Екскандидата в депутати від партії Палиці внесли у чорний список АМКУ

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Екскандидата в депутати від партії Палиці внесли у чорний список АМКУ
image
Назар Тарадюк / 09.08.2023 / 0 Коментарів

Підприємців, які на Волині розіграли поставку сумок на пів мільйона для Агенції розвитку Єврорегіону «Буг», Антимонопольний комітет України оштрафував на 68 тисяч гривень.

Йдеться про Тетяну Пронозу та Георгія Острова, які виявилися бізнес-партнерами. Порушників внесли у так званий «чорний список АМКУ». Про це йдеться у рішенні Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, - пише  «Сила правди».

Нагадаємо, у липні 2021-го комунальна установа «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» уклала договір з підприємицею Тетяною Пронозою на 477,4 тисячі гривень щодо поставки 15 медичних сумок-укладок для рятувальників-добровольців, які надаватимуть домедичну допомогу постраждалим у ДТП.

Закупівлю провели у рамках проєкту «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів у порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», який співфінансувався ЄС завдяки Програмі прикордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» 2014-2020». На Волині, окрім «Агенції розвитку Єврорегіону «Буг», проєкт реалізовував ще й фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», у Польщі – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Усього в тендері взяли участь четверо підприємців. Найвигіднішу ціну запропонували Вадим Волков – 333,33 тис. грн та Юлія Науменко – 450 тис. грн. Однак, замовник відхилив їхні пропозиції нібито через невідповідність документації кваліфікаційним критеріям.  

Переможницею стала Тетяна Проноза з пропозицією у 477,4 тис. грн. З нею згодом уклали договір. Ще один учасник закупівлі, підприємець Георгій Остров фактично не знижував початкової ціни й залишив її на рівні 503,3 тис. грн.

Тоді журналісти з’ясували, що Тетяна Проноза та Георгій Остров – бізнес-партнери. Вони заснували у Луцьку приватне підприємство «Медторг-Експрес» і товариство з обмеженою відповідальністю «Приватна поліклініка «Мед-Експрес», які займаються загальною медичною практикою. Для участі у закупівлі підприємці в один день подали схожу документацію. Зокрема, їхні довідки мають однакові вихідні дані, зміст, помилки та дефекти друку/сканування.

Після підготовки матеріалу «Сила правди» у партнерстві із громадською ініціативою «За чесний тендер» підготувала скаргу в Антимонопольний комітет України, який в листопаді 2021 року розпочав своє розслідування у цій справі. 

У ході перевірки процедури торгів з’ясувалося, що підприємиця-переможниця Тетяна Проноза у період проведення закупівлі здійснила розрахунок за сумки-укладки з ПП «Медторг-Експрес», керівником, засновником і бенефіціаром якого був інший учасник торгів – підприємець Георгій Остров. А після завершення процедури закупівлі вона також стала співзасновницею і бенефіціаркою у цій компанії.

Під час проведення торгів у червні 2021-го обидва підприємці спільно зареєстрували ще й ТОВ «Приватна Поліклініка «Мед-Експрес». А Тетяна Проноза водночас посіла посаду директора цієї фірми.

Антимонопольний комітет встановив, що початкові тендерні пропозиції для участі у закупівлі Тетяна Проноза та Георгій Остров подавали з одного авторизованого електронного майданчика «Закупки.Пром.УА», що не може бути випадковістю, адже на ринку доступні багато інших відповідних платформ. 

Ще одним доказом змови учасників став моніторинг номерів телефонів, які вони вказали у поданій документації. З’ясувалося, що учасники тісно комунікували і зідзвонювалися до, під час та після проведення торгів. Також антимонопольники з’ясували, що підприємці входили до профілів у системі закупівель, інтернет-банкінгу та надсилали листи у державні структури використовуючи одну IP-адресу, що свідчить про наявність спільного доступу до мережі Інтернет. Співпадають і версії програмного забезпечення, в яких вони готували документи для торгів.

Зрештою Тетяну Пронозу та Георгія Острова визнали винними у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції. На обох підприємців наклали по 68 тисяч гривень штрафу і внесли до так званого «чорного списку АМКУ». Це означає, що у разі їхньої участі в тендерах протягом наступних трьох років замовники зобов’язані відхиляти їхні пропозиції, навіть якщо вони повністю відповідають вимогам закупівлі.

Довідка

Зауважимо, що в 2020 році Георгій Остров кандидував до Луцької міської ради від партії "За майбутнє", лідером якої називають Ігоря Палицю.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *