Як Луцьк втратив «Волинь» і до чого тут дует «Палиця-Коломойський»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як Луцьк втратив «Волинь» і до чого тут дует «Палиця-Коломойський»
image
Наш Інсайдер / 22.06.2023 / 0 Коментарів

У 2019 році припинилася 101-річна історія футбольного клубу "Дніпро", багаторічним власником якого був олігарх Ігор Коломойський. Схоже, у 2023 році така ж доля спіткала ФК "Волинь", який має на своєму рахунку 63 роки діяльності. А власником і інвестором клубу є бізнес-партнер Ігоря Коломойського, лідер партії "За майбутнє" Палиця Ігор Петрович

Власне за крок до "смерті" ФК "Волинь" був у 2016 році, коли клуб застяг у значних боргах, які Палиця відмовлявся сплачувати, адже йшлося про виплати колишнім гравцям клубу, частина з яких прийшла ще до появи Ігоря Петровича в клубі. Але тоді клубу судилося "вижити". 

У цій пубілкації згадуємо хронологію подій, які передували 21 червня 2023 року. 

 

ДУЖЕ КОРОТКИЙ ЕКСКУРС В ІСТОРІЮ

Щоб не втомлювати вас довгою передісторією, нагадаю лише, що клуб провів перший матч у квітні 1960 року. Переживав періоди злетів і падінь, а найсерйознішим успіхом було чемпіонство в українській зоні Другої ліги СССР. 

З здобуттям Незалежності "Волинь" тривалий час залишалася "на балансі" місцевої влади і небайдужих спонсорів, але на початку 2000-х фактичними власниками клубу стали бізнесмен Василь Столяр і тренерська легенда "хрестоносців" Віталій Кварцяний. Найбільші успіхи цього періоду - вихід у Вищу ліги України і півфінал Кубка України. Потім був знову виліт в Першу лігу.

У 2010 році "Волинь" повертається в "еліту" і через рік починається нова та, мабуть, остання епоха в історії клубу, бо його співвласником, а згодом і власником став Ігор Палиця.

 

І ТУТ ПРИЙШОВ ІГОР ПАЛИЦЯ

Так склалася доля, що Ігор Палиця вирішив боротися за крісло народного депутата України від рідного Луцька і одним з брендів, який мав просувати (і в результаті просував) його перед виборцями судилося стати ФК "Волинь". 

Як пише Сила правди, у 2011 серед засновників клубу з’явилася кіпрська фірма  «Мантімус коммершиал ЛТД» та київські фірми із групи «Приват»: «Ейр інвестмент груп» та «Ейр гейт гурме». Василь Столяр розповідав журналістам, що нові власники клубу, Ігор Коломойський та Ігор Палиця, не виконали попередніх домовленостей щодо повернення йому частки, тиснули на нього і погрожували, що посадять, тому він звертався до суду. Згодом керівницею клубу стала Євгенія Жуховицька, яка, за словами Столяра, є тіткою Ігоря Палиці.

Невелика частка у клубі залишилася у Віталія Кварцяного. Однак, кінцевими бенефіціарними власниками офіційно значаться громадянки Кіпру Анна Кореліду та Анастасія Христофору із фірми «Мантімус коммершиал ЛТД».

Важливо відзначити, що Палиця та Коломойський інвестували у "Волинь" чималі кошти, адже в клуб прийшов новий тренер Анатолій Дем'яненко та група футболістів, які, за інформацією ЗМІ, отримували заробітну плату 20-30 000 дол щомісяця. Певний час "хрестоносці" демонстрували хороший футбол і навіть йшла мова про боротьбу за єврокубки, але з часом результати стали гіршати. Клуб ніяк не міг вибратися з нижньої частини турнірної таблиці, двічі фінішували 13-ми, двічі - 12-ми. 

Згодом почало більшати фінансових проблем. Менеджемент, який працював до приходу Палиці, і менеджемнт, який працював у його час, не завжди регулярно виплачував заробітну плату футболістам. Це зазвичай завершувалося судами, які, зазвичай, вигравали гравці, адже розгляди відбувалися не в Україні, а в міжнародних спортивних інстанціях.

Проте, власники не поспішали виплачувати ці борги, що призводило до санкцій з боку футбольних асоціацій - зняття балів, штрафи тощо. Зрештою, у 2016 зайшла мова про реорганізацію ФК "Волинь" у СК "Луцьк", що передбачало визнання клубу банкрутом задля уникнення виплати боргів. Палиці навіть організували зустріч з фанами, аби переконати тих активніше долучатися до формування нового клубу. Зрештою цих змін вдалося уникнути і дотягнути до 2023 року.

Не можна сказати, що клуб та Ігор Палиця не заробляли під час цього періоду. Було декілька прибуткових продаж футболістів, в першу чергу, нападника Майкона в донецький "Шахтар".

На балансі клубу перебував стадіон "Авангард", який регулярно приймав турніри різних рангів, що теж оплачувалися асоціаціями різних видів спорту. Проте, крім стадіону, на балансі була земля біля нього. Так, невеликі частину взяли в суборенду ТРЦ «Промінь», а іншу частину  – ПрАТ «Універмаг «Луцьк». На ділянці, орендованій ТРЦ «Промінь», виникла будівля охорони. А на ділянці, орендованій універмагом, з’явився фізкультурно-оздоровчий центр «SportLife».

Згодом ПрАТ «Універмаг «Луцьк» продало фізкультурно-оздоровчий центр кіпрській компанії «Роланор Інтертейнмент ЛТД», а та в свою чергу – ТОВ «Біла акація», бенефіціаром якої є Оксана Палиця.

 

СКРУТНІ ЧАСИ

Ні для кого не було секретом, що скрутні часи після 2016 року переживали всі футбольні проекти, пов'язані з Коломойським і Палицею. Деякі зникали відразу, деякі боролися, деякі "перероджувалися". 

Так, у 2019 році зник легендарний ФК "Дніпро", але водночас з'явилися два клуби, один з яких СК Дніпро-1 пов'язують з Коломойським. І вже сьогодні у 2023 році цей перероджений клуб переживає не менш важкі дні, адже, за повідомленнями ЗМІ, його фінансування суттєво скорочене і хто зна яка доля чекає клуб в майбутньому. Це пов'язано, зокрема, й з тим, що українська влада все більше витискає Коломойського з незаконних схем, до яких він був причетний. Свою роль грає і знищеннями росіянами підприємств та майна "Привату". 

"Волинь" не здавалася. Показувала хороші результати у Першій лізі, люди ходили на стадіон, але остаточну крапку все таки поставило повномасштабне вторгення росії. У власників клубу з'явилися інші та більші проблеми, і як написав журналіст Сергій Крайванович:

"ФК "Волинь" офіційно позбавили статусу професійного клубу, хоча фактично він зник ще раніше. Його власники просто покинули його і мовчки чекали, поки все "вирішиться" саме".

У вересні 2022 року клуб передав стадіон на баланс міста, а 21 червня 2023 року «хрестоносців» офіційно позбавили статусу професійного футбольного клубу та виключили з ПФЛ.

 

ЧОМУ ЗБЕРЕГТИ ФК "ВОЛИНЬ" ВАЖЛИВО?

Тому що це історія Луцька. Як важливо зберігати будівлі у Старому місті, пам'ять про важливі події (приміром, з'їзд монархів у замку Любарта), туристичні об'єкти столиці Волині, так само важливо зберігати ФК "Волинь". 

Можливо, це не така й тривала, але 60-річна історія з життя міста, яку пам'ятає багато містян - особливо свідки перемог в кінці 1980-на початку 1990-х. Футбольні поєдинки "Волині" сварили і об'єднували лучан, прославляли місто в Україні, ставали частиною сімейних традицій і були своєрідним святом.

Сьогодні росіяни відібрали у нас можливість святкувати, але чи означає це, що люди, які взяли на себе  відповідальність за важливу частину з життя Луцька, мають "забувати" про неї і не боротися за її порятунок?

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *