Чи сяде за ґрати водій, який п’яним на BMW X5 влаштував смертельну ДТП

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Чи сяде за ґрати водій, який п’яним на BMW X5 влаштував смертельну ДТП
image
Еля Коротинська / 13.11.2023 / 0 Коментарів

Микола Бенещук, який у серпні 2022 року скоїв біля ТРЦ «Промінь» смертельну ДТП, досі не відбуває покарання. Про це повідомили потерпілі – родичі загиблої пенсіонерки Ліни Павленко.

23 червня 2023 року суддя Луцький міськрайонний суд завершив розгляд справи і оголосив вирок. Слідчими та прокурорами було доведено, що Микола Бенещук 14 серпня 2022 року у стані алкогольного сп’яніння сів за кермо BMW X5 і, перевищивши швидкість, їдучи на червоне світло світлофора, збив на пішохідному переході жінку 1938 р.н. Після цього він не зупинився, аби надати потерпілій допомогу і втік з місця ДТП. Його наздогнали та затримали правоохоронці у селі Забороль.

Внаслідок отриманих травм, потерпіла Ліна Павленко загинула на місці ДТП.

У суді Микола Бенещук доводив, начебто їхав в межах дозволеної швидкості руху, а жінка просто вискочила під колеса його авто. До того ж, запевняв що має від природи пригальмовану реакцію і вчасно побачити жінку йому завадили сторонні авто.

Зрештою, Миколу Бенещука визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.135, ч.3 ст 286-1 КК України та призначили йому покарання у вигляді 7 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на сім років. Також суд присудив винуватцю ДТП сплатити по 250 000 грн моральної шкоди чоловіку та двом донькам загиблої жінки, 65 350 грн загалом за витрати на правничу допомогу та 6040 грн за проведення експертиз.

Прокурор у кримінальному провадженні Олександр Ліпко з таким «м’яким» вироком суду не погодився і подав апеляцію з проханням призначити максимально граничну міру покарання Миколі Бенещуку – 10 років позбавлення волі, оскільки своєї вини він так і не визнав і тим паче – скоїв злочин у стані алкогольного сп’яніння. В той же час, вирок суду першої інстанції оскаржив і захисник винуватця ДТП Микола Сорокопуд. Адвокат Миколи Бенещука наполягає на тому, що

«Обставини, які зазначені у вироку, та висновки суду щодо визнання винним та засудження Бенещука М.Г. за ч.3 ст.286-1 КК України не відповідають фактичним обставинам вчинення кримінального правопорушення, а висновки суду зроблені передчасно та суперечать фактичним обставинам», - йдеться у скарзі адвоката Миколи Сорокопуда.

Також він заявив що висновки суд зробив на підставі недопустимих доказів, а також з порушенням права обвинуваченого на захист. Апеляційна скарга захисника Миколи Бенещука містить ще багато фраз про «неправильну кваліфікацію діяння», «відсутність вини», «докази, одержані незаконним шляхом». Тож Микола Сорокопуд просить Апеляційний суд скасувати вирок Луцького міськрайонного суду від 23 червня 2023 року стосовно Миколи Бенещука в частині визнання його винним та засудження за ч.3 ст.286-1 КК України та закрити кримінальне провадження в цій частині, так як не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи. Тому він просив призначити йому більш м’яку міру покарання.

Однак, у Волинському апеляційному суді досі не може відбутись засідання у цій справі з  різних причин. На слухання, що мало відбутись наприкінці вересня – не з’явився адвокат обвинуваченого, а заплановане на 19.10.2023 засідання – через зайнятість одного із суддей колегії. Чергове засідання у Волинському Апеляційному суді призначили на 15 листопада 2023 р. Прокурори та рідні загиблої сподіваються, що можливо цього разу усі учасники судового процесу зберуться і винуватцю ДТП оголосять остаточну міру покарання.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *