ДТП у Луцьку за участю волонтерки й неповнолітнього: суд виніс вирок

  • Головна
  • НОВИНИ
  • ДТП у Луцьку за участю волонтерки й неповнолітнього: суд виніс вирок
image
Назар Тарадюк / 08.12.2023 / 0 Коментарів

У Луцьку судили волонтерку, винуватицю ДТП, що сталася 2 квітня близько 13:40 на вулиці Данила Галицького.

Про це відомо з вироку Луцького міськрайонного суду.

Водійка, керуючи автомобілем «Toyota Corolla», здійснюючи маневр повороту ліворуч до будинку, аби припаркувати машину, зіткнулася з неповнолітнім мотоциклістом.

У 16-річного водія мотоцикла виявили важку закриту черепно-мозкову травму у вигляді забою головного мозку важкого ступеню та синдрому дифузного аксонального пошкодження головного мозку з церебральною комою 1 та лівобічним спастичним геміпарезом, ротаційного підвивиха 1 шийного хребця, закритий перелом передньої та бокової стінки верхньо-щелепового синусу зліва з двобічним верхньо-щелепним гематосинуситом, закриту травму органів грудної клітки у вигляді забою правої легені, закритий перелом обох кісток лівої гомілки в нижній третині зі зміщенням, травматичного шоку.

Свою вину водійка визнала.

Потерпілий розповів, що він не пам`ятає як їхав, куди їхав, а також момент зіткнення, оскільки після ДТП він втратив свідомість та перебував в комі тривалий час, тому й частково втратив пам`ять. Про обставини зіткнення потерпілий теж не пам`ятає, а дізнався від батьків та друзів під час розмов з ними. Хлопець просив суд суворо покарати водійку авто.

Батько підлітка повідомив, що в день ДТП, його син сказав, що він має їхати до друга на мотоциклі. Він йому це дозволив, адже хлопець має посвідчення водія та відповідну категорію на керування мотоциклом, однак куди саме не повідомив.

Згодом йому зателефонувала дружина та сказала, що їх син потрапив у ДТП і перебуває в лікарні, куди батько й поїхав. Чоловік зауважив, що водійка дала 50 000 грн. під час лікування, а тому просив врахувати цю суму в матеріальну шкоду, тобто залишається не відшкодована йому лише моральна шкода. Але оскільки підліток ще проходить реабілітацію, то він не знає, яка точна сума для повної реабілітації його сина буде потрібна. Також він настоював, щоб суд суворо покарав обвинувачену.

Пасажирка авто додала, що на початку квітня 2023 року вона разом з обвинуваченою їхали автомобілем в район старого міста за волонтерською допомогою у волонтерський центр, бо вони є волонтерами та допомагають Збройним силам України. Свідок сиділа на передньому сидінні пасажира. Самого моменту ДТП вона не бачила, бо дивилася у свій мобільний телефон, а лише відчула силу удару, який прийшовся в сторону автомобіля, де вона сиділа, після чого вони зупинилися та відразу вийшли з машини, почали кликати людей на допомогу та викликали швидку, а свідок надала першу медичну допомогу потерпілому. Далі підлітка забрали в лікарню, куди вони приходили та намагалися допомогти усім, чим можуть.

Суд вирішив не застосовувати позбавлення права керування транспортними засобами, оскільки обвинувачена займається волонтерством для забезпечення воїнів Збройних сил України, що підтверджується копіями грамот та подяк, що знаходяться в матеріалах судового провадження, а позбавлення цього права позбавить її можливості займатися волонтерством.

Отож, суд визнав водійку винною та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки та 6 місяців. Але її звільнили від відбуття призначеного покарання, якщо вона протягом іспитового строку тривалістю 3 роки, не вчинить нового кримінального правопорушення.

Також з обвинуваченої стягнули моральну шкоду в розмірі 100 000 гривень.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *