Голова громади на Волині «виганяла» журналістку з сесії

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Голова громади на Волині «виганяла» журналістку з сесії
image
Назар Тарадюк / 13.06.2023 / 0 Коментарів

В Іваничівській селищній раді 7 червня відбулася скандальна позачергова 26 сесія депутатів, на якій голова громади не хотіла бачити журналістку інтернет-видання і намагалася її вигнати.

Врешті Лідія Томашевська навіть порушила статтю Конституції України, заборонивши представниці БУГу вести фотозйомку, - пише інтернет-видання.

Голова громади Лідія Томашевська почала пленарне засідання зі сварки із журналісткою інтернет-видання. Вона не хотіла, аби представниця ЗМІ була присутня на сесії. Очільниця селищної ради аргументувала свою позицію тим, що, мовляв, журналістка не правильно зареєструвалася, а тому не має права бути на засіданні.

Зауважимо, що представниця БУГу дійсно зареєструвалася, як проста громадянка, а не як журналістка. Однак винна у цьому та ж Томашевська. Адже, відповідно до регламенту, щоб бути присутньою на сесії, представнику ЗМІ необхідно зареєструватися за кілька днів до її проведення. Але оголошення про те, що відбудеться сесія, з'явилося на сайті Іваничівської селищної ради лише ввечері 6 червня. Тож у журналістки БУГу просто не було ніяких шансів, щоб зареєструватися належним чином.

Роблять це навмисне. Адже голові громади не до вподоби критичні, але правдиві матеріали про її бездіяльність. І, мовляв, це псує її репутацію.

Отож, побачивши, що журналістка все-таки присутня на сесії, голова громади звеліла їй покинути залу. Коли ж та відмовилась, то Томашевська заборонила їй вести фотозйомку, вкотре перевищуючи свої повноваження.

“По залу ви не ходите і фотозйомку не робите. Бо не маєте для цього жодних прав. Не заважайте нам працювати”, – наголосила голова громади, звертаючись до представниці БУГу.

Однак, вчинивши розборки із журналісткою, Томашевська вчергове підтвердила, що “закони їй не писані”, або ж вона їх просто не знає. Адже своєю поведінкою очільниця селищної ради порушила статтю 34 Конституції України, відповідно до якої кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір.

До того ж, відповідно до чинного законодавства, пленарні засідання – є публічним процесом і місцеві мешканці та ЗМІ, мають повне право бути там присутніми, впливати на важливі рішення життєдіяльності своєї громади і контролювати діяльність місцевої влади.

Про те, що громадяни мають повне право бути присутніми на пленарних засіданнях, йдеться і в статті №46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні: щодо забезпечення гласності та відкритості місцевих рад“. Тож Томашевська порушила і цей закон.

Зазначимо, що за головування Лідії Томашевської сесії і засідання виконавчих комітетів в Іваничівській селищній раді відбуваються у режимі повної секретності. Адже про їх проведення знає обмежена кількість людей, а оголошення про них на офіційному сайті ставляються за кілька годин до їх початку. Хоча, відповідно до чинного законодавства, жителі мають бути проінформовані про те, що відбудеться чергова сесія ради не пізніше, як за десять днів до її проведення.

Однак в Іваничах місцева влада чомусь вирішила порушувати закони. І робить все можливе, аби на сесіях та виконкомах було менше “зайвих вух”. Напевно, очільниці громади “є, що приховувати” і вона не просто так виганяє журналістку з сесій. І, до речі, робить це не вперше.

Також зазначимо, що в Іваничівській громаді немає інших ЗМІ, газета “Колос”, яка проіснувала десятки років, закрилась наприкінці 2022 року. Як бачимо, Іваничівській селищній раді це “на руку”, бо ж набагато легше керувати громадою і розподіляти бюджетні кошти по-тихому.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *