Чому російські «шахеди» зараз літають через білорусь?

image
Назар Тарадюк / 17.07.2024 / 0 Коментарів

Останнім часом почастішали випадки використання повітряного простору білорусі під час російських атак на Україну.

16 липня в білоруському небі з'явилися щонайменше два російські дрони-камікадзе Shahed, причому один із них долетів аж до Могильова, і як повідомив моніторинговий проєкт «Білоруський Гаюн», розбився за 55 км від Бобруйська. Розбираємось, що це може означати, - пишуть у Центрі національного спротиву.

Нова тенденція

У перші сім місяців повномасштабної війни обстріл України з території білорусі відбувався майже регулярно. Згідно з моніторинговим проєктом «Білоруський Гаюн», всього 2022 року з білорусі по Україні було запущено понад 700 ракет. Також є відомості про те, що з території Гомельської області восени 2022 року запускали дрони-камікадзе. Однак у жовтні 2022 року всі атаки припинилися. З того часу напади власне з білорусі не фіксувалися, а транзитне використання білоруського повітряного простору стало рідкістю.

Але останнім часом такі випадки почастішали. За даними 22 червня через повітряний простір білорусі пролетіли ракети, запущені росією по Україні, а 5, 11, 13 та 16 липня – дрони-камікадзе.

Говорити, що це явище стало масовим поки що не доводиться, проте починає вимальовуватись певна тенденція. Причому привертає увагу дві цікаві обставини.

По-перше, це не прямі удари російських «шахедів» через білорусь. У більшості випадків російські безпілотники типу Shahed спочатку входили до повітряного простору України, потім летіли до білорусі, а потім поверталися до України.

По-друге, мінімум у двох випадках маршрут «шахедів» у білорусі не має жодного сенсу з погляду військових операцій росії проти України.

13 липня росія запустила з району Приморсько-Ахтарська (Краснодарський край рф) п'ять ударних дронів Shahed-131/136: чотири з них були знищені українськими військовими, а п'ятий вийшов з повітряного простору України в напрямку Гомельської області.

За даними «Білоруського Гаюна», російський «шахед» пролетів Гомель та Жлобін, увійшов до Могильовської області, а потім і до Мінської області, максимально наблизившись до столиці. Потім безпілотник увійшов до Вітебської області і, ймовірно, долетів аж до Вітебська. Подальша доля російського «шахеда» невідома: відомостей про знищення чи падіння не було. Сумарно дрон-камікадзе пролетів над територією білорусі понад 350 км.

16 липня російський «шахед» залетів до білорусі у напрямку Наровлі на Гомельщині, потім зайшов у Могильовську область, рухався на Бобруйськ, Бихів, Березине і далі на Могильов. У Могильові після цього було чути сирени повітряної тривоги. Усього БПЛА пролетів над Білорусю понад 300 км. Увечері повідомили, що «шахед» розбився за 55 км від Бобруйська та за 120 км від кордону з Україною.

"Шахеди" з просунутими "гаджетами"

Щоб зрозуміти, що відбувається з «шахедами» у Білорусі, спочатку потрібно розібратися у технічних особливостях цих БПЛА.

Іранські безпілотники типу Shahed (у росії їх називають "Герань") стали одним із ключових інструментів повітряної війни проти України: вони масово використовуються проти об'єктів громадянської інфраструктури з осені 2022 року. Shahed 136 може нести до 40 кг вибухівки та бити за цілями на відстані до 1000 км (офіційно – навіть до 2000 км). Це досить простий та дешевий апарат.

Спочатку «шахеди» були «сліпими»: літали лише за заздалегідь визначеними координатами і не мали зворотного зв'язку з оператором. Принцип: запустив та забув. У російській армії завжди намагалися займатися модернізацією цих БПЛА. У тому числі є відомості, що бойову частину на деяких дронах збільшили з 40 до 90 кг. Однак у контексті зальотів «шахедів» до білорусі принципово важливою є інша новація: дрони-камікадзе зараз не завжди є «сліпими». У деякі БПЛА вмонтували повербанки, 4G модеми з SIM-картами, а в окремих випадках – відеокамери та блоки навігації DGPS.

Ці «гаджети» зробили «шахеди» ще небезпечнішими для українців. В умовах якісного покриття території мобільним інтернетом оператор дрону може в режимі реального часу змінювати маршрут, запроваджуючи нові координати руху. Таким чином, якщо група дронів потрапляє під протидію РЕБ та сильний вогонь протиповітряної оборони, росіяни можуть їх одразу перенаправити на інший маршрут, на інші цілі. Або після певних маневрів БПЛА можуть повернутися для завдання удару по початковій меті, дочекавшись, наприклад, щоб мобільна група ППО перемістилася в іншу локацію.

Раніше авіаційний експерт Богдан Долинце у коментарі «Белсату» зазначав, що такі просунуті версії типу Shahed не є масовим явищем. Однак схоже, що саме вони використовувалися здебільшого для «подорожей» до білорусі.

У пошуках логіки

З урахуванням цієї технічної особливості зальоти «шахедів» на територію білорусі в ряді випадків виглядають цілком логічним військовим маневром. Дрони-камікадзе, ймовірно, стикаються із сильним вогнем ППО, тому змінюють маршрут і переходять у повітряний простір білорусі, де українці не мають змоги оперативно відстежити їхнє переміщення. А потім повертаються до України на зовсім іншому напрямі, розраховуючи на фактор несподіванки. Важко сказати, наскільки це тактика ефективна практично, але теоретично вона виглядає обгрунтовано.

Гра на нервах

Чи може бути так, що росія спеціально активізувала використання білоруського повітряного простору, щоб підвищити напругу між мінськом і Києвом? Політичний чинник повністю виключати не можна.

Проте, на тлі тих масованих ракетних обстрілів, які чинилися з території білорусі у перші сім місяців повномасштабної війни, нинішні зальоти «шахедів» виглядають дрібницею. Якби росія прагнула створити для білорусі казус війни, то підготувала б серйознішу провокацію. Хіба що цілі москви були дуже обмежені: не створювати другий фронт, а просто понервувати Мінськ та Київ.

Слід також враховувати, що для москви порушення чужого повітряного простору взагалі не є проблемою – наприклад, відомий як мінімум один випадок, коли росіяни били по території України через повітряний простір Молдови, через що офіційний Кишинів висловив протест. З боку росії це не було навмисною провокацією – мабуть, російських військових просто не надто непокоїла реакція Молдови. У разі режиму лукашенка, який є союзником москви, росіяни не ризикували отримати навіть дипломатичну ноту протесту.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *