Лучан просять зробити запас води: навіщо

image
Назар Тарадюк / 10.01.2024 / 0 Коментарів

На випадок надзвичайних ситуацій, йдеться не лише про небезпеку від росії, але і про природні аномалії, а також про аварійні ситуації, лучан просять подбати про стратегічні запаси води.

Про це повідомляє КП «Луцькводоканал».

«Вчора підприємство отримало чимало звернень щодо перебоїв з водопостачанням, пов’язаних з аварією на електромережах. Аварійні бригади працювали над оперативною ліквідацією наслідків негоди. Однак неможливо передбачити усіх надзвичайних ситуацій, пов’язаних з природними катаклізмами, зношеністю мереж, а нині – і з можливими атаками ворога на енергосистему країни. В усіх цих ситуаціях важко, або й неможливо спрогнозувати терміни відновлення водопостачання, яке напряму пов’язане і з електропостачанням об’єктів КП «Луцькводоканал». Навіть у випадку переходу на альтернативні джерела живлення потрібен час і умови для запуску генераторів, підтримування тиску подачі води тощо. Тому за нинішніх умов лучани повинні подбати про стратегічні запаси води на випадок надзвичайних ситуацій! І йдеться не лише про небезпеку від агресора, але і про природні аномалії, а також про аварійні ситуації, які потребують тривалої кропіткої роботи фахівців», – зазначено у повідомленні.

Містянам запропонували інструкцію дій, які необхідно зробити вже зараз кожному, аби підготуватися до можливих перебоїв з подачею електроенергії, адже це одразу спричинить зупинку водопостачання і водовідведення. За відсутності електроенергії прийняття стоків і можливість їх перекачування на очисні споруди також припинаються.

Як підготуватися до можливого раптового припинення електропостачання, водопостачання і водовідведення:

1. В кожну оселю потрібно придбати бутильовану герметичну питну воду з великим терміном зберігання, з розрахунку 6 літрів на особу. Це – запас питної води на 72 години, який варто зробити вже зараз. Рекомендовано мати такий запас в оселі постійно (при бажанні або необхідності запаси питної води можна збільшити, але її повинно бути не менше ніж запропонований обсяг);

2. Наберіть певний об’єм води для технічних потреб. Це може бути вода з крана, набрана в об’ємну тару. Запас такої води також варто поновлювати і постійно зберігати про всяк випадок;

3. Запасіться комплектами одноразового посуду, бажано паперового;

4. Придбайте кілька упаковок вологих серветок.

Усі ці засоби повинні зберігатися у ваших оселях на постійній основі!

Що робити, коли пропало світло, а відповідно – і вода?

1. Не панікувати і не обривати телефонні лінії диспетчерів. При аварійних ситуаціях відповідні служби одразу будуть поінформовані і візьмуться за відновлення мереж.

2. Необхідно обмежити використання каналізації. Користування туалетом має бути груповим – не потрібно спускати воду з бачка щоразу.

3. Для харчування використовувати одноразовий посуд.

4. Для санітарно-гігієнічних потреб використовувати одноразові вологі серветки.

5. Управителям будинків, головам ОСББ необхідно обов’язково подбати про можливість відбору води з підвального приміщення, або з першого поверху, та про її роздачу біля будинку, або біля кожного під’їзду. Для цього необхідно мати шланг, системне кріплення, а також відповідні крани для того, щоб кожен мешканець будинку мав змогу набрати воду.

Що робитиме «Луцькводоканал» у період відсутності водопостачання і електропостачання

Водоканал буде розгортати резервні елементи живлення для того, щоб забезпечити мінімальний тиск в системі водогонів міста. Резервні елементи живлення не здатні забезпечити звичний режим подачі води на всі поверхи. Вони забезпечать мінімально можливий рівень роботи систем водопостачання і водовідведення, щоб унеможливити екологічне лихо.

Одне з головних завдань для населення в непередбачуваних випадках – максимально обмежити користування каналізацією. Перекачування стоків потребує великої кількості резервних джерел і тому їх розгортання неможливо здійснити в межах 72 годин.

Закликають лучан подбати про всі перераховані заходи вже зараз. Тоді навіть у випадках стихійних лих чи надзвичайних ситуацій жителі Луцька будуть знати, що вдома наявна питна і технічна вода на перший час. А це вже полегшить моральний стан і дасть впевненість на початковий період, який зазвичай є найважчим для непідготовлених людей.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *