Допомога бійцям: голову громади на Волині звинувачують у бездіяльності

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Допомога бійцям: голову громади на Волині звинувачують у бездіяльності
image
Назар Тарадюк / 23.07.2024 / 0 Коментарів

Із військовими частинами, які зверталися в Іваничівську селищну раду із запитами про допомогу, але не дали своїх реквізитів, голова громади, ймовірно, навіть не зв’язувалася.

А кошти «зекономила» спеціально, - пише видання "БУГ".

Зауважують, військові частини так і не отримали 750 тисяч гривень, які виділили з бюджету Іваничівської громади на допомогу ЗСУ. Кошти залишилися в місцевій скарбниці. Хоча бійці надсилали відповідні запити та просили допомогти придбати необхідні їм спецзасоби. Про це стало відомо на черговому пленарному засіданні 28-го червня. Тоді Лідія Томашевська пояснила, що деяким військовим частинам кошти так і не перерахували через відсутність їхніх банківських реквізитів. Мовляв, військові не відповіли на листи й дзвінки селищної ради і гроші просто не мали кому надсилати.

Проте, як зазначив місцевий волонтер Ігор Маковський, найімовірніше, очільниця громади “обманула” про те, що працівники селищної ради намагалися зв’язатися з військовими, а насправді їм ніхто не телефонував. А кошти місцевого бюджету спеціально “зекономили”. Підставою для таких думок стала розмова з військовим, який і надсилав в селищну раду заявку про надання матеріальної допомоги підрозділу, у якому він воює. І залишав свої контакти. Однак, як він запевнив, йому ніхто з селищної ради не дзвонив і жодних коштів той досі не дочекався.

“Приїхав військовий і в нього поламався автомобіль. Ми ремонтували його і під час розмови вияснилось, що він писав заяву в селищну раду на придбання квадрокоптера DJI Mavic для його підрозділу, але й досі нічого так і не отримав. Я питаю: “До вас дзвонили, щось питали, чи уточнювали? Нагадай, хто був контактним лицем?” Військовий відповів, що він і був контактною особою й наголосив: “Мало того, що особисто до мене ніхто з селищної ради не дзвонив, але ж ніхто не дзвонив й до фінансистів нашої військової частини. Я уточняв”.

Військовим виділи майже 2 мільйони гривень. 750 тисяч селищна рада повернула назад в бюджет. Але в мене таке враження, що вони нікуди й не йшли ті гроші. А, можливо, це не поодинокий випадок. І коли пані заявила, що вони телефонували і зв’язувалися з кожною частиною, то може це не правда? Коли людина стоїть, дивиться мені в очі й каже: “Ігор, мені ніхто не дзвонив. Я контактна особа”, – обурився Маковський.

Зауважують, що на черговій сесії селищної ради 28-го березня депутати перерозподілили 5 мільйонів 790 тисяч 700 гривень, які надійшли в скарбницю громади, завдяки перевиконанню бюджету. Тоді з бюджету Іваничівської громади виділили 2 мільйони гривень на допомогу ЗСУ. Хоча очільниця громади хотіла виділити військовим частинам на половину менше коштів.

Тоді вона завзято переконувала депутатів спрямувати більшість коштів на зарплати бюджетникам. Мовляв, їм не вистачає 3 мільйони гривень. Аби “надавити” на обранців громади Томашевська навіть використала адмінресурс і маніпулятивні методи. Відтак очільники навчальних закладів, виступаючи, пробували “давити на жалість”. Мовляв, якщо зараз зменшити виділення коштів на зарплати бюджетникам, то це призведе до їх звільнення. Однак тоді депутати визнали, що зарплата бюджетникам є на вісім місяців року, а військовим потрібно вже, бо ж на кону їхні життя, й чи не вперше, пішли проти волі Лідії Томашевської.

Але тепер, як підмітив Ігор Маковський, все сталося, як і хотіла очільниця громади з самого початку: майже мільйон гривень, який вона не хотіла виділяти військовим, так і лишився в бюджеті. Волонтер припустив, що не виділення коштів військовим частинам – спеціальний й добре продуманий вчинок Томашевської, яка перехитрила депутатів й все одно зробила по-своєму.

Маковський переконаний, що голова громади робить все, аби хлопці на передовій не отримали допомоги.

“І з тих двох мільйонів гривень 750 тисяч лишилися в бюджеті громади. Все сталося так, як і хотіла голова громади. Ви робите все, аби хлопці не отримали допомогу. Це моя думка” – наголосив волонтер.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *