Які волинські підприємства потрапили в «чорний список» і за що

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Які волинські підприємства потрапили в «чорний список» і за що
image
Назар Тарадюк / 22.11.2023 / 0 Коментарів

Дві луцькі компанії, які займаються будівництвом, Антимонопольний комітет вніс до так званого «чорного списку».

Це – підприємство «Молреммаш» і Центр соціально-трудової реабілітації інвалідів «Енергія-І». Їм загрожують штрафи і заборона протягом трьох років отримувати контракти від розпорядників коштів платників податків, - пише «Сила правди». Відповідне рішення Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України ухвалило 31 жовтня.

І хоча текст рішення приховали як інформацію з обмеженим доступом, проте журналістам вдалося з’ясувати деякі деталі справи.

Йдеться одразу про два лоти закупівлі з капітального ремонту і реставрації спеціальних сховищ для техніки, що відбулися ще в жовтні 2021 року. Це військові об’єкти. 

У попередніх висновках адміністративна колегія відділення АМКУ постановила, що підприємство «Молреммаш» та Центр соціально-трудової реабілітації інвалідів «Енергія-І» Волинської обласної організації «Союзу організацій інвалідів України», узгодивши свою поведінку під час підготовки та участі у торгах, вчинили порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачене пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 закону «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

У чому саме проявились антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання наразі невідомо. Проте журналісти знайшли факти, які підтверджують, що підрядники не чужі один одному. 

До прикладу, бухгалтерка Центру соціально-трудової реабілітації інвалідів «Енергія-І» Валентина Коцюба і засновник підприємства «Молреммаш» Віталій Коцюба не просто однофамільці, а й зареєстровані за однією і тією ж адресою у Луцьку. А керівниця «Молреммашу» Лариса Ясюк до працевлаштування у фірмі працювала головною спеціалісткою з проектно-кошторисної документації у свого конкурента – Центру соціально-трудової реабілітації інвалідів «Енергія-І». У 2014 році до Дня будівельника навіть отримувала подяку міського голови «за сумлінну працю і високий професіоналізм». 

Наразі не вдалося з’ясувати, хто з цих компаній переміг у тендері, чи дісталися їм договори і скільки коштів освоїли, оскільки доступ до повного тексту рішення АМКУ обмежено. Проте, згідно з інформацією відділу досліджень та розслідувань Антимонопольного комітету на Волині, якщо протягом двох місяців фірми не опротестують рішення в судовому порядку, то обом загрожують штрафи і трирічна заборона державним замовникам співпрацювати зі спритниками.

Щоправда ці санкції не стосуються вже укладених контрактів. Свої зобов’язання за ними «Молреммаш» та «Енергія-І» продовжать виконувати. Останнє, до слова, є топ-підрядником Луцького національного технічного університету, з яким, за даними «Prozorro», уклало договорів уже на понад 228 мільйонів гривень. Нещодавно один із тендерів ЛНТУ за участю «Енергії-І» привернув увагу аудиторів. 

Серед усіх тендерів, які відбулися публічно у системі «Prozorro», «Молреммаш» та «Енергія-І» впродовж 2019-2021 років змагалися щонайменше 9 разів.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *