лукашенка тягнуть у війну: чому "Шахеди" залітають у білорусь

  • Головна
  • НОВИНИ
  • лукашенка тягнуть у війну: чому "Шахеди" залітають у білорусь
image
Назар Тарадюк / 11.09.2024 / 0 Коментарів

Останні тижні все більше уваги привертають повідомлення про російські безпілотники «Шахед», які залітають на територію білорусі.

Це викликає занепокоєння як серед білоруського населення, так і серед міжнародної спільноти, - інформують у Центрі національного спротиву.

Незважаючи на офіційну риторику режиму лукашенка про нейтралітет у війні, дії свідчать про зростаючу залученість білорусі в конфлікт на боці росії. Питання, яке стоїть перед експертами: наскільки глибоко режим лукашенка залучений у цю війну, і чому білоруська територія використовується для запуску безпілотників?

Активність російських «Шахедів» у білорусі

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну білорусь надає свою територію для ведення військових операцій росії, надаючи аеродроми та інфраструктуру для атак по Україні. Останніми місяцями через білоруський повітряний простір все частіше проходять російські «Шахеди», які здійснюють удари по території України. Такі дії ставлять під сумнів риторику лукашенка, що він не підтримує участі у війні.

білорусь офіційно не бере участь у бойових діях, але її територія фактично стала базою для російських військ, що перетворює країну на співучасника війни. Політичні експерти, такі як Валерій Карбалевич, наголошують, що це підриває головний передвиборчий тезис лукашенка про «миролюбність» та нейтралітет білорусі. Геополітичний тиск росія, імовірно, здійснює тиск на лукашенка з метою ще більшого залучення білорусі до війни.

Наразі білорусь надає військову та логістичну підтримку, але кремль може вимагати від мінська більш активної участі, зокрема, відправки білоруських військ до зони бойових дій. Однак лукашенко намагається балансувати між підтримкою москви та уникненням прямої участі у війні, що могло б викликати нові внутрішні протести і зростання міжнародного тиску на білорусь.

Загрози для білорусі

Політика співучасті білорусі у військових операціях росії створює серйозні ризики для безпеки країни. В умовах, коли через територію білорусі літають «Шахеди», зростає ризик інцидентів, які можуть спровокувати активні військові дії на білоруській території. До того ж, населення білорусі не підтримує війну, що підтверджується численними антивоєнними настроями, які існують всередині країни, незважаючи на репресії режиму.

Що далі? Активність російських безпілотників у білоруському небі піднімає питання про майбутнє Білорусі як незалежного і нейтрального суб’єкта в регіоні. Політика лукашенка дедалі більше прив’язується до росії, що може мати довгострокові наслідки як для режиму, так і для білоруського суспільства в цілому. Таким чином, поки російські «Шахеди» продовжують літати через білорусь, і поки лукашенко змушений йти на поступки москві, нейтралітет білорусі залишається під великим питанням.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *