Як в упц мп відреагували на ухвалення законопроєкту проти них

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як в упц мп відреагували на ухвалення законопроєкту проти них
image
Назар Тарадюк / 20.08.2024 / 0 Коментарів

Після того, як депутати у першому читанні проголосували за законопроєкт, що може заборонити діяльність упц мп, голова інформаційно-просвітницького відділу упц митрополит Климент заявив, що Українська православна церква і надалі буде жити як істинна церква.

За його словами, будь-які спроби її заборонити можуть призвести до дискредитації тих, хто цього прагне. Про це він сказав у коментарі hromadske.

Митрополит додав, згаданий законопроєкт №8371 «можливо і забороняє упц мп», однак в української православної церкви немає приставки мп.

«Українська православна церква і надалі буде жити як істинна церква, визнана переважною більшістю практикуючих українських вірян та помісних церков світу. Це об’єктивна річ. Будь-які спроби заборонити об’єктивну річ призведуть лише до дискредитації, в тому числі й міжнародної, тих, хто це захоче якось реалізувати», — вважає митрополит.

Він стверджує, що закон, за який сьогодні проголосували депутати, — більше не про саму церкву, а про її майно. За словами митрополита Климента, така ситуація нагадує історичні паралелі з комуністичним минулим.

Він також наголосив, що цей закон стосується релігійних організацій, які афільовані з закордонними центрами. За словами архиєрея, упц не має адміністративних зв’язків з закордонними центрами, а якщо ж її хтось буде у цьому звинувачувати — це буде «виключно маніпулятивно», позаяк не існує жодного українського документа, який би це підтверджував, продовжив митрополит.

На запитання, чи планує упц мп об’єднуватися з ПЦУ, владика Климент зазначив, що упц «неодноразово закликала ПЦУ до пошуків шляхів об’єднання українського православ’я», а втім, там не почули «нічого адекватного у відповідь».

Нагадаємо, у Верховній Раді ухвалили законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з росією. Таким документом може бути припинена діяльність упц мп.

За відповідний законопроєкт №8371 проголосували 265 депутатів. Закон набуває чинності через 30 днів з дня його опублікування. Окрім одного пункту, згідно з яким громади упц мп матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з рпц.

Урядовий законопроєкт, розроблений за вказівкою президента Зеленського, передбачає заборону релігійних організацій із центрами впливу в росії. Вважається, що він передусім зачепить Українську православну церкву московського патріархату.

Так, відповідальний орган має проводити релігієзнавчу експертизу організацій щодо підлеглості центрам упливу в рф. Якщо є порушення, релігійній організації видають припис, аби та їх усунула. Якщо організація порушить термін, щодо неї мають звернутися до адмінсуду з вимогою її «закрити».

Далі має відбутися суд, який вирішить, забороняти релігійну організацію чи ні. Під релігійною організацією мається на увазі не вся упц мп як така, а окремі юридичні особи, які її представляють. Тобто кожна окрема парафія, єпархія — і далі за церковно-адміністративною ієрархією. Станом на 2021 рік упц мп мала 12,4 тисячі зареєстрованих організацій в Україні.

В упц наголошували, що діють юридично в межах українського законодавства, а рішення назвали «розмитим». Мовляв, ідеться про московський патріархат, «а упц, відповідно до всіх установчих документів, є самостійною, незалежною і не підпорядковується московському патріархату».

Читайте також: Хто з нардепів проголосував проти заборони упц мп

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *