Депутат Луцькради не задекларував пожертву партії на мільйон

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Депутат Луцькради не задекларував пожертву партії на мільйон
image
Назар Тарадюк / 09.09.2024 / 0 Коментарів

Видатки на мільйон гривень, які у 2020 році ще у статусі кандидата пожертвував партії «За майбутнє» напередодні виборів, депутат Луцької міської ради Микола Дуда не задекларував.

Відповідний внесок на рахунок політсили зафіксований у фінансовому звіті Волинської обласної організації партії. Натомість, ці витрати не відображені в декларації обранця громади за 2020 рік. Центр журналістських розслідувань «Сила правди» запитав у Миколи Дуди, чому він не вказав у декларації такі солідні витрати. 

У квітні 2024 року закінчилися «канікули», які дозволяли політичним партіям не подавати до Національного агентства з питань запобігання корупції фінансових звітів про надходження і витрати протягом майже чотирьох років. Цю перерву спершу обгрунтовували пандемією Covid-19, а згодом продовжили через повномасштабну війну.

Під час аналізу фінансових звітів Волинського обласного осередку партії «За майбутнє» за 2020 рік журналісти виявили, що одним з найбільших спонсорів політсили напередодні виборів до місцевих рад став співвласник ТОВ «Глобус Істейт», директор підприємств «ЖК Яровиця» та «ЖК Дрім Таун» Микола Дуда. 16 вересня він зробив дві пожертви розміром 100 і 900 тисяч гривень, таким чином за день загалом задонативши один мільйон гривень. 

За сумою пожертв Дуда став другим спонсором волинського осередку «За майбутнє» у 2020 році. Першим, нагадаємо, став підприємець В’ячеслав Разумовський, який пожертвував 1,778 мільйона гривень.

Натомість у декларації про майно і доходи за 2020 рік, яку він подав після того, як став депутатом, обранець громади забув згадати про ці витрати. Цікаво й те, що увесь дохід Миколи Дуди разом з пенсією у 2020 році становив всього 262,3 тисячі гривень, що в 3,8 раза менше, ніж сума зроблених чоловіком внесків партії. 

Ймовірно, такий донат Дуда міг виділити зі своїх заощаджень. Адже при таких скромних доходах станом на кінець 2020-го року Дуда зумів назбирати готівкою 490 тисяч гривень, 250 тисяч американських доларів і 230 тисяч євро. Крім того, з декларації стає зрозуміло, що депутат – невимовно щедра людина, бо позичив третім особам аж 28 мільйонів гривень.

Під час сесії Луцької міської ради журналісти спробували з’ясувати у депутата, чому він забув про свій донат заповнюючи декларацію і де взяв гроші для «інвестиції». Проте Микола Дуда сказав, що не пам’ятає цього і просто втік від представників медіа.

Юрист громадської організації «Платформа прав людини» Євген Воробйов каже, що депутат, який «забув» про донат рідній партії, порушив закон.

«Відповідно до закону «Про запобігання корупції», суб’єкт декларування зобов’язаний внести до декларації відомості про видатки, якщо їхній розмір перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року (у 2020 році це приблизно 105 тисяч гривень), до таких відомостей включаються дані про вид правочину і його предмет.

Таким чином депутат повинен декларувати 1 млн. грн. внеску. Щоправда відповідальності за порушення Микола Дуда швидше за все не понесе. Адже, відповідно до ст. 366-2, вона застосовувалася б, якщо розмір незадекларованого видатку становив понад 1 мільйон 51 тисячу гривень. А у нашому випадку порушення тягне на адміністративну відповідальність, строки притягнення до якої також минули», – зазначає експерт.

До слова, колеги Миколи Дуди у політичній силі «За майбутнє» задекларували свої добровільні пожертви на рахунок партії: Андрій Разумовський – 797 950 гривень, а В’ячеслав Разумовський – майже 1 мільйон 750 тисяч гривень.

Разумовські прямо і опосередковано були основними інвесторами виборчої кампанії чинного міського голови Луцька Ігоря Поліщука у 2020 році.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *