білорусь продовжує мілітаризацію в угоду росії

image
Наш Інсайдер / 11.04.2024 / 0 Коментарів

Президент білорусі олександр лукашенко 5 квітня розпорядився призупинити участь білорусі у Договорі про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), оскільки білорусь продовжує мілітаризацію та підтримує тісні зв'язки з росією.

Вихід із договору приховує моніторинг чисельності та діяльності її збройних сил від пильної уваги Заходу. Пакт про безпеку обмежує використання та переміщення звичайних збройних сил та призначений для регулювання військової напруженості в Європі. Підписаний у 1990 році, його мета полягала в тому, щоб перешкодити суперникам часів Холодної війни нарощувати сили, які можна було б використати для швидкого настання, - повідомили у Центрі національного спротиву.

Це рішення було ухвалено після того, як білорусь вже обмежила застосування договору щодо Польщі та Чехії в надії, як і раніше, використовувати його для збору розвідувальної інформації про чисельність західних військових сил для росії. Однак ця стратегія стала неспроможною, оскільки інші західні країни, включаючи США, почали виходити із договору.

росія офіційно вийшла з договору в листопаді минулого року, заявивши, що розширення НАТО під керівництвом США зробило договір неспроможним. росія вже перекинула в республіку солдатів та зброю, в тому числі ядерні ракети, які загрожують усій Європі.

У відповідь НАТО негайно призупинила свою діяльність у рамках ДЗЗСЄ, під якою підписалася більшість його членів."Союзники засуджують рішення росії вийти з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) та її агресивну війну проти України, яка суперечить цілям Договору", - йдеться в тодішній заяві НАТО. Рішення росії вийти з ДЗЗСЄ було прийнято менш ніж через тиждень після того як президент володимир путін відкликав ратифікацію своєю країною Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ), який забороняє всі випробування ядерної зброї, і провів випробувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети, здатної нести ядерні боєголовки. з одного зі своїх підводних човнів. росія також призупинила дію договору СНО, підписаного у січні 2021 року.

І Сполучені Штати, і росія вийшли з Договору про ядерні сили середньої дальності у 2019 році, при цьому кожна країна посилалася на порушення з боку іншої країни як підстави для свого виходу, оскільки одна угода щодо безпеки часів холодної війни розпадається за іншою.

Рішення призупинити дію ДЗЗСЄ було виправдано твердженнями про те, що дії держав-членів НАТО та їхніх союзників зробили договір недійсним. Проте законопроект лукашенко не сягає повного відкликання, зберігаючи внутрішні процедури дотримання вимог у Збройних силах білорусі. Білоруський уряд наполягає на тому, що він дотримується зобов'язань за договором, включаючи обмеження на озброєння та чисельність особового складу.Договір ДЗЗСЄ, укладений у 1990 році та набрав чинності з 1992 року, встановив кількісні обмеження на основні звичайні озброєння в Європі, спрямовані на запобігання ескалації військової напруженості. Незважаючи на оновлену угоду в 1999 році, яка відображає геополітичні зрушення, такі як розширення НАТО та розпуск Варшавського договору та СРСР, ці поправки так і не були прийняті, і лише білорусь, Казахстан, Україна та росія ратифікували адаптований договір. Як причини призупинення Міноборони Білорусі називає відмову Заходу приймати інспекції та недотримання деяких положень договору з 2022 року. У міністерстві також заявили, що, незважаючи на призупинення, не існує планів щодо значного збільшення військового потенціалу, стверджуючи, що нинішні рівні залишаються значно нижчими за максимальні норми, передбачені договором.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *