COVID-19 у дітей: симптоми, перебіг хвороби, вакцинація

image
Оля Коновалова / 06.11.2021 / 0 Коментарів

Починаючи з серпня цього року в Україні фіксують велику кількість захворювань на коронавірус серед дітей. Волинь не стала виключенням. Ми повідомляли про те, що на коронавірус захворіли 17 вихованців будинку дитини й ще 16 спалахів коронавірусу були у навчальних закладах регіону. З огляду на це Міністерство охорони здоров’я рекомендує вакцинувати про COVID-19 дітей віком 12+ років.

Про перебіг захворювання коронавірусу, профілактику та вакцинацію розповіла депутатка Луцької міської ради, директорка КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська під час вебінару. Модераторкою онлайн-заходу була депутатка Луцької районної ради, координаторка відомого жіночого руху на Волині Ольга Максимяк.

- Як розпізнати коронавірус у дитини?

- COVID-19 може починатись як із симптомів захворювання верхніх дихальних шляхів, так і з захворювання шлунково-кишкового тракту. Особисто в моїй практиці – перша дитина, у якої коронавірус був підтверджений ПЛР-тестом, звернулась з розладами кишково-шлункового тракту.

Дуже добре, що зараз пацієнт може напряму телефоном спілкуватись зі своїм сімейним лікарем, а не через реєстратуру, де працювали люди без медосвіти та, які не могли одразу правильно зреагувати як діяти.

Зараз дуже зросло навантаження на лікарів. Якщо колись ми мали 30-40 пацієнтів, то зараз може бути і 70 за день.

Коли дитина захворіла – мама має оцінювати загальний стан дитини: зростання інтоксикації, тобто це слабість, різке бажання дитини полежати. Особливу увагу треба приділяти, якщо у дитини підвищення температури триває 72 години. І в будь-якому разі треба бути на зв’язку з сімейним лікарем.

- Де дитина може підхопити коронавірус?

В основному діти інфікуються в домашніх вогнищах. Безумовно, є випадки інфікування в навчальних закладах, але знову таки – туди прийшли діти, які уже заразились вдома.

- Як проходить коронавірус у дітей?

- Коронавірус проходить як респіраторна інфекція, яка має свої періоди – початковий, період маніфесту хвороби, який триває в основному до 72 годин, а тоді вже йде спад клінічних симптомів. Яке б не було респіраторне захворювання – чи гостре, чи ні – воно повинне пройти ці періоди свого розвитку. Не може дитина сьогодні мати нежить і 38 температуру, а завтра бути здоровою без жодних симптомів.

- Коли краще робити тест на коронавірус?

ПЛР та експрес тести не можуть бути позитивними в перші дні, навіть якщо в дитини є COVID-19. Все-таки треба, щоб пройшло 5-7 днів, тоді в нас буде правдивий ПЛР-тест.

У дитячій поліклініці за вересень і жовтень було проведено стільки тестувань, скільки ми мали за весь минулий рік. Якщо брати у відсотковому співвідношенні, то у цьому році третина усіх обстежених мала позитивний ПЛР. В принципі, як і того року, тільки кількість була значно меншою.

- Чи можна буде убезпечити дитину від інфікування? Як покращити імунітет дитини?

Це має бути щоденна робота протягом всього року.

Чому декрет дають до 3 років, тому що за перші три роки життя дитини стабілізується імунна система, формується імунологічна відповідь до певних респіраторних інфекцій. Дитина зміцніла, вона за своє життя переросла декілька респіраторних захворювань і готова йти в дитячий колектив.

Здорове харчування дитини, термічно не оброблені фрукти та овочі, прогулянки на свіжому повітрі – це все те, що допоможе вашій дитині бути здоровою. Не буде такого, що ви дасте дитині вітаміни з Америки й вона перестане хворіти. Імунітет – це історія життя. Імунна система протягом всього життя розвивається, дозріває і має більшу опірність до різних хвороб.

Діти, які мають імунодефіцитний стан, а таких, на щастя, дуже мало, мають бути скеровані до лікаря-імунолога. Вони мають пройти певні обстеження та отримувати рекомендації не з груп у соцмережах, а від лікаря-імунолога.

- Що ви скажете про вакцинацію дітей від коронавірусу?

Вакцинація дітей носить лише рекомендаційний характер, тобто ніхто вашу дитину не візьме і не поведе вакцинуватись. На жаль ми бачимо, що люди, які по всій Україні потрапляють в інфекційні госпіталі – 96% не щеплені.

Щеплення не працює з сьогодні на сьогодні. Воно працює через певний період. Має пройти зворотна реакція організму для того, щоб сформувався імунітет, щоб сформувались клітини, які нас захистять. Методика проведення щеплень від коронавірусу нічим не відрізняється від проведення інших профілактичних щеплень.

Якщо ми хочемо щепити дитину, то ми маємо разом з дитиною прийти до сімейного лікаря, який її в присутності мами огляне і дасть мамі підписати згоду на проведення щеплення і, власне, здійснити вакцинацію.

Абсолютно ніякого імунологічного навантаження на дітей цієї категорії не буде, адже вони у віці 14-16 років отримують лише вакцину проти поліомієліту та дифтерія-правець.

Якими зусиллями Україна була визнана країною вільною від поліомієліту і зараз ми маємо прикрі випадки на Рівненщині та Закарпатті, де діти мають паралічі та парези від того, що вони не вакциновані. І у цій сім’ї є ще 7 чи 6 дітей не щеплених від поліомієліту. Невже краще, щоб біля будинку стояв інвалідний візок, а не велосипед.

- Чи є протипоказання до вакцинації від коронавірусу?

Ні, немає. Навпаки, дітей з груп ризику ще влітку пропонували  вакцинувати. Навіть діти з ДЦП, з серйозними неврологічними, психічними, психологічними захворюваннями, з аутизмом – не мають протипоказів до вакцинації. Навіть за кордоном, є чітка позиція – діти, які не можуть відвідувати загальні школи, а навчаються, наприклад, в реабілітаційних центрах – не можуть відвідувати ці заклади без наявних рутинних щеплень, без вакцинації від COVID-19 та грипу. Те ж і в Україні – питання вакцинації в реабілітаційних закладах навіть не обговорюється.

- Якщо людина хворіє  через який період вона може вакцинуватись?

Якщо людина має РВІ чи алергію – пролікуватись і одразу вакцинуватись. Людей, які мають онко також треба щеплювати та не тільки проти коронавірусу, адже протиракова терапія дуже агресивна і вбиває не тільки ракові клітини, тим самим дуже впливає на імунітет. Тому тут так само – після консультації профільного лікаря, якщо він дав «добро» – треба одразу вакцинуватись. Якщо людина хворіла на коронавірус, то починаючи з 28 до 180 дня від першого дня інфікування. Антитіл багато не буває.

- Коронавірус постійно мутує. Чи захистить вакцина від різних штамів?

Мутують абсолютно всі віруси. Навіть я у своїй практиці мала два випадки атипового кору, який діагностувати на перший етапах було просто неможливо. Можливо ми будемо розглядати питання третьої дози вакцини.

Зараз можна сказати – вакцина працює. На сьогодні вакциновані не вмирають і не потребують кисневої терапії.

Був час коли можна було зробити вакцину без черги. Щоліта активно говорили про вакцинацію.

- Як багато діток потрапляють в інфекційну лікарню і, чи бували випадки перебування дітей на апаратах штучної вентиляції легень?

Я спілкувалась з колегами з інфекційної лікарні, то у нас таких випадків, щоб діти на ШВЛ не було. Є пневмонії такі як і кожного року, а ковідні пневмонії, дякувати Богу, не викликають у дітей такої кисневої залежності як у дорослих, що вони виписуються і шукають кисневі концентратори.

- Що ви скажете про вакцинацію для мам, які годують груддю?

Протипоказів немає, мама може вакцинуватись. Всі діти до року, які хворіють на коронавірус – під підвищеною увагою лікарів. Буває що хвороба проходить без симптомів. Але дитину ретельно обстежують. Залежно від розвитку хвороби визначають лікування – чи симптоматичне вдома, чи госпіталізація. Питання госпіталізації вирішують з мамою. Бувають мами, які самі кажуть, що їм безпечніше буде декілька днів побути в стаціонарі під наглядом лікарів.

***

Це якийсь поліморфний вірус – що не випадок, то історія. Я бажаю усім мати тільки негативні ПЛР-тести.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *