Каркас з дерева, а стіни з соломи: для чого волинянин будує «екохату». ВІДЕО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Каркас з дерева, а стіни з соломи: для чого волинянин будує «екохату». ВІДЕО
image
Наш Інсайдер / 10.10.2022 / 0 Коментарів

Житель села Дерно на Волині Олександр Гуч – екоактивіст. Чоловік намагається жити в гармонії з природою та не шкодити їй. Це, каже, такий стиль життя. Тож і свій будинок, який він називає «екохата», зводить лише з екологічних матеріалів.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

Каркас будинку зроблений з дерева, а стіни не із цегли, а з соломи.

«Той же принцип, тільки це тюки солом’яні. Їх площа до 1 метра, 40 на 45 см. Їх там по два ряди, притискаються, і таким чином набирається висота поверху. Потів зовні заштукатурюється глиною», – розповідає екоактивіст.

Про таке житло Олександр почав замислюватися понад 10 років тому, але через брак досвіду, відклав ідею. У 2018 році розробив проєктну документацію, а у 2019 розпочав будівництво. Два поверхи будівлі пан Олександр зводить вже другий рік. Послідовність роботи така: спершу зводиться каркас, криється дах, а тоді заповнюються стіни.

Основною перевагою будинку із соломи є не лише екологічність, а й вартість, – каже Олександр.

«Ціна в рази дешевша ніж цегляна», – додає чоловік.

Ще одна перевага, яку не можна оминути – термоізоляція:

«Коли літом день жаркий, всередині відчувається прохолода. Глина тримає солому і цей баланс. Попри те, що немає ні вікон, ні дверей, все одно є свій мікроклімат».

До слова, двері та вікна також будуть з екологічних матеріалів. Екологічний підхід Олександр застосовує і в середині будинку, наприклад, камін чоловік виготовив із вторматеріалів.

«Якщо чавунний вклад з дверцями коштує тисячі євро, то в моєму випадку – домашня стара ванна і двері за 5 тисяч гривень», – пояснює Олександр.

Металеві дверцята з Азовсталі пан Олександр знайшов на металобрухті. На його думку, повторне використання значно екологічніше ніж нові речі. Окрім того, камін слугуватиме не лише естетичним доповненням дому, а й має функцію обігріву будівлі.

Незвичний у цьому будинку й дах, який спочатку планували звести з очерету. Від ідеї відмовився через її захмарну вартість. Проте не відмовився від екологічного підходу. Мінвата, постелена на горищі, із місцевого сиротинця.

«Повторне використання. Вони познімали зі стін, а я його на горищі порозкладав», – додає чоловік.

У планах впровадити ще кілька сучасних ідей будівництва, що не шкодитимуть природі, наприклад, встановити на даху акумулятор води. Екобудинків в Україні не так вже й багато. У кількох Олександр побував напередодні власного будівництва, аби дізнатися про це більше.

Нагадаємо, студентка-архітекторка з Маріуполя розробила проєкт повоєнної відбудови.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *