Ігоря Поліщука назвали «гальмом» дерусифікації Луцька: чому

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Ігоря Поліщука назвали «гальмом» дерусифікації Луцька: чому
image
Наш Інсайдер / 09.09.2022 / 2 Коментарів

Громадська активістка, історикиня, співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук вважає, що міський голова Луцька Ігор Поліщук сповільняє процес дерусифікації міста.

Про це вона сказала в інтерв'ю Силі правди.

Леся Бондарук сказала, що шокована від того настільки міський голова виявився гальмом дерусифікації.Мовляв, у Ковелі завершилася громадське слухання щодо іменних вулиць і депутати будуть голосувати за остаточні варіанти.

"В Нововолинську завершено, в Володимирі підходить до завершення. Тобто по всій Волині, окрім обласного центру, процес дерусифікації йшов в рамках законодавства виважено, спокійно, відповідально. І тільки в Луцьку створили робочу групу яка затягує процес", - додала історикиня. 

Вона додала, що Луцька міська рада виключили її з комісії з перейменування вулиць, а натомість ввели виключно чиновників, а в комісію – депутатів.

"Ми створили свою альтернативну Луцьку топонімічну групу, за один місяць провели 5 засідань. Ми переглянули кожну назву, яка потребує роз’яснення, уточнення, перейменування. Зі 105 назв лишилося 77. Ми вивчали біографію, внесок тих людей, когось відкладали, тому що цілком справедливо не варто було те прізвище замінювати. І ми передали ці наші пропозиції. Частину з них вони врахували і вулиці вже перейменовано, а далі все перемішали. 

Вони не можуть напрацювати своїх назв. Вони не можуть зібрати кворум ні робочої групи, ні депутатської комісії. Депутат Андрій Авраменко, який входить у цю комісію, обурювався, що він мусить ходити на засідання відриваючись від основної роботи, де йому гроші платять. У мене питання: а чого він тоді пішов в депутати і взяв на себе обов’язки перед виборцями? Вони не мають досвіду і саме основне – вони не мають бажання працювати", - сказала Леся Бондарук.

Вона вважає, що начальник управління Луцької міської ради з охорони історичної спадщини Олександр Котис не може сидіти на засіданні комісії з впорядкування назв дві-три години і майже по всіх пропозиціях Луцької топонімічної групи голосувати «проти» або «утримався».

"...коли ми пропонували вшановувати дуже достойних людей – не тільки волинян, а всеукраїнського масштабу. До прикладу, ми пропонували вулицю Потапова, яка веде в сторону Меморіалу, назвати вулицею Небесної сотні, тому що на вона йде в напрямку до вулиці Василя Мойсея. На Меморіалі є пам’ятник Небесній сотні і там похований сам Василь Мойсей. Але Олександр Котис запропонував назвати цю вулицю Банковою, бо там колись, за часів Польщі, був банк. Але це зараз українська держава і на цій вулиці сьогодні немає жодного банку", - продовжує історикиня.

"Ще один дуже такий болючий випадок. Я була особисто знайома із останнім головнокомандувачем УПА Василем Куком. Він багато разів був на Волині і зокрема в Луцьку, він діяв тут як повстанець. У нацистські часи він був ув’язнений і сидів навіть в Луцьку. Тобто аргументів, щоб назвати одну з невеликих центральних вулиць вулицею Василя Кука, є більш ніж достатньо. Тим паче, ми це робимо в рік 80-річчя Української повстанської армії. Коли нашу пропозицію розглядали на комісії Луцької міської ради, хтось раптом кидає, що ось, здається, там колись був глиняний кар’єр і вулицю треба назвати Глиняна. У результаті так і проголосували. Ну, я не знаю, де їхня логіка, де їхній розум. Що ми маємо на сьогодні? Глиняна вулиця у центрі міста і зневажене ім’я борця за незалежність України. У нас Луцька міська рада є ручним механізмом в руках міського голови Ігоря Поліщука", - додала вона.

Крім того Леся Бондарук висловила свою думку щодо того якорю може бути мотивація Ігоря Поліщука затримувати дерусифікацію

"Свого часу він був членом комісії з перейменування вулиць внаслідок декомунізації. Тоді він був звичайним депутатом. Він, може, раз чи два навіть прийшов посидів на цьому засіданні і пішов. Тобто працював не дуже активно.

Зате дуже активно він гальмував перейменування згідно законодавства вулиці Ярощука. Я бачила на власні очі, коли депутати з його ж фракції поверталися до нього і казали: а чому не голосувати?

А він як той Чечетов махав руками: ні, не голосуйте. Я думаю, причина такої поведінки в його особистих поглядах. Усе ж таки колись Поліщук балотувався від Соціалістичної партії в одну з міських рад. Я думаю, що це просто його особисті інтереси і вподобання".

Коментарі (2):

  1. Мер Супер

  2. Після слів «історикиня» ….. емоції мене переповнили…невже така наша мова солов’їна провинилися, що має бути противнозрозуміловимовлювана, щоб відвернути до неї загал??? заради піару певних ….кинь і їх пришелепкуватих «прихильників»…. Га??? «Це вже ж було…» і штрикалки, і пироҐИ, і тд і тп…. ей умніки і умнікині…. для початку навчіться сміття за собою прибирати, а вже потім в толерантність і мову лізьте….

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *