Будинок Прайзлерів таки віддали у державно-приватне партнерство

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Будинок Прайзлерів таки віддали у державно-приватне партнерство
image
Оля Коновалова / 22.02.2023 / 0 Коментарів

Луцькі депутати погодили державно-приватне партнерство щодо проєкту "Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням по вул. Кафедральна, 4 в місті Луцьку". 

Відповідне рішення більшістю голосів ухвалили під час 41 сесії Луцької міської ради сьогодні, 22 лютого.

Йдеться про Гостинний двір та будинок Прайзлерів, щодо якого у Луцьку останнім часом розгорілись дискусії. Нагадаємо, що влітку активісти ГО "Семиярусна гора" облаштували в дворі будинку Прайзлерів громадський простір, для чого зібрали кілька сотень тисяч гривень. Після облаштування проводили у цьому дворі різноманітні публічні заходи. 

Проте взимку 2022 у дворі почали порядкувати муніципали, які, зокрема, знищили створений активістами мурал.

Представники ГО "Семиярусна гора" кілька разів заявляли про своє бажання і надалі утримувати Гостинний двір, а у комплексі будівель будинку Прайзлерів зробити громадський простір. Для цього урбаністи пропонують провести відкритий архітектурний конкурс і публічно обрати його переможця. 

Натомість міська рада впевнено декларувала свою позицію - залучити до реконструкції таємного інвестора, який візьме в оренду будівлі та облаштує у ньому ресторанно-готельний комплекс. Нагадаємо, що наприкінці січня у Луцьку стартували громадські слухання щодо гостинного двору маєтку Прайзлерів. Щоправда, серед людей, які прийшли вирішувати долю комплексу будівель у старому місті чимало працівників бюджетних організацій. Зокрема, освітяни, спортсмени та працівники різних підрозділів міської ради.

Зазначимо, що сьогодні Луцька міська рада розглядала одразу три проєкти рішень щодо будинку Прайзлерів - щодо власне державно-приватного партнерства, щодо зміни цільового призначення земельної ділянки на вул. Кафедральній, 4 у м. Луцьку, площею 0,1320 га з «для обслуговування нежитлового приміщення» (03.02 – для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти) на «для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури» (03.08 – для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування), а також проєкт рішення щодо дозволу на розроблення проєкту землеустрою.

Цікаво, що на початку сесії, ще під час формування порядку денного депутатка Алла Доманська пропонувала виключити з розгляду питання, які стосуються комплексу та землі під ним, втім міський голова Ігор Поліщук закликав обранців громади не підтримувати пропозицію депутатки. Зрештою, питання таки включили до порядку денного і після довгих дискусій 25 депутатів проголосували "за". 

Відповідно до техніко-економічного обґрунтування проєкт розрахований на 31 рік, а інвестора, який здійснюватиме реконструкцію визначатимуть шляхом конкурсу. В документації також вказано, що: "конкурс с з визначення приватного партнера міститиме ряд вимог до потенційного приватного партнера та критеріїв його відбору. За результатами конкурсу буде обрано інвестора, що надасть найкращі пропозиції відповідно до умов конкурсу. Джерелом фінансування проєкту державно-приватного партнерства будуть залучені інвестиції від приватного партнера". Прогнозовано, що для запуску об'єкта в експлуатацію - 50 млн. грн.

Нагадаємо, що напередодні активісти ГО "Семиярусна гора" заявили, що вищезгадані проєкти рішень винесли на розгляд сесії поспіхом, що вони розцінюють як "зневагу до громади".  

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *