Ігнорування громади: у Луцьку можуть звести ще один житловий комплекс

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Ігнорування громади: у Луцьку можуть звести ще один житловий комплекс
image
Назар Тарадюк / 27.05.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку на місці колишнього ТЦ «ПАККО» по вулиці Клима Савури запроєктували торговий і спортивно-оздоровчий центр, але згодом земельні ділянки викупила компанія «Єврохолдинг» і детальний план території змінили, аби звести житловий комплекс.

Про це повідомив керівник луцької ІТ-компанії ideil Вадим Махомед.

Як наголошує Махомед, житловий комплекс, який вже на проєкті змін до детального плану території (ДПТ) вулиці Клима Савура, спроєктували з порушеннями та без урахування сучасних підходів та вимог. Також не врахували зауважень та побажань від власників земельних ділянок та грубо порушили процедуру громадських слухань.

Також він повідомив, що замість спортивно-оздоровчого центру планують звести житловий комплекс на понад 10 багатоповерхівок висотністю 9, 10, 14, 16 поверхів.

«Можна лише уявити кількість автомобілів, яка з’явиться в цьому районі, та наскільки збільшиться потік пішоходів», - написав Махомед.

Також він зауважив, що єдина існуюча дорога загального користування, яка сполучає густонаселений район залізничного вокзалу та вул. Клима Савура «перетворюється по плану на дорогу з реверсивним рухом». Тобто доїзд та проїзд буде неможливим зокрема для пожежної техніки, комунальних служб, евакуації мешканців.

«Але замовник цього ДПТ запроектував на чужих землях стадіони, дитячі майданчики, паркові зони, школу, дитячий садочок та ефемерні дороги. Але, одна біда, що цього ніколи не буде. Бо дороги прокласти там неможливо, побудувати школу — немає потреби та неможливо згідно ДБН (бо 2 школи на відстані 500 метрів та садочок в радіусі 300 метрів), а ще й усі власники земельних ділянок проти такого перспективного плану та висловили свої заперечення в письмовій формі на ім’я міської ради, проектанта та управління містобудування», - написав Махомед.

На його думку, це зробили для того, щоб підвищити привабливість нового ЖК і продати дорожче квартири.

«Яка хронологія подій? Давайте розглянемо.

1. Нібито ТОВ «Привокзальний квартал» звернувся до міської ради з проханням змінити ДПТ в зв’язку з тим, що треба внести зміни на одну з ділянок за адресою пр. Перемоги, 34, яка перебуває в комунальній власності з кадастровим номером 0710100000:11:058:0210. Згідно чинного ДПТ там розміщені гаражі. Забігаючи наперед скажу, в новому ДПТ там розміщені... ГАРАЖІ. І ніяких змін не відбулось. Проте відбулись зміни на всіх інших ділянках. Магія.

2. Було оголошено про громадські слухання. Є про це навіть сюжет на ТВ Конкурент. Там дуже цікава розмова відбулася. Архітектурна рада на комунальній землі пропонує розмістити житлові багатоквартирні будинки, а на приватній землі — комунальний заклад освіти. Магія знову! На цих слуханнях домовились з громадою, що до 18 травня всі бажаючі мають подати свої побажання та зауваження до ДПТ, щоб вони були розглянуті усіма сторонами та повинна була бути проведена погоджувальна комісія.

3. Але якийсь нетерплячий професіонал 13 травня подав на наступне пленарне засідання 59-ї сесії міської ради дане ДПТ під номером 112 без урахування будь-яких зауважень від мешканців та громадських організацій, які подали суттєві зауваження щодо порушень в проектуванні. Тобто він навіть не дочекався 18 травня. А зробив це 13-го. За 5 днів до завершення терміну громадських обговорень і не зібрав погоджувальну комісію. Ще одна магія.

4. Сьогодні відбулось засідання Постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності, яка НЕ підтримує даний проект внесення змін до ДПТ району вул. Клима Савури.

Комісія не підтримала, мешканці проти, професійні громадські організації вважають неякісним даний ДПТ. За що я висловлюю особисту подяку усім членам постійної комісії, мешканцям, представникам громадськості та всім небайдужим. Дякую за вашу позицію!

На питання чому не було враховано наших побажань, Веніамін Веніамінович Туз, головний архітектор Луцька, відповів, що він тут ні до чого. Що намалював замовник, який платить гроші, то те вони і приймають. Так, так, вам не почулось, хтось платить, а вони приймають.

Веніаміне Веніаміновичу, ви ж професіонал своєї справи, підкажіть як так стається. Бо хтось виносить на комісію, подає на сесію, хоча всі розуміють, що дане ДПТ неякісне та не відповідає потребам району, громади та власників землі.

Юліане Чаплінський, правду кажете — інфраструктуру не купиш. Але... Купиш її відсутність.

А який вихід? Зараз існує зовсім інший підхід, відкритий, через урбаністичні дослідження, публічні воркшопи, коли у мешканців запитують, як вони бачать подальший розвиток свого міста та району. Так діють молоді та прогресивні, для яких й проектуються міста, яких треба спонукати жити в Луцьку», - написав лучанин.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *