Фірми, пов'язані з луцьким ексдепутатом Булою, оштрафували за змову

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Фірми, пов'язані з луцьким ексдепутатом Булою, оштрафували за змову
image
Назар Тарадюк / 19.12.2023 / 0 Коментарів

Два підприємства, пов’язані з волинським бізнесменом Сергієм Булою, за змову на аукціоні Антимонопольний комітет оштрафував на 68 тисяч гривень, а також вніс фірми до так званого чорного списку.

Йдеться про товариства з обмеженою відповідальністю «Інновабуд-Плюс» і «Праймсервіс-Плюс». Інформація про це розміщена на сайті Антимонопольного комітету України, - пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

У 2021 році Регіональне відділення Фонду державного майна України виставило на продаж адмінбудівлі та ремонтні бокси з операторною АЗС загальною площею понад одну тисячу квадратних метрів на вулиці Лідавській у Луцьку.

На участь в аукціоні зареєструвалося два підприємства: «Інновабуд-Плюс» та «Праймсервіс-Плюс». 

Початкова ціна лота становила 4 мільйони 588 тисяч гривень. Пропозиції компаній-учасниць різнились між собою на 11 тисяч гривень. Обидві фірми збільшили їх у першому раунді і до кінця аукціону більше не торгувалися. В результаті перемогу здобуло товариство з обмеженою відповідальністю «Праймсервіс-Плюс». З ним уклали договір купівлі-продажу приміщень за 5 мільйонів 575 тисяч гривень.

Приватизовані приміщення. Фото із Prozorro.Sale

У вересні 2022-го Західне міжобласне відділення АМКУ почало розгляд справи за ознаками антиконкурентних узгоджених дій цих підприємств під час участі в аукціоні.

Перше, на що звернули увагу антимонопольники, – це синхронність дій учасників. «Інновабуд-Плюс» та «Праймсервіс-Плюс» подали цінові пропозиції в один день з різницею в часі дві хвилини, хоча організатор аукціону відвів на це аж 29 днів. Зробили це вони з одного цифрового майданчика. Обидві фірми використовували спільні IP-адреси для входу на аукціон. Подані документи від двох нібито різних суб’єктів господарювання мали однаковий вихідний номер, помилки, особливості друку і дефекти сканування.

Цінові пропозиції на аукціон обидва учасники подали майже одночасно. Скріншот з рішення АМКУ

Далі антимонопольники з’ясували, що підприємства вели спільну господарську діяльність. До участі в аукціоні вони укладали договори купівлі продажу, тобто одна фірма постачала товари іншій. Крім того, ТОВ «Праймсервіс-Плюс» отримувало від «Інновабуд-Плюс» поворотну фінансову допомогу. На думку антимонопольників, це нівелює подальшу змагальність. Адже така допомога надається безвідсотково і надавач завжди зацікавлений у тому, щоб отримувач зміг її повернути.

А ще компанії входили в клієнт-банки з однієї IP-адреси, а податкову звітність надсилали з однієї електронної пошти.

Відповідаючи на попередні висновки у справі переможець аукціону ТОВ «Праймсервіс-Плюс» переконувало, що однакові одруківки і однаковий текст в документах обох компаній це наслідки копіювання зразків з мережі інтернет, а брати участь в аукціонах фірмам, які мають між собою господарські відносини, не заборонено законодавством. Що ж до власне самих торгів, то, кажуть переможці, більша ціна не відповідала б ринковій вартості об’єкту, тому не торгувалися.

Антимонопольники не взяли до уваги цих заперечень, визнали дії узгодженими і оштрафували кожного з учасників на 68 тисяч гривень. Крім того, ТОВ «Інновабуд-Плюс» та ТОВ «Праймсервіс-Плюс» внесли до «чорного списку» АМКУ. Якщо рішення не оскаржать, то протягом наступних трьох років для обох фірм горітиме червоне світло на укладання контрактів з бюджетними закладами і установами.

Обидві компанії пов’язані з луцьким підприємцем, ексдепутатом Луцької міської ради Сергієм Булою. Товариство з обмеженою відповідальністю «Праймсервіс-Плюс» зареєстроване у Луцьку і здійснює операції з нерухомістю. Керівником компанії і одним з її бенефіціарів є Олег Корець. Серед засновників компанії вказаний сам бізнесмен Сергій Була. На момент участі в акціоні прізвище Були ще не фігурувало в документах підприємства.

Водночас, на момент проведення аукціону у 2021 році співвласницею іншої компанії ТОВ «Інновабуд-Плюс» була мама бізнесмена Світлана Була.

«Інновабуд-Плюс» раніше засвітилося в будівельному скандалі. Саме це підприємство було замовником житлового комплексу «Візаві», який роками не могли ввести в експлуатацію через порушення під час проектування і будівництва.

Ім’я бізнесмена Сергія Були тривалий час не сходить зі шпальт місцевих видань. Пов’язані з ним фірми кілька років тому провернули схему з купівлею занедбаних комунальних теплиць, завдяки чому без аукціону отримали в оренду понад два гектари землі на вулиці Рівненській у Луцьку, за яку вчасно не розраховувались. Нині там зводять ще один житловий комплекс «Green Street».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *