Компанії, пов'язані з Івахівим, торік офіційно заробили 27,7 млрд

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Компанії, пов'язані з Івахівим, торік офіційно заробили 27,7 млрд
image
Назар Тарадюк / 29.08.2024 / 0 Коментарів

На Волині у 2023 році сотня найбільших підприємств області загалом отримала майже 203 мільярди гривень чистого доходу.

Це на 7,5% більше, ніж у перший рік повномасштабного вторгнення росії і на 19% більше, ніж у 2021-му. Більшість компаній із ТОП-100 належить до нафтогазового сектору та сільського господарства. Ці ж сфери економіки на Волині виявилися і найбільш прибутковими торік, - пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Абсолютна більшість компаній із ТОП-100 зареєстровані в Луцьку. Очолили рейтинг компанії паливного сектору із фінансово-промислової групи «Континіум» народного депутата Степана Івахіва та його партнерів. 

Дані про фінансові показники українських компаній, які регулярно оприлюднює Державна податкова служба та Держстат, у зручному для перегляду та аналізу вигляді представлені в інструменті для дослідження ринків YC.Market.

ТОП-10 найдохідніших волинських компаній

До першої десятки найбільших волинських компаній за виручкою у 2023 році увійшли фірми, які торгують пальним, тютюновими виробами, зерном, електрикою та займаються роздрібною торгівлею. Ці десять підприємств торік сумарно отримали понад 124 мільярди гривень чистого доходу.

Лідерами стали фірми з паливно-енергетичного сектору, що входять до фінансово-промислової групи «Континіум» волинського нардепа-олігарха Степана Івахіва. У Верховній Раді він представляє депутатську групу «За майбутнє».

Це компанія «Вог ресурс» з 50-ма мільярдами чистого доходу у 2023-му та компанія «Вест петрол маркет», дохід якої минулоріч сягнув 27,7 мільярда гривень. До слова, чистий прибуток обох компаній склав 275 та 266 мільйонів гривень відповідно.

Група компаній «Континіум», до якої належать обидві компанії, створена у 1992 році покійним бізнесменом Ігорем Єремєєвим та його партнером Степаном Івахівим. За даними «YouControl», основний прибуток групі приносять мережа АЗС під брендом WOG та молочний холдинг «Комо». Нині ключовими особами групи є нардеп Степан Івахів, його ексдружина Світлана Івахів та бізнес-партнер Сергій Лагур. Світлана Івахів та Сергій Лагур і є основними бенефіціарами «Вог ресурсу» та «Вест петрол маркету». 

До слова, пов’язані із Івахівим та його колегою по партії Ігорем Палицею компанії нині будують логістичний центр поблизу митного пункту «Ягодин». Він призначений для нафтопродуктів, зерна, будівельних матеріалів.

На третю позицію вийшла компанія «Волиньтабак», яка торік отримала 10,3 мільярда гривень чистого доходу, з яких понад 8 мільйонів – чистий прибуток. Компанія входить до однойменої промислової групи, яку контролює бізнесмен Олександр Сухомлин

Олександр Сухомлин народився у Луцьку і певний час працював викладачем у Волинському державному університеті. Згодом став директором приватної компанії, а потім – керівником держконцерну «Укрспирт». У 2010-2011 роках Сухомлин був заступником міністра економіки. Компанії цієї промислової групи працюють у сфері торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, а також нерухомості та транспорту. 

Четверту позицію за доходами зайняла фірма «Волинь-зерно-продукт», яка входить до групи агрокомпаній «Вілія». Її виручка (чистий дохід) у 2023 році становила 6,8 мільярда гривень, а чистий прибуток – 351 мільйон. Власником компанії є відомий аграрій Євген Дудка. 

Група «Вілія» об’єднує компанії аграрного сектору у Волинській та Рівненській областях. Вони займаються рослинництвом, зберіганням зернових та зернотрейдингом. 

На п’яте місце вийшла компанія «Волиньелектрозбут», яка надає послуги електропостачання населенню. Її виручка у 2023 році сягнула 6,3 мільярда гривень, а чистий прибуток – 52 мільйони. Кінцевим бенефіціарним власником компанії є киянин Володимир Крупко, а серед засновників – кіпрська компанія «Малачелі лімітед». За інформацією «Української правди», Володимир Крупко є сином ексміністра уряду Юлії Тимошенко Петра Крупка. Раніше він очолював компанії «Укрнадрасервіс» та «Закордоннафтогаз». 

Керівницею «Волинелектрозбуту» є Оксана Гентіш, яка раніше працювала на підприємстві «Волиньобленерго». Фірма «Волиньелектрозбут» разом із компанією «Закарпаттяенергозбут» та ще рядом юридичних осіб входить до групи компаній із постачання електроенергії «Tolk». Нині Володимира Крупка позиціонують як CEO цього бізнесу. 

На шостій позиції найприбутковіших компаній минулого року опинилась ще одна фірма зі загаданої групи «Континіум». Це підприємство «Вест кард», яке є оператором продажу нафтопродуктів за паливними картками й талонами в мережі АЗК «WOG». Минулоріч фірма отримала 5,9 мільярда гривень виручки. Її бенефіціарами знову ж таки є Світлана Івахів та Сергій Лагур

Сьоме місце в рейтингу посіло нововолинське підприємство «Кроноспан УА», яке у 2023-ому отримало понад 5 мільярдів гривень чистого доходу. Компанія працює у сфері деревообробки та займається виробництвом деревних плит. Її засновником є фірма «Кроноспан холдінгс П.Л.С.», яка зареєстрована на Кіпрі.

На восьмому місці опинився ще один представник групи «Континіум» – компанія «Комо Україна». Торгуючи продукцією виробництва дубнівського молокозаводу під брендом «Комо», фірма отримала торік 4,5 мільярда гривень чистого доходу. Серед нинішніх бенефіціарів підприємства вказані діти покійного бізнесмена Ігоря Єремеєва, Роман та Софія, а також Світлана Івахів

Дев’яту позицію посіло спільне українсько-польське підприємство «Модерн-Експо» – його чистий дохід за минулий рік сягнув понад 4 мільярди гривень. Власниками підприємства є волинянин Петро Пилипюк та громадянин Польщі Богдан Лукасік, а засновником – кіпрська компанія «Коустрок Холдінгс Лімітед».

Міжнародний холдинг «Модерн-Експо» є провідним виробником і постачальником торговельного обладнання в Центральній та Східній Європі. Головний офіс компанії знаходиться у Луцьку. 

Закриває десятку найдохідніших волинських компаній підприємство «Клевер Сторс». Минулоріч воно отримало 3,6 мільярда гривень чистого доходу. Підприємство працює у сфері роздрібної торгівлі, а саме розвиває мережу магазинів «Сім23/Сімі». Його основним бенефіціаром є волинянин Дмитро Мерченко, а керівником – Дмитро Терешкович.

У 2022 році ТОП-10 найбільших компаній Волині виглядав майже так само. Лише десяту позицію посідала ТОВ «Луцька аграрна компанія» родини Добкіних замість ТОВ «Клевер Сторс». Тоді десятка лідерів отримала понад 125 мільярдів гривень доходу.

В яких сферах працюють найбільші компанії Волині

Сотня найприбутковіших волинських компаній у 2023 році представляє дуже різні галузі економіки. Найчастіше – паливно-енергетичний сектор (18) та сільське господарство (15). 

На першу позицію вийшов паливно-енергетичний сектор Волині, 18 представників якого із ТОП-100 згенерували минулоріч 105 мільярдів гривень доходу, що на 1,7% більше, ніж у 2022-му. 

Серед усіх компаній цієї сфери найбільший дохід отримала вже згадана компанія «Вог ресурс». Її минулорічний дохід склав понад 50 мільярдів гривень. Вона разом із фірмою «Волиньелектрозбут» мають найбільшу частку надходжень від виконання державних контрактів – понад 800 мільйонів гривень за два роки на двох.

Друге місце посіла сфера сільського господарства. Минулого року волинські компанії цього сектору із ТОП-100 отримали 21 мільярд гривень чистого доходу, у 2022-му – трохи менше 18 мільярдів гривень. Найбільшими представниками галузі в області є «Волинь-зерно-продукт», «Луцька аграрна компанія» та «Агро фонд».

На третій сходинці – деревообробно-паперова промисловість. У ТОП-100 увійшло одинадцять представників галузі, які разом згенерували майже 15 мільярдів гривень чистого доходу торік. Це на 6% більше, ніж у 2022-му. Цікаво, що найбільші представники галузі – нововолинський «Кроноспан УА» та Понінківська картонно-паперова фабрика (маючи виробничі потужності на Хмельниччині, зареєстрована у Луцьку, – авт.) торік спрацювали у збиток (851 та 27 млн грн збитку відповідно).

Четверта галузь за доходами компаній – оптова торгівля, до якої увійшли компанії аграрного сектору. Дванадцять компаній цієї сфери, які торгують продуктами харчування, напоями, сировиною, виробами хімічної та інших промисловостей у 2023 році отримали 11,5 мільярда гривень чистого доходу.

На п’ятій позиції опинилась торгівля тютюновими виробами. Найбільший і єдиний представник галузі у ТОП-100 волинських компаній – «Волиньтабак» – отримав торік понад 10 мільярдів гривень чистого доходу. 

Виручку майже на тому ж рівні торік отримали і 14 представників сфери торгівлі автотранспортом у ТОП-100 – 10 мільярдів гривень. Цікаво, що попри такі високі доходи, 14 компаній прозвітували менше як про 200 працівників. А деякі компанії із оборотами у кількасот мільйонів гривень, як от ПП «Лайтбай», ПП «Поінт брок», ТОВ «Вікторія лідер груп», ТОВ «Вінтул», ТОВ «Індевор+», ТОВ «Торлін» так і взагалі прозвітували у державні органі про 1-2 наявних працівники.

Майже 7,5 мільярда гривень чистого доходу у 2023 році отримали три волинські компанії із ТОП-100, які займаються машинобудуванням та металообробкою. Це «Модерн-Експо», «Кромберг енд Шуберт Україна Лу» та ремонтний завод «Мотор».

Трішки менше 7 мільярдів гривень згенерували відомі волинські представники ритейлу із ТОП-100: мережа супермаркетів «Салют», магазинів «Сім23», «Сімі», «ТамТам».

Одразу за представниками ритейлу за виручкою ТОП-100 волинських компаній у 2023 році розташувалися представники харчової промисловості5,1 мільярда гривень чистого доходу торік.

Детальніші показники компаній кожної галузі у ТОП-100 можна переглянути на інфографіці нижче.

У яких громадах зареєстровані компанії із ТОП-100 і скільки людей там працює?

Абсолютна більшість компаній з першої сотні зареєстрована у Луцькій територіальній громаді – 66 підприємств, які згенерували у 2023 році 160 мільярдів гривень чистого доходу (79%). За даними податкової і статистичної звітності на цих підприємствах торік працювало понад 27 тисяч осіб. Найбільше – майже 6 тисяч – на ТОВ «Вест петрол маркет» (мережа АЗК «WOG»).

Боратинська громада у ТОП-100 має чотирьох представників, які, втім, отримали понад 13 мільярдів гривень виручки. Торік на них працювало понад 7 тисяч осіб.

Шість представників Нововолинської територіальної громади торік отримали понад 7,6 мільярда гривень чистого доходу. Тут працювало більше тисячі осіб.

Понад 6,3 мільярда гривень виручки у 2023-му отримали п’ять компаній із ТОП-100, що зареєстровані у Підгайцівській тергромаді. Фірми прозвітували про 1,6 тисячі співробітників.

Чотири компанії з ТОП-100, які зареєстровані у Горохівській громаді і працюють у сфері сільського господарства, торік отримали майже 5,2 мільярда гривень виручки. Мали 600 співробітників.

Також у ТОП-100 найбільших волинських компаній потрапили представники Торчинської (2 компанії), Ковельської (3 компанії), Володимирської (2), Рожищенської (1), Устилузької (1), Локачинської (2), Колодяжненської (1), Люблинецької (1), Городищенської (1) та Ківерцівської (1) громад.

Отож, як показує аналіз, найбільш дохідні компанії Волині у 2023 році були зареєстровані в обласному центрі та сусідніх громадах. Завдяки великим податковим надходженням від таких компаній, саме ці громади здебільшого мають і високий рівень спроможності. 

Найдохіднішими сферами на Волині минулоріч стали паливно-енергетичний сектор, сільське господарство та деревообробно-паперова промисловість. Найбільше співробітників також було зосереджено у цих сферах.

Цікавою особливістю регіону стало те, що попри солідну кількість у ТОП-100 компаній, що займаються торгівлею автотранспортом, вони прозвітували лише про 179 співробітників. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *