Громадські обговорення в Гостинному дворі Прайзлерів

image
Оля Коновалова / 21.03.2023 / 0 Коментарів

Днями в Гостинному дворі Прайзлерів пройшли збори активістів щодо збереження публічного простору будинку на Кафедральній 4.

У своїй промові голова МЦ «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин розповів про цінності та підходи, якими користувалася організація під час облаштування публічного простору Гостинного двору у серпні минулого року.

«Коли міста й будівлі прагнуть приваблювати людей, треба приділяти увагу людям. Якщо цим знехтувати, життя в місті не має шансів. Це означає, що варто варто відмовитися від ідеї Луцької міської ради про одноосібне прийняття рішень. Практику планування згори й ззовні треба замінити новими процедурами знизу і зсередини за таким принципом: спершу — люди, тоді — простір, тоді — будівлі. Люди, простір, будівлі: лише така послідовність».

Згодом він розвинув цю тезу, посилаючись на лист від Конкурсної комісії Національної спілки архітекторів України, де сказано, що процедура державно-приватного партнерства може охоплювати архітектурний конкурс або серію проєктних семінарів. На думку урбаніста, це дозволить зняти соціальну напругу навколо реставрації Гостинного двору Прайзлерів і залучити громаду до спільного прийнятті рішень.

Після цього слово перейшло до учасників зборів. Більшість із них погодилася з пропозиціями спікера. Зокрема варто згадати про виступ місцевого історичного блогера Олексія Гадзінського, який наголосив на давній історії простору Гостинного двору та на його важливій функції для громади міста в минулому. На його думку, «нам варто згадати про свої витоки та ідентичність і приводом до цього може бути реставрація Гостинного двору на Кафедральній».

Нагадаємо, що збори ініційовані членами МЦ «Семиярусна гора». Члени організації звернулися з відповідним повідомленням до міського голови і депутатів Луцької міської ради. Цим самим вони розпочали процедуру місцевої ініціативи, передбачену ст. 28 Статуту міста Луцька. Наслідком зборів буде винесення на розгляд сесії міської ради проєкту рішення про збереження публічного простору ГДП. 

Водночас Луцька міська рада анонсувала продовження проведення громадських слухань, які відбудуться 22 березня о 16:00 в укритті комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 9 Луцької міської ради». Натомість члени ГО організації просять «жодним чином не підтримувати проведення псевдогромадських слухань з ініціативи міської ради і не брати в них участь».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *