Голова волинської громади забороняє проводити ярмарок, на якому збиратимуть кошти для ЗСУ?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Голова волинської громади забороняє проводити ярмарок, на якому збиратимуть кошти для ЗСУ?
image
Оля Коновалова / 09.06.2022 / 0 Коментарів

Жителі смт Іваничі стурбовані тим, що місцева влада забороняє проводити благодійний ярмарок, під час якого хочуть зібрати кошти на допомогу Збройним Силам України.

Як пише БУГ, 12-го червня у день Святої Трійці в Іваничах місцеві активісти запланували благодійний ярмарок заради збору коштів ЗСУ. Як і велить законодавство, звернулися з письмовою заявою в селищну раду, щоб отримати офіційний дозвіл на проведення заходу.

Одна з організаторів ярмарку Олександра Шептор розповіла, що спочатку в телефонній розмові заступниця голови селищної ради Оксана Рубан дала дозвіл на проведення благодійного заходу. І “закипіла” підготовка.

Планувалося, що на ярмарку будуть представлені вироби ручної роботи й смаколики від місцевих господинь, проведені різні майстер-класи для діток, благодійна лотерея і багато інших цікавих конкурсів. А також – виступ колективів з Іванич, Павлівки, Жашкович та інших творчих діячів з сучасними українськими патріотичними піснями та віршами.

Однак після того, як організатори оприлюднили оголошення про проведення ярмарку місцева влада чомусь передумала і почала “пхати палки в колеса”, неодноразово натякаючи, що дозволу не дасть.

І ось 8-го червня організатори отримали офіційну відповідь від очільників громади. Так, селищна голова Лідія Томашевська звеліла вибрати більш безпечний формат заходу. Адже, мовляв, турбується про безпеку жителів. А також вона переклала заборону в проведенні ярмарку “на плечі” ГО “Герої не вмирають”, яка представляє інтереси матерів та дружин загиблих у російсько-українській війні.

Як йдеться у зверненні, члени цієї громадської організації нібито звернулися до Томашевської із проханням заборонити усі масові заходи на території громади.

Однак, за інформацією БУГу, голова громади сама телефонувала до матерів загиблих Героїв і просила написати таке звернення, аби були вагомі причини заборонити ярмарок. Тож зараз, ймовірно, просто використовує їх у своїх не патріотичних цілях.

До речі, депутатка селищної ради Катерина Бонюк в коментрі під дописом про заборону ярмарку теж висловила побоювання, що місцева влада зараз використовує матерів загиблих Героїв у своїх корисних цілях.

Окрім цього, голова громади Лідія Томашевська навіть записала спеціальне відеозвернення до жителів громади, у якому пояснила причини заборони ярмарку. Так, за її словами, допомагати потрібно безпечно, а проводити масові заходи, мовляв, дуже ризиковано і небезпечно. Але, як кажуть жителі громади, кожен сам вирішує: ризикувати йому чи ні і сам несе відповідальність за участь в таких заходах.

Також очільниця громади зазначила, що в центрі Іванич немає сховищ і укриттів, а тому присутні на ярмарку у випадку звучання сирени не матимуть де сховатись. Але ж на центральній вулиці селища є чотири великих укриття: в селищній раді, домі «Просвіта», колишній школі-інтернаті та ліцеї №1.

Як пояснила активістка Олександра Шептор, ярмарок спрямований виключно на допомогу захисникам України, і ніякої концертів, танців чи дискотеки в програмі не було. А мали бути лише кілька патріотичних пісень, виступи діток з віршами й молитва за наших Героїв.

Однак, за словами організаторів, попри заборону влади, ярмарок все ж відбудеться в запланований час: 12-го червня на 15:00, адже роблять його заради хорошої справи – допомоги військовим.

До слова, заборона Томашевської в проведенні благодійного ярмарку викликала шквал обурення в жителів селища. Чимало з них висловили своє незадоволення вчинком голови громади в коментарях під дописом Олександри Шептор про заборону заходу. Мешканці навіть запропонували написати відповідне звернення і офіційно висловити недовіру Томашевській.

До слова, нещодавно в Іваничах вже був скандальний випадок: випускники на шкільному подвір’ї намалювали патріотичну картину, а дирекція ліцею звеліла її знищити.

Тоді місцеві мешканці також розкритикували і засудили вчинок дирекції школи.

Довідка: Томашевська Лідія Михайлівна народилася у місті Коркіно Челябінської області 28 жовтня 1962 року. Очолює Іваничівську селищну раду з 1 грудня 2020 року, до цього була голова Іваничівської РДА та депутаткою Волинської обласної ради.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *