділити  30 000 000 грн.

Перший тендер, який Луцька влада оголосили у жовтні – не відбувся через відсутність пропозицій.

Цього разу на закупівлю таки подалась одна компанія, яка виявила бажання забезпечити FPV-дрони. Це – компанія «Груп Інтрейд». Вона запропонувала ціну 27 980 грн за 1 квадрокоптер такого типу.

ТОВ "Груп Інтрейд" зареєстровано в Дніпрі (до 17 жовтня фірма була зареєстрована в Запоріжжі). Статутний капітал 1000 грн. Директор і кінцевий бенефіціарний власник – Ісмаілов Еміль Мубарізович.

Основний вид діяльності - неспеціалізована оптова торгівля та виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості. Фірма також має досвід постачання комплектуючих для цивільних та військових літаків.

За даними Сlarity-project, на сьогодні, фірма брала участь у 1 266 закупівлях. Стала переможцем у 701 закупівлі на суму 174.06 млн грн. Підписано 629 договорів на суму 147.32 млн грн., ще 71 договір на суму 32.95 млн грн в очікуванні. Також на них подано 8 скарг та зареєстровані 116 судових справ. 

Зокрема, фірма пропонує Луцькій міській раді закупити 2 моделі квадрокоптерів FPV- типу: SAG-8/X 1.3 — у кількості 750 шт., та SAG-8/X 5.8 — 750 шт. Однак виявилось, що ТОВ «Груп Інтрейд» - це лише фірма-постачальник, яка має великий досвід у сфері державних закупівель. А виробляє FPV-дрони Плющ Денис Валерійович. ФОП на його ім’я відкрили лише 8 вересня 2023 року. І вже у ЗМІ можна знайти негативні відгуки про обладнання, яке виготовляє цей ФОП.

Як писало 10 листопада видання «Слідство.Інфо» - Фастівська міська рада планувала закупити у ТОВ «Груп Інтрейд» 5 несертифікованих антидронових рушниць «Спис компакт М» на 2 250 000 гривень, які не відповідають державним стандартам України, оскільки не були проведені їх випробування на полігоні.  Ці антидронові комплекси виготовляє саме ФОП Плющ Денис Валерійович. В аналогічний спосіб на тендер подалось ТОВ «Груп Інтрейд», яке запропонувало ціну на 100 000 нижчу, ніж у конкурентів. Зрештою, через відсутність сертифікатів їхню   пропозицію на закупівлю «Списів» відхилили.

Та ж сама історія спіткала ФОП Денис Плющ, який взяв участь у тендері Тячівської міськради Закарпатської області на закупівлю засобів радіоелектронного захисту, однак йому відмовили. Після цього, підприємець двічі намагався отримати тендер на продаж своїх антидронових рушниць Новояворівській та Овруцькій міським радам. В усіх випадках ціни за «Списи» були нижчі за ціни конкурентів, втім міські ради відхиляли пропозиції через ненадання сертифікатів та будь-яких інших документів, що підтверджували б проходження антидронами випробувань.

У випадку з закупівлею FPV-дронів Луцькою міськрадою, серед документів єдиного учасника ТОВ «Груп Інтрейд» на літальні апарати також відсутні сертифікати відповідності державним стандартам. Натомість ФОП Плющ Денис Валерійович надав декларацію про відповідність – документи, у якому він сам запевняє, що квадрокоптери його виробництва «відповідають вимогам ДСТУ В 7371 :2020 Технiка авiацiйна державноi aвiaції. Апарати лiтальнi безпiлотнi.»

Наразі триває кваліфікація переможця і перевірка усіх документів на відповідність вимогам ТД. Лише після цього тендерний комітет прийме рішення про те, чи оголошувати ТОВ «Груп Інтрейд» переможцем торгів, чи ні.

 

 

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *