лукашенко і спроба втрутитися в переговори через Мальтійський орден

  • Головна
  • НОВИНИ
  • лукашенко і спроба втрутитися в переговори через Мальтійський орден
image
Назар Тарадюк / 26.06.2024 / 0 Коментарів

білоруський диктатор прагне використовувати всі можливі шляхи, щоб узяти участь у переговорах щодо російсько-української війни.

У цьому контексті його нещодавнє запрошення до мінська Князя і Великого магістра Мальтійського ордена видається особливо значущим кроком. Мальтійський орден, найстаріший лицарський орден у світі, має унікальний міжнародно-правовий статус, який робить його важливим гравцем на дипломатичній арені. Госпітальєри, як їх ще називають, підтримують дипломатичні відносини з більш ніж 100 державами. Це дозволяє ордену відігравати значну роль у міжнародних переговорах і гуманітарних ініціативах.

лукашенко неодноразово висловлював бажання бути учасником переговорних процесів. У спробі створити видимість своєї участі він контактує з Угорщиною і зустрічається з володимиром путіним. Водночас він прагне зміцнити свої позиції через контакти з Ватиканом і загравання з Мальтійським орденом, представляючи себе як довірену особу путіна. Однак, на думку експертів, прагнення лукашенка не обмежуються роллю посередника. Він також хотів би стати повноцінним учасником переговорів про структуру регіональної безпеки. Однак його спроможність і суб'єктність у цьому процесі викликають серйозні сумніви через триваючі проблеми як усередині білорусі, так і у відносинах із сусідніми державами. Диктатор розраховує на підтримку Ватикану і Мальтійського ордена, які історично зосереджені на гуманітарних аспектах. Це дозволяє лукашенку заявляти про необхідність якнайшвидшого припинення війни, не вдаючись у деталі причин початку.

"лукашенко прагне використовувати гуманітарну спрямованість діяльності ордена. Він стверджує, що війну потрібно зупинити, не звертаючи уваги на той факт, що вона почалася через агресію росії, яку він підтримує", - говорить експерт iSANS.

Експерт сумнівається, що лукашенку вдасться домогтися своєї мети. Незважаючи на зусилля його дипломатів, таких як Сергій Алейник, успіхи в дипломатичній сфері останніх років були зруйновані після подій 2020 і 2022 років.

"Успіхи Алейника і Макея багато в чому ґрунтувалися на їхній дипломатичній роботі. Однак після 2020 року їхні досягнення та контакти було знищено". Отже, незважаючи на амбіції лукашенка і його спроби використати Мальтійський орден для зміцнення своїх позицій, його успіх у цьому напрямі залишається під великим питанням.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *