лукашенко оголосив приховану мобілізацію, – білоруські ЗМІ

  • Головна
  • НОВИНИ
  • лукашенко оголосив приховану мобілізацію, – білоруські ЗМІ
image
Оля Коновалова / 14.10.2022 / 0 Коментарів

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко ухвалив принципове рішення щодо проведення прихованої мобілізації для доукомплектації бойових частин.

Як стало відомо виданню «Наша Ніва» вона йтиме під виглядом перевірки боєздатності. На першому етапі мобілізація не торкнеться великих міст, мобілізуватимуть насамперед сільське населення. Доукомплектація бойових частин робить сценарій ескалації на кордоні білорусі з Україною можливим.

Кількість людей, яких планують мобілізувати, ми поки що не відома.

олександр лукашенко вирішив не заявляти про мобілізацію публічно. Це було зроблено з урахуванням наслідків такого рішення у росії. «Прихована мобілізація» проходитиме під виглядом перевірки боєздатності частин та виклику військовозобов'язаних на збори, які в народі відомі як «набір у партизани».

Про цілі мобілізації можна буде судити, знаючи цифру відібраних.

«Набір до 2 000 осіб говорив би про доукомплектацію окремих частин під вузькі бойові завдання, наприклад, артилерійські», - сказав офіцер Збройних сил білорусі. «Тривогу треба буде бити, якщо цифра мобілізованих перевищить п'ять тисяч. Це означатиме створення ударного угруповання на якомусь напрямку. Якщо перевалить за 10 тисяч – кілька угруповань», – додає співрозмовник.

«Нашій Ніві» достовірно відомо, що поки що повістки отримують лише мешканці невеликих районів білорусі. Великі міста перша хвиля «прихованої мобілізації» поки що не торкається.

«Найбільша установка на ті військово-облікові спеціальності, які мають дефіцит у російській армії», — кажуть нам обізнані джерела.

Одне із джерел каже, що «на збори» викликають водіїв. Інша – «кухарів, водіїв, технічний та тиловий персонал». Можливо, йдеться про набір на першому етапі того обслуговуючого персоналу, який зможе забезпечити підготовку самих мобілізованих та техніки для них.

«З 12 жовтня по 12 листопада військові комісаріати проводять звірку облікових даних із місцевими розпорядно-виконавчими органами та підприємствами», — це вже публічно кажуть військкоми в ефірі пропагандистських ЗМІ. Раніше такі звірки миттєво не проводилися.

Публічно олександр лукашенко, а за ним і генерали заявляють, що білорусь вступить у війну лише у разі нападу на її територію. Водночас пропаганда програмує силовиків та населення, що такий напад з боку України, мовляв, обов'язково станеться, бо до цього нібито влада України підштовхує Захід.

При цьому олександр лукашенко заявив, що до білорусі прибуде «не одна тисяча» російських солдатів, і визнав участь білорусі в «спеціальній військовій операції», що робить нашу країну легітимною метою для зміцненої української армії.

Раніше джерела повідомляли, що на білоруські полігони очікується прибуття значної кількості російських мобілізованих.

«За моєю інформацією, йде підготовка для ухвалення російських мобілізованих на білоруських полігонах, навчальних центрах та військових частинах. У нас є місця для тренувань, і інструктори. Можливо, росія вимагає від лукашенка, щоб навчання частини мобілізованих російських військових проходило в білорусі та проводили його білоруські силовики», — висловлював раніше один з наших співрозмовників.

Інші співрозмовники звертають увагу на удари з повітряного простору білорусі та спробу захопити Київ та північ України у лютому 2022 року, яка була здійснена з території нашої країни.

«Українці мають усі підстави не допустити другого походу на Київ, який, судячи з непрямих ознак, може зараз готуватися. Водночас будь-який превентивний удар по росіянам у білорусі може бути інтерпретований як напад на білорусь», — каже наш співрозмовник.

Перед нападом росії олександр лукашенко прогнозував, що війна закінчиться перемогою росіян «за три-чотири дні». Провал росії першому етапі війни став несподіванкою для лукашенківців. Пропаганда мінська продовжувала говорити про неминучість перемоги росії та висвітлювала події в тому ж дусі, що й російський офіціоз. Сам лукашенко неодноразово говорив, що «росія не може програти». А білоруська розвідка, зважаючи на все, не чекала і на те, що українці перейдуть у контрнаступ на півдні.
У мінську досі вірять, що перемога буде за «союзною державою білорусі та росії». Голова Комітету державної безпеки Іван Тертель у нещодавньому виступі перед співробітниками БелАЗу навіть конкретизував дати початку «перелому» — листопад 2022-го. Якщо прихована мобілізація розпочнеться зараз, то якраз до середини листопада її буде закінчено.

Нагадаємо, самопроголошений "президент" білорусі Олександр Лукашенко визнав, що країна бере участь у так званій "спецоперації".

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *