«Бізнес замість управління», - ексмер Богдан Шиба про проблеми Луцька

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «Бізнес замість управління», - ексмер Богдан Шиба про проблеми Луцька
image
Назар Тарадюк / 31.05.2024 / 0 Коментарів

Колишній Луцький міський голова Богдан Шиба розповів про вибори до Луцької міської ради, сучасний Луцьк та його розвиток.

Про це йдеться у передачі «Теревені про Луцьк» від «Конкурент TV».

«Найгірше для міста, для його розвитку, коли є монополія. А ще особливо олігархічна монополія. Вона не зважає ні на кого, ні на що, має якісь там свої інтереси.

Колись, до речі, на тих виборах 20-го року одна з політичних сил хотіла мене підтримати. Пропонували одного бізнесмена, щоб у випадку, якщо я стану міським головою, він став моїм заступником. Я кажу: «Він ж бізнесмен, він взагалі поняття не має, що таке державне управління. А вони мені кажуть: «То ви нічого не розумієте. Політика - це і є якраз найкращий бізнес». Кажу: «Добре, бізнес. До побачення на тому».

Все скінчилось. Ну, а тепер ми бачимо наслідки цього бізнесу замість нормального управління містом. Тому що це дуже складно, це дуже системна робота, яка потребує серйозних знань, і умінь, і системного підходу до міського простору. Це я кажу і як архітектор за першою освітою, і як державний управлінець з величезним досвідом – більше 25 років», - наголосив Шиба.

За спостереженнями Богдана Шиби, у Луцьку «щось та й робиться, але системної роботи, осмисленої немає», починаючи з «оновлення» генплану міста.

На думку Шиби, затверджений ще за його головування у 2009 році генеральний план Луцька має все необхідне, адже врахували реалії можливих перспектив. Розробляв тоді його ДП Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто».

«Генеральний план був розроблений дуже детально. В ньому є все, тільки якщо захотіти і вміти його читати і розглядати, тому що там дуже багато матеріалів. У тому числі транспортні розв'язки, схеми організації руху, забудова, яка має бути осмислена, перерахована… Потім десь після 2015 року, здається, почалися зазіхання, що генеральний план застарів, так що його треба коригувати. Застарів за 6 років! Уявляєте? Почали говорити, що треба новий генеральний план. Хоча чинним законодавством це не передбачено. Можна вносити корективи, але генеральний план був затверджений вже за новим законодавством, його не можна новий вже затвердити», - наголосив Шиба.

Ексмер обласного центру додав, що це зробили навмисно.

«От бачите, «Електротермометрія» почне забудовуватись багатоповерхівками.

Той генеральний план, затверджений, коли я був головою, і я в тому числі як архітектор брав участь у його розробці, передбачав таке зонування, що не дозволяло б бездумно забудовувати там «житловими свічками» без перерахунку жодної території! Були окремо виділені промислові зони, окремо виділені зелені зони», - сказав Шиба.

Далі він розповів, що у нової влади з'явилося бажання навіть у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки виділити територію окремо під громадську забудову.

«Десь біля того ангара, що віруючі викупили і приводять там богослужіння. Ви розумієте, що таке громадська забудова… Потім тихенько змінюється цільове призначення і будують будинки. Ну це просто безглуздя, але тоді, правда, вдалося підняти архітекторів всіх, зібрати спілку архітекторів. Вони це оприлюднили і висловили своє «фе» і офіційно повідомили міську раду, що це порушення закону. Якимось чином вдалося цього уникнути», - наголосив Шиба.

Деталі дивіться у сюжеті.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *