Коломойського позбавили громадянства Кіпру: чому

image
Назар Тарадюк / 16.09.2024 / 0 Коментарів

Українського олігарха Ігоря Коломойського та ще 7 людей влада Кіпру ухвалила рішення позбавити громадянства.

Кіпр заявляє, що він отримав громадянство "шляхом шахрайства, неправдивих уявлень і приховування істотних фактів", - пише lb.ua з посиланням на видання Phileleftheros.

Відповідне рішення, яке є частиною загальної політики Кіпру щодо контролю над інвестиційними паспортами, ухвалили 4 вересня. Зокрема, кіпрська влада заявила, що Коломойський "був і є особою сумнівного характеру, тоді як його натуралізація створювала і створює величезний ризик поганої репутації для Республіки Кіпр".

Окрім Коломойського, громадянства позбавили сім'ю єгипетського інвестора Мохамеда Абдельрахмана Мохамеда Салема та сім'ю росіянина Максима Захарченка.

До слова, журналісти зазначають, що бізнесмен отримав громадянство 2010 року в обмін на великі інвестиції, а за два роки до того в рф порушили проти нього справу за ухилення від податків. Втім про це він не згадав у заяві.

Вже пізніше, в олігарха з'явилися проблеми з правосуддям і в Україні. 

«За результатами розслідування Незалежна комісія встановила, що Коломойський причетний до серйозних злочинів, які становлять значний міжнародний інтерес з боку державних і приватних органів зі значними негативними коментарями і звинуваченнями в шахрайстві, пов'язаному з величезними грошовими сумами», — пише Philenews.

Зокрема, у розслідуванні говориться про те, що у лютому 2023 року СБУ затримала Коломойського за звинуваченням у відмиванні грошей та шахрайстві на суму 130,5 млн доларів у період 2013-2020 років. Розтрату ще 250 млн доларів Приватбанку (з використанням кіпрської філії банку) йому закидають в НАБУ. У 2020 році Міністерство юстиції США розпочало провадження щодо арешту майна в різних штатах, придбаного через відмивання грошей кіпрським відділенням Приватбанку. А в 2021 році Державний департамент заборонив Коломойському в'їзд до США через його причетність до великих корупційних справ.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *