Як Луцьк підготувався до блекаутів

image
Назар Тарадюк / 17.10.2023 / 0 Коментарів

У Луцькій міськраді відбулася чергова розширена оперативна нарада.

Про це повідомив мер міста Ігор Поліщук.

За його словами, інформація від центральної влади та військових про те, що ворог нарощує запаси ракет, аби здійснювати обстріли критичної інфраструктури в Україні налаштовує нас бути максимально готовими до того, що зима буде важкою.

"Завтра у нас розпочинається опалювальний сезон. Щоб в умовах відсутності електроенергії ми могли подавати тепло для наших споживачів, які підключені до комунального підприємства “Луцьктепло”, більше 90% котелень сьогодні обладнані потужними дизель-генераторами. Ми щиро сподіваємось, що нам не прийдеться їх вмикати, але на випадок відсутності електроенергії, вони будуть увімкнені. За літній період усі перевірені на працездатність. Також працівники ДКП “Луцьктепло” провели велику роботу, щоб і запуск опалювального сезону був спокійний, плавний та його проходження було більш ефективним. Зокрема, замінено майже 3,5 кілометри мереж, проведено гідравлічні випробування, усунуто пориви на виявлених ділянках, замінено інше обладнання", - сказав Поліщук.

Також він наголосив, що на КП “Луцькводоканал” каналізаційно-насосні станції, станції водозабору та решта об’єктів забезпечені дизель-генераторами.

"На випадок відсутності електроенергії ми зробимо усе, щоб подавати воду. Але на випадок зовсім критичної ситуації у нас є ємності для розвезення води, причепи, на які ці ємності будуть встановлені. Дав завдання директору КП “Луцькводоканал” Віктору Гуменюку пропрацювати схему розвезення води. Її необхідно розробити, щоб ми чітко розуміли, яка ємність, в якій послідовності та протягом якого часу той чи інший район міста буде забезпечуватись водою у випадку вже зовсім критичної ситуації.

Закликаю людей зробити запаси технічної води та мати певний запас питної, адже процес увімкнення дизель-генераторів та перехід на альтернативні джерела енергії об’єктів КП “Луцькводоканал” займе деякий час", - додав Поліщук.

Міський голова зауважив, що усі лікувальні заклади міста також обладнані дизель-генераторами, а Луцька міська клінічна лікарня має свою твердопаливну котельню, яка працюватиме в разі необхідності.

Поліщук розповів, що у громаді підготували мережу пунктів обігріву.

"Якщо настане блекаут і ми зрозуміємо, що електроенергії не буде тривалий час, ці пункти обігріву задіють та відкриють в найкоротший строк. Вони розташовані у п’яти старостинських округах в старостатах та в усіх школах Луцька, окрім школи №1. Пункти обладнані дизель-генераторами, пічками-буржуйками, якісь з них тепловими гарматами, запасом води, медикаментами. Ми уклали договори з підприємцями, забронювали необхідний запас продуктів харчування. Операторами інтернету проведено оптоволоконні лінії, тому буде інтернет, а також можливість зарядити там гаджети, погрітись, випити води, чаю чи кави, перекусити. У разі гострої необхідності, в місті ще є 36-ть облаштованих пунктів обігріву у дошкільних навчальних закладах, які будуть додатково відкриті. Про це буде додатково повідомлено. Вони також обладнані усім необхідним.

На задньому дворі терцентру у Луцьку облаштовано пункт обігріву для безхатьків. Це - модульний будинок, який придбано за кошти міського бюджету, - зазначив міський голова.

Він повідомив, що окрім міських пунктів обігріву, діятимуть такі пункти від Державної служби України з надзвичайних ситуацій. За словами Поліщука, Луцьк долучився до придбання спеціального намету, щоб його встановили та він ефективно функціонував. Їх адреси оприлюднять згодом.

Окрім вищезазначеного, у разі настання блекауту, Луцька громада буде зі зв’язком.

"Проведено зустріч з трьома основними операторами мобільного зв’язку, які працюють у нашій територіальній громаді: Vodafone, Київстар та Lifecell. Всі оператори підтвердили, що вже провели ряд підготовчих заходів з можливим настанням якихось форс-мажорних критичних ситуацій: закупили генератори та зробили запаси пального для їх роботи, провели заміну базових станцій акумуляторів на багатьох вишках, створили ремонтні бригади, які зможуть швидко та оперативно зреагувати на будь-які випадки, коли треба буде усунути несправності. У випадку не забезпечення одним з них надання базових послуг, буде включений національний роумінг — підтримка один одного, відповідно зв’язок буде забезпечено. У випадку критичної ситуації, тобто блекауту, який триватиме довший період, вони планують забезпечити голосовий зв’язок, а інші стандартні функції будуть відключені", - резюмував Поліщук.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *