Господарський суд орендує у волинянина авто за 1 грн

image
Еля Коротинська / 18.01.2024 / 0 Коментарів

Господарський суд Волинської області у 2023 році витратив на оренду авто для службових потреб 23 гривні і 50 копійок. Про це стало відомо з оголошень про закупівлі, розміщених на майданчику ProZorro.

Журналісти видання «Insider Media» промоніторили усі закупівлі, оголошені Апеляційним, Волинським окружним адміністративним і Господарським судами а також Територіальним управлінням судової адміністрації на Волині, яка займається забезпеченням діяльності усіх судів в області. Виявилось, що більше жодна з цих установ, окрім Господарського суду Волині не закуповує послуги з оренди авто.

Так, вже багато років поспіль Господарський суд Волинської області в особі голови Миколи Шума орендує авто у ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Богдан Моторс» за 1 грн в місяць.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: Господарський суд Волинської області орендує у заводу «Богдан» авто за 1 грн

Як на той час пояснював керівник апарату Господарського суду Волинської області Олег Коритнюк, через те, що Господарський суд Волинської області є бюджетною неприбутковою організацією – у них немає можливості за власні кошти придбати автомобіль. Мова йде про строкове платне користування автомобілем Hyundai Sonata 2013 року випуску. Первісна вартість новенької автівки на момент передачі становила 242 540 грн.

Тому і в 2022 році договір №6-44/13 від 18.03.2013р. пролонгували шляхом підписання угоди через ProZorro. Тож за період з 1 січня 2022 по 30 вересня 2022 Господарський суд заплатив заводу «Богдан» 9 грн. Після цього сторони погодили розірвати термін дії договору оренди транспортного засобу.

Також у 2023 році Господарський суд провів ще 2 закупівлі послуг з оренди транспортного засобу без водія. Першу закупівлю – провели 6 лютого минулого року.

«Строк дії Договору до 14 жовтня 2025 року. Орендна плата становить 1.00 грн. на місяць. Сума бюджетного призначення на 2023 рік складає 12.00 грн.», - йдеться в описі предмета закупівлі.

Перемогу здобув Круглій Сергій Петрович. З укладеного договору вдалось з’ясувати, що ма йде про оренду такого ж самого автомобіля, який орендували у ПАТ «Богдан Моторс» - Hyundai Sonata 2013 року випуску.

Автомобіль належить Круглію Сергію та його дружині Софії на праві спільної сумісної власності подружжя і передано Господарському суду за згодою.

Цікавим є той факт, що закупівлю провели 6.02.2023 року, а от договір оренди був підписаний особисто головою Господарського суду Миколою Шумом ще до того - 14.10.2022 р. Діє він 3 роки - до 14.10.2025 року.

Другу закупівлю провели 14.06.2023 року на суму 2,5 грн. Фактично нею – затвердили звіт про виконання договору укладеного з Сергієм Круглієм на оренду автомобіля Hyundai Sonata до кінця 2022 року – з 14 жовтня до 31 грудня 2022 року.

У мережі інтернет про власника автомобіля інформації дуже мало. В системі You.Control вказано, що ФОП Круглій Сергій Петрович займається роздрібною торгівлею, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет. З договору оренди автомобіля відомо, що чоловік 1984 року народження і проживає у селі Сирники недалеко від Луцька. Його дружина – Круглій Софія Миколаївна працювала провідним фахівцем на ТОВ «ВолиньГазЗбут» та очолювала профспілку підприємства.

******

В Управлінні західного офісу держаудитслужби у Волинській області спеціалісти відповіли, що вони не зобов’язані надавати роз’яснення з приводу обгрунтованості проведення тих, чи інших закупівель. Там лише констатували: «Законодавством не заборонено проведення таких закупівель бюджетними установами по оренді транспортних засобів». Однак коментувати таку «аномально низьку ціну» чи говорити про можливі корупційні ознаки, змову або що – відмовились.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *