Як Волинська митниця працювала у 2023 році

image
Назар Тарадюк / 09.01.2024 / 0 Коментарів

У січні-грудні 2023 року в зоні діяльності Волинської митниці зовнішньоторговельний обсяг склав понад 5 млрд дол США.

У цьому числі: експорт – майже 1,2 млрд дол США, імпорт – понад 3,7 млрд дол США, - інформують на сторінці митниці.

Зазначають, що впродовж року кількість транзитних митних декларацій продовжувала стрімко падати і нині складає менше відсотка вантажопотоку.

«Загалом, порівняно з 2022 роком, цей обсяг зріс на 17 відсотків за рахунок значного збільшення операцій імпорту (плюс 30 відсотків) при суттєвому скороченні експорту (мінус 20 відсотків)», - йдеться у звіті.

Зауважують, що вагому роль у динаміці оформлень вантажів відіграло ембарго на українське збіжжя, встановлене Польщею з квітня 2023 року, а ще - блокування "Ягодина" у листопаді-грудні 2023 року.

«Так само, з огляду на позицію сусідньої держави, змінився географічний розподіл зовнішньоекономічних контрактів українського бізнесу. Якщо у 2022 році на Польщу припадало 36 відсотків оформленого експорту, у 2023 році його частка скоротилася до 25 відсотків. При цьому частка товарів походженням з Польщі, які імпортувалися в Україну, залишилась незмінною, на рівні 37 відсотків. Значними в географічному розподілі торговельних операцій в зоні діяльності Волинської митниці традиційно лишаються частки Німеччини, Чехії, Литви», - додають у митниці.

Загальна кількість акредитованих на митниці учасників зовнішньоекономічної діяльності торік становила 6445. З них активні операції здійснювали лише 1417 (або 22 %) підприємств.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *