Як у таборах білоруських школярів вчать помирати «за Батьківщину»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як у таборах білоруських школярів вчать помирати «за Батьківщину»
image
Назар Тарадюк / 05.07.2024 / 0 Коментарів

Після виборів 2020 року в білорусі режим з особливим завзяттям зайнявся "патріотичним" вихованням молоді, включно з літніми таборами.

Журналісти "Белсата" з'ясували, як це відбувається. Напередодні 3 липня програму заходів у таборах обговорювали на нараді в міськвиконкомі, після чого розіслали рекомендації щодо всіх шкільних і міських таборів, - інформують у Центрі національного спротиву.

Працівниця однієї з освітніх установ Вітебської області розповіла, що за кожен захід необхідно відзвітувати - зробити презентацію й описати результати, хоча ніхто точно не знає, що мається на увазі під "результатами". Деякі педагоги сприймають інструкції буквально, що призводить до промивання мізків дітям. Один з останніх скандалів стався в таборі, де дітям розповідали, що за Батьківщину потрібно бути готовим померти, особливо якщо йдеться про війну в Україні. Один хлопчик не витримав і вигукнув "Слава Україні!", що призвело до погроз з боку табірного керівництва поставити його сім'ю на облік як "соціально небезпечну".

У таборах на 3 липня заплановано заходи за участю військових, омонівців і працівників Державного прикордонного комітету, які розповідатимуть дітям про важливість захисту країни та агітуватимуть вступати до Академії МВС. Наприклад, в Орші солдати внутрішніх військ вчать дітей розганяти протести, носити броньовані жилети і поводитися зі зброєю. В іншому таборі дітей вивезли до лісу, де вони вчилися рити окопи і знищувати ворога. Дівчаток одягли у форму військових медсестер і вчили надавати допомогу, а хлопчиків - шукати ворога і проводити допити. У школах уже офіційно вчать допитувати.

Постанова Міністерства освіти білорусі від 29 вересня 2023 року №313 включає факультативний курс "Військовий переклад" для учнів Х-XI класів, де навчають двостороннього перекладу допитів та інших військових документів. Військово-патріотичні клуби, кількість яких збільшується з 2020 року, також беруть активну участь в ідеологічній обробці школярів. Влітку на їхній базі працюють шкільні табори. Міністерство оборони повідомляє, що цього літа такі табори приймуть 14 тисяч школярів.

Наприклад, на базі військової частини 3214 функціонує цілодобовий військово-патріотичний табір, де діти живуть у казармених умовах, вчаться працювати зі зброєю та проходять ідеологічні курси.

Психолог Ольга Давидова вважає, що домогтися повної слухняності у дітей у такий спосіб не вдасться. Важливо, що обстановка в сім'ї відіграє ключову роль. Агресивне нав'язування ідеології викликає зворотний ефект, а доступ до різноманітної інформації дає змогу молоді формувати власну думку. Психолог радить батькам відверто говорити з дітьми про те, що відбувається, і відповідати на їхні запитання.

Працівниця освітньої сфери зазначає, що чимало педагогів, щоб уникнути ідеологічного тиску, пишуть фіктивні звіти про проведені заходи або просто відводять дітей у походи.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *