Будинок Прайзлерів: луцькі активісти кличуть на альтернативні слухання

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Будинок Прайзлерів: луцькі активісти кличуть на альтернативні слухання
image
Оля Коновалова / 17.03.2023 / 0 Коментарів

Активісти ГО «Семиярусна Гора», які вболівають за долю Гостинного двору у Будинку Прайзлерів, що в Луцьку, кличуть небайдужих лучан на альтернативні слухання, щоб обговорити подальшу стратегію боротьби за публічний простір.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці організації.

«З часу перерваних громадських слухань пройшло 1,5 місяця. За цей час ми провели велику кількість консультацій з юристами, економістами, архітекторами та громадськими активістами. Усі ці напрацювання лягли в основу нашої стратегії боротьби за громадську функцію Гостинного двору Прайзлерів...

Ми запрошуємо вас долучитися до зборів із питань місцевої ініціативи, які відбудуться вже 19 березня о 14:00 в Гостинному дворі. Там ми обговоримо подальшу стратегію боротьби за публічний простір і поділимося з вами нашими планами. Водночас ми просимо жодним чином не підтримувати проведення псевдогромадських слухань з ініціативи міської ради і не брати в них участь!

Міська рада — це представницький орган міської громади, тобто нас із вами. Тому збори 19 березня — наш спосіб напряму запропонувати спосіб збереження публічного простору ГДП депутатам Луцької міської ради. Тому не проґавмо цей момент!», - йдеться в дописі.

Нагадаємо, що у Луцьку значного резонансу набуло питання щодо Гостинного двору Будинку Прайзлерів та самого комплексу будівель. 

Йдеться про пам'ятку архітектури кінця XІX ст., що знаходиться на вул. Кафедральній 4. Після І Світової війни чеська родина Прайзлерів тут облаштувала готель, ресторан, магазин та Чеський клуб. Втім сьогодні приміщення Гостинного двору ледь не в аварійному стані.

Влітку 2022 року громадська організація «Семиярусна гора» облаштувала в дворі маєтку громадський простір та навіть проводила різноманітні заходи. Спілка намагається ініціювати реставрацію комплексу шляхом відкритого конкурсу для архітекторів. Натомість Луцька міська рада пропонує, аби реставрацію зробив таємний інвестор.

Для обговорення цього питання навіть скликали громадські слухання, щоправда, серед людей, які прийшли вирішувати долю комплексу будівель у старому місті чимало працівників бюджетних організацій. Зокрема, освітяни, спортсмени та працівники різних підрозділів міської ради. У слуханні оголосили перерву через оголошену повітряну тривогу. 

І вже через місяць Луцькрада поспіхом внесла на сесію питання по будинку Прайзлерів і депутати таки погодили державно-приватне партнерство щодо проєкту «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням по вул. Кафедральна, 4 в місті Луцьку». 

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *